DNES SE USMÍVAJÍ, ALE ZA PĚT LET BUDOU BREČET

Vydáno: 4.8.2011 (2667 přečtení) | Téma: Firmy v obci

Obrázek: OEZ VýprachticeV obci Výprachtice má na jaře příštího roku skončit výroba v provozu jednoho nadnárodního koncernu. Výroba se přesune do Řecka. Pokud by situace byla opačná, tak vám garantuji, že dělníci v Řecku by už stávkovali. Trochu se divím, že naši lidé této situaci jenom trpce přihlížejí. Přitom se musí také naučit bojovat za svá práva, jinak ničeho nedosáhnou. Ta představa, že ještě pojedou do Řecka učit místní dělníky zvládnout výrobu, je dost absurdní.

Kouzlo dotací je mocná čarodějka. Z pohledu globálního světa věc poměrně nezajímavá. Ovšem z pohledu obyčejných lidí se jedná téměř o tragédii. Většina zaměstnanců totiž bydlí přímo v obci nebo blízkém okolí. Situace na trhu práce rozhodně těmto lidem nedává dobré vyhlídky na novou práci a dojíždět není téměř kam.

V této souvislosti je rovněž zajímavá informace o tom, že tento zaměstnavatel chce v Králíkách rozjet do dvou let nový provoz. Místní občané a radnice mají z tohoto kroku určitě radost. Nezaměstnanost je dnes velký problém téměř všude a každé nové pracovní místo je vítáno s otevřenou náručí.

Bohužel nic není tak jednoduché, jak se na první pohled zdá. První problém bude sehnat na Králicku dostatečný počet vhodných pracovníků. Tento problém je ovšem řešitelný „dovozem“ pracovníků ze zahraničí. Náš úřad práce přispěje na vznik nových pracovních míst a ten stejný úřad bude vyplácet podporu lidem ve Výprachticích. Ve své podstatě podporu zahraniční firmě zaplatí daňoví poplatníci. Reálně lze ovšem předpokládat, že až skončí podpora na pracovní místo a možnost dosáhnout na další dotace, tak to firma zabalí i v Králíkách a výrobu opět někam přesune. Ve své podstatě se problém pouze odloží. A my můžeme jen odhadovat, zda to bude za dva, tři nebo za více let.

Výsledkem těchto aktivit budou na konci nezaměstnaní ve Výprachticích i v Králíkách. Firma zbohatne, ale dělníci a stát zapláčou!

Autor: JK


Související články:


Komentáře:








Kontrolní obrázek

Opište kód z obrázku


Pravidla a možnosti formátování:

  • Nepoužívejte HTML značky, stránky podporují formátování Texy!. Například nový odstavec získáte 2x odřádkováním, citace započněte znakem >, odkaz: "text odkazu":odkaz, **tučně**, *kurzíva* .
  • Adresy začínající na http:// budou automaticky převedeny na odkazy.
  • Na předchozí komentáře odkazujte zápisem [2].
  • Povinné údaje jsou označeny *.