DOTACE Z EVROPSKÉHO PROGRAMU LEADER

Vydáno: 31.8.2007 (2486 přečtení) | Téma: Projekty obce

Obrázek: Mapa okresu UOProto, aby níže zmíněné území mělo možnost dosáhnout na dotace EU z programu LEADER, je třeba založit právní subjekt.

Svazky obcí (DSO Lanškrounsko a Region Orlicko-Třebovsko) se shodly na společném postupu a podpořily vznik občanského sdružení. MAS (místní akční skupina) Karel byla založena 2. 6. 2006. Toto sdružení se intenzivně připravuje na podání žádosti o dotaci z Programu rozvoje venkova v ose LEADER. Dotace z EU fondů je možno využít pro obce, soukromé subjekty a neziskové organizace, které se nachází na níže zobrazeném území.

LEADER je speciální dotační program, který má za cíl podpořit spolupráci mezi lidmi žijícími na venkově, zejména mezi podnikatelskou sférou, obcemi a neziskovými organizacemi navzájem. Smyslem programu je podpora menších projektů (cca od 50 tis. do 2 mil. Kč), které budou realizovány v daném regionu a přispějí tak ke zlepšení života na venkově.

Zvláštností tohoto programu je způsob rozdělování finančních podpor. Na rozdíl od jiných dotačních nástrojů je rozhodování ponecháno přímo na lidech žijících v daném regionu, čímž jsou motivováni ke vzájemnému dialogu a spolupráci. Pro tyto účely bylo vytvořeno výše zmíněné občanské sdružení, které zajišťuje přípravu podkladových materiálů, hodnocení předložených projektů a jejich výběr. MAS Karel si vytkla cíle a rozdělila je do čtyř oblastí, v nichž by se dané projekty měly realizovat:

  1. Inovativní technologie a využití obnovitelných zdrojů energie pro moderní a rozvinutý venkov
  2. Ze starého nové, funkční a lepší
  3. Infrastruktura pro venkov a aktivní turistiku
  4. Aktivní venkov otevřený všem spoluobčanům

Abychom se pokusili získat peníze právě na to, co v našem regionu chceme a potřebujeme, vyzýváme celou veřejnost k předkládání nápadů a projektů pracovnímu týmu. Za tímto účelem je zřízen kontejner projektů, do kterého lze vkládat Vaše projektové záměry přes poradce MAS viz. kontakt níže. Vyhlášení programu LEADER je očekáváno koncem roku 2007 a v případě úspěchu naší MAS je reálné uvažovat s dotacemi od roku 2008.


Více informací můžete získat také návštěvou webu www.orlicko-trebovsko.cz, kde je přímý odkaz na rubriku MAS, obdobný obsah je i na stránkách DSO Lanškrounska.


Pokud Vás tato výzva oslovila, neváhejte a obraťte se prosím na poradce MAS nebo další členy MAS.


Ing. Vlastimil Vyhnálek

předseda výběrové komise MAS Karel

tel.: 465 393 126, e-mail: obec@dolni-cermna.cz


Ing. Vladimír Hofrichter

poradce MAS Karel

tel.: 739 447 995, e-mail: hofrichter@ohgs.cz


Více informací můžete dále získat na www.orlicko-trebovsko.cz, kde je přímý odkaz na rubriku MAS KAREL občanské sdružení, LEADER – peníze z EU na Vaše projekty.