ELEKTRONICKÉ AUKCE ENERGIÍ PRO DOMÁCNOSTI

Vydáno: 28.5.2013 (1939 přečtení) | Téma: Ostatní

Lepší ceny získávají podniky nebo města v elektronických aukcích celkem běžně, ovšem dělat něco podobného pro domácnosti je ojedinělé. Jako první v České republice přišlo s touto službou pro občany město Říčany, a to v prosinci loňského roku. Přes 16,5% na elektřině a skoro 30% na zemním plynu, celkem skoro 7 miliónů korun. Tolik ušetřili občané města Říčany v první elektronické aukci pro domácnosti.(Tiskovou zprávu města Říčan o průběhu aukce si můžete přečíst zde).

JAK TO FUNGUJE?

Princip je vlastně jednoduchý. Proč nemají domácnosti takové ceny jako města nebo podniky? Protože jsou ve vztahu k velkým společnostem příliš slabé. Jediná domácnost není pro velké dodavatele energií obchodně až tak zajímavý klient. Je to však jiné, když domácnosti svou poptávku po novém dodavateli sdruží a dají tak dohromady velký objem odběru energie. O ten budou velcí hráči otevřeně soutěžit.


PRO LIDI JE TATO SLUŽBA ÚPLNĚ ZDARMA!

Pořadatelské firmě neplatí za zprostředkování e-Aukce nic ani obec. Aukční poplatek zaplatí firmě po ukončení aukce dodavatel, jenž e-Aukci vyhraje. Pokud by cena vysoutěžená v e-Aukci byla vyšší, než je stávající cena pro danou domácnost, občan není povinen uzavírat smlouvu s novým dodavatelem.


JAK NA TO, CHCETE-LI SE DO E-AUKCE ZAPOJIT?

Pro zapojení do aukce je potřeba, aby občané podepsali smlouvu s pořadatelskou firmou eCENTRE. Tato smlouva je bezúplatná, ale definuje práva a povinnosti obou stran. Kromě toho občan předá pouze kopii smlouvy se stávajícím dodavatelem elektřiny, ovšem včetně všech případných dodatků a dále kopii ročního vyúčtování energií. Nic víc.


Obec Výprachtice se rozhodla zmapovat zájem našich občanů o tuto službu. V případě zájmu dostatečného počtu lidí se pak pozve pořádající firma eCENTRE a ta zájemce sdruží a osloví všechny dodavatele energií na trhu, aby o „balík“ domácností soutěžili v on-line elektronické aukci. Přihlásit se mohou jednotlivé domácnosti, drobní podnikatelé i bytová sdružení.

Zájemci se mohou hlásit na Obecním úřadě Výprachtice tel.: 465 391 132. Upozorňujeme, že zatím jde pouze o zjištění zájmu lidí o možné zapojení do e-Aukce, bližší informace podá až zástupce pořádající firmy eCENTRE, který se dostaví na základě dostatečného zájmu občanů. O konání schůzky s tímto zástupcem budeme přihlášené zájemce předem informovat. Více informací můžete získat na www.ecentre.cz.


Komentáře:








Kontrolní obrázek

Opište kód z obrázku


Pravidla a možnosti formátování:

  • Nepoužívejte HTML značky, stránky podporují formátování Texy!. Například nový odstavec získáte 2x odřádkováním, citace započněte znakem >, odkaz: "text odkazu":odkaz, **tučně**, *kurzíva* .
  • Adresy začínající na http:// budou automaticky převedeny na odkazy.
  • Na předchozí komentáře odkazujte zápisem [2].
  • Povinné údaje jsou označeny *.