INFO - COVID 19 - AKTUÁLNĚ K OČKOVÁNÍ 24.3 2021 - OČKOVÁNÍ CHRONICKY NEMOCNÝCH

Vydáno: 24.3.2021 (573 přečtení) | Téma: Koronavirus

Osoby s chronickým onemocněním nebo zdravotním stavem s vysokým rizikem těžkého průběhu covid-19 se od 24. března mohou registrovat na očkovacím místě, a to prostřednictvím Centrálního rezervačního systému s použitím unikátního kódu. Ten získají od svého ambulantního specialisty nebo od specializovaného pracoviště. I nadále mohou chronici využít očkování u svých praktických lékařů a ve vybraných centrech vysoce specializované péče.

„K aktuálně očkovaným osobám nad 70 let přibydou od středy také osoby s chronickým onemocněním, a to na základě posouzení zdravotního stavu ošetřujícím lékařem. Podobně jako v jiných státech, i v České republice proběhne očkování chronických pacientů ve dvou fázích. Nejdříve budou očkováni ti, kteří jsou onemocněním covid-19 s ohledem na svůj zdravotní stav nejvíce ohroženi a jsou nejčastěji hospitalizováni s těžkým průběhem nemoci na JIP/ARO odděleních nemocnic. S vyšší dostupností očkovací látky se pak možnost registrace otevře dalším skupinám,“ řekl ministr zdravotnictví Jan Blatný.

více zde: https://www.mzcr.cz/…onemocnenim/

Informace od hejtmana Pardubického kraje Martina Netolického ze dne 23.3.2021.

A ZASE TO OČKOVÁNÍ… SENIOŘI, UČITELÉ, TERÉNNÍ PRACOVNÍCI SOCIÁLNÍCH SLUŽEB, KRITICKÁ A KRIZOVÁ INFRASTRUKTURA A SYSTÉM „PŘÍTEL NA TELEFONU“

Na dnešní videokonferenci jsme se dozvěděli, že avizované dodávky na měsíc duben budou pro Českou republiku kráceny o přibližně 800 tisíc oproti původnímu předpokladu. Znamená to, že by v příštím měsíci mělo do republiky putovat namísto 2,3 milionu dávek všech druhů vakcín (Comirnaty, Moderna, AstraZeneca, J&J) cca 1,5 milionu. Pokud bude platit nadále populační hledisko pro jednotlivé kraje, pak by Pardubický kraj měl obdržet zhruba 5% z uvedeného počtu, tedy 75 tisíc dávek, což je množství, které naše vakcinační centra zvládnou. V současné době funguje v našem kraji 10 očkovacích míst, a to ve všech nemocnicích akutní péče, dále pak v rehabilitačních ústavech v Jevíčku, Brandýse nad Orlicí nebo Luži – Košumberk, v LDN Rybitví a na Seči.

SENIOŘI Kdo je v současné době očkován? Senioři 80+ jsou očkováni prakticky všichni, kteří měli zájem být očkováni v očkovacích centrech. Pro praktické lékaře bohužel není v současné době k dispozici dostatek vakcíny AstraZeneca (opět bylo dnes potvrzeno na videokonferenci, že Pfizer nemá být distribuován do ordinací vzhledem k vlastnostem vakcín a má zůstat v očkovacích centrech). Senioři 70+ postupně dostávají termíny pro vakcinaci. Očkujeme nyní tempem přibližně 2.500 očkovaných osob/denně tj. cca 15 tisíc osob týdně.

UČITELÉ Postupně jsou očkováni i učitelé. Všechny otevřené školy, kterých je v našem kraji nařízením hejtmana otevřeno cca 45, mají očkované učitele, kteří měli zájem o vakcinaci. Postupně dochází i pedagogové či další zaměstnanci škol a jsou jim uvolňovány termíny dle kapacity očkovacích míst, a to automaticky přes rezervační systém.

TERÉNNÍ PRACOVNÍCI SOCIÁLNÍCH SLUŽEB Nad rámec strategie jsme v Pardubickém kraji přistoupili i k očkování terénních pracovníků v sociálních službách. I oni již dle informací odboru sociálních věcí jsou očkováni či mají termín pro vakcinaci.

KRITICKÁ A KRIZOVÁ INFRASTRUKTURA Na základě rozhodnutí pracovní skupiny pro očkování při bezpečnostní radě kraje již byla provedena vakcinace u osob, které jsou součástí krizového řízení (krajský krizový štáb, starostové), dále probíhá vakcinace zaměstnanců pohřebních služeb, vodovodů a kanalizací, odpadového hospodářství, energetiky, tepelného hospodářství apod. V tomto případě vycházíme ze seznamů, které jsou připravovány místními samosprávami. Dále jsou oslovováni starostové kvůli očkování příslušníků městské policie či hasičů (JPO II). Profesionální hasiči jsou již očkováni, policii řeší ministerstvo vnitra skrze smluvní lékaře.

„SYSTÉM PŘÍTEL NA TELEFONU“ ANEB POHOTOVOSTNÍ ZÁLOHA Na základě iniciativy očkovacích míst jsme vytvořili „pohotovostní“ seznam osob, které jsou schopny dojít doslova za několik desítek minut na očkovací místo po výzvě přímo z očkovacího místa. V polovině února jsme totiž jako kraj požádali, aby se případně zájemci hlásili do pohotovostního seznamu kvůli tomu, že v některých dnech i přes objednání nedorazilo na svůj termín několik desítek osob, pro které byla připravena (namíchána) vakcína a bylo nutné ji ještě ten den během několika hodin aplikovat. Naše výzva pravděpodobně zabrala, protože nyní jsou registrovaní více ukáznění, ale i tak dochází k oslovení osob z tohoto seznamu očkovacími místy podle toho, kolik osob na konkrétní očkovací místo nedorazí. Tito lidé jsou přímo kontaktováni pracovníky očkovacího místa dle aktuální situace v pořadí, jak se do pohotovostní skupiny přihlásili. Chtěl bych PODĚKOVAT těm, kteří pomohli systému očkování v kraji včetně vykrývání „uvolněných“ kapacit tzv. pohotovostní rezervou, do které nyní patří i pracovníci dopravní zdravotní služby, protože máme podle statistiky velmi nizký počet znehodnocených vakcín. Protože se ale na každém systému dají najít vady a je to vždy pouze o přístupu k problému, omlouvám se za to, že v některých věcech se snažíme řešit nejen prioritní skupiny dle věku, ale i profese. Jsme přesvědčeni, že se jedná o nezbytnou vakcinaci osob s vysokým rizikem nákazy vzhledem k množství nutných kontaktů při jejich profesi, která vychází z doporučení hygieny či epidemiologů.


Komentáře:








Kontrolní obrázek

Opište kód z obrázku


Pravidla a možnosti formátování:

  • Nepoužívejte HTML značky, stránky podporují formátování Texy!. Například nový odstavec získáte 2x odřádkováním, citace započněte znakem >, odkaz: "text odkazu":odkaz, **tučně**, *kurzíva* .
  • Adresy začínající na http:// budou automaticky převedeny na odkazy.
  • Na předchozí komentáře odkazujte zápisem [2].
  • Povinné údaje jsou označeny *.