NESLOUŽÍ RADNIČNÍ TISK JEN VLASTNÍ PROPAGANDĚ?

Vydáno: 3.4.2007 (2305 přečtení) | Téma: Výprachtické noviny

V celorepublikovém průzkumu věnovaném otevřenosti samosprávy a ovlivňování místního tisku radnicí byli vydavatelé měsíčníku Výprachtické noviny vyhodnoceni jako druzí nejlepší. A to v konkurenci stovky obdobně sledovaných periodik.

„Opozice si vždycky bude myslet, že se její návrhy málo prezentují, radnice si zase vždycky bude myslet, že je názorů opozice dost. Jde o to najít rozumný kompromis, aby se názory opozice stále jen neopakovaly,” uvedl Miroslav Stejskal, starosta Výprachtic a tedy vydavatel místního periodika.

Když se objeví nové téma, v tamních novinách ho zveřejní a zařadí i odpověď vedení obce. „Jde hlavně o to podchytit spolky, jako jsou hasiči, důchodci, sokolové, představitele školy a další skupiny lidí. I když je těžké stále přinášet do novin nová témata, v poslední době se to daří, roste i počet stran našich novin. Věnovali jsme se třeba problematice studní, nového stavebního zákona a dalším věcem, rádi zařazujeme rubriky o tom, na čem se lidé v práci či ve svém volném čase podílejí,” poznamenal Miroslav Stejskal.

Průzkum radničních periodik se týkal oddělení politického obsahu periodik od ostatních obsahů a zjištění, jaká část politického obsahu přináší alternativní názory oproti názorům aktuálního vedení samosprávy. Obecná statistika ukázala, že politická plocha ve sledovaných časopisech nese v průměru třicet devět procent plochy periodik. Více než dvě třetiny vydavatelů se snažily o vytvoření zdání jejich apolitičnosti, proto odstranili polemiku. „Zároveň jsme zjistili, že tam, kde není uplatňována tato falešná apolitičnost, lze nacházet více různosti názorů. Takzvaná apolitičnost se proto dá s jistotou identifikovat jako nástroj k zastírání cenzury a potlačování alternativních názorů,” uvádějí autoři závěrečné zprávy.

Je zajímavé, že zmínky o starostovi či primátorovi se vyskytovaly v jednom čísle průměrně sedmkrát. Jen jedenáct procent periodik se obešlo bez zmínek o nich. Skutečným extrémem bylo zjištění 69 zmínek o primátorovi anebo sedmnáct jeho fotografií na šestnácti stránkách. Pouze na šestadvaceti procentech plochy poskytované politickým tématům byly uváděny dopisy občanů. Velkým nedostatkem periodik podle průzkumu je, že zcela nepatrně informují obyvatele o budoucích důležitých rozhodnutích, tedy ještě v době, kdy mohou občané rozhodování včas ovlivnit. Dodejme, že Výprachtické noviny vycházející v nákladu 450 kusů skončily v hodnocení hned za měsíčníkem

z Rychnova u Jablonce nad Nisou. Jiná periodika z Orlickoústecka do uvedeného celorepublikového průzkumu společnosti Otevřete.cz zařazena nebyla.


Pořadí Název vydavatele IRON
1 Rychnov u Jablonce n. Nisou 44,24%
2 VÝPRACHTICE 25,94%
3 Loket 19,12%
4 Rýmařov 11,20%
5 Mladá Boleslav 9,67%
6 Kopřivnice 9,64%
7 Kutná hora 8,81%
8 Votice 8,36%
9 Kostomlaty nad Labem 8,35%
10 Brno 8,18%

Zdroj: Orlické noviny 22. 3. 2007

Autor: Orlické noviny


Komentáře:








Kontrolní obrázek

Opište kód z obrázku


Pravidla a možnosti formátování:

  • Nepoužívejte HTML značky, stránky podporují formátování Texy!. Například nový odstavec získáte 2x odřádkováním, citace započněte znakem >, odkaz: "text odkazu":odkaz, **tučně**, *kurzíva* .
  • Adresy začínající na http:// budou automaticky převedeny na odkazy.
  • Na předchozí komentáře odkazujte zápisem [2].
  • Povinné údaje jsou označeny *.