PANÍ LUDMILA CHLÁDKOVÁ OSLAVILA 100 LET ŽIVOTA

Vydáno: 27.4.2010 (3700 přečtení) | Téma: Oslavy a jubilea

Obrázek: Ludmila Chládková 100 letDne 23. dubna 2010 se konala v domově pro seniory, který sídlí v objektu Sociálních služeb Lanškroun, velká oslava. Zdejší obyvatelka domova paní Ludmila Chládková se totiž dne 21. dubna 2010 dožila rovné stovky let. Dožít se takového požehnaného věku je dopřáno pouze několika málo z nás. Není divu, že ředitel domova pan Dr. Minář se rozhodl takto významné výročí narození své „babičky“, jak říká, pořádně oslavit. Každý v domově přiložil ruku k dílu, aby se oslava vydařila. Kuchařky domova upekly tříposchoďový dort, zákusky a další sváteční menu, další zaměstnanci a obyvatelé domova pak připravili jednohubky, chlebíčky a další občerstvení.

K jejím 100. narozeninám zazpívaly děti z mateřské školy z Lanškrouna.

Oslavy se zúčastnil starosta města Lanškroun Ing. Martin Košťál a radní pardubického kraje JUDr. Miroslav Stejskal. Všichni gratulanti přáli paní Chládkové pevné zdraví a další dlouhá, spokojeně a šťastně strávená, léta života.

Paní Ludmila Chládková se narodila ve Výprachticích dne 21. dubna 1910 v domě čp. 52 rodičům Antonínovi Skalickému a Františce Skalické rozené Vackové. Dům čp. 52 byl zemědělskou usedlostí, kde mladá rodina hospodařila. Od 1.10. 1952 manželé Chádkovi vstoupili do družstva, ze kterého dne 30.9. 1954 vystoupili. Od 23.5. 1959 byli zaměstnáni oba opět v družstvu. Paní Chládková pracovala celý život v zemědělství, a to v rostlinné i v živočišné výrobě, což nebyla práce vůbec lehká.

Ludmila Chládková se svým manželem vychovala 4 děti, nejstaršího syna Václava, dále pak syna Josefa, dceru Marii a nejmladší dceru Jindřišku, nyní již tři děti nežijí. Dcera Marie se oslav spolu s Ivo Chládkem (vnukem) zúčastnila. Paní Ludmila Chládková se těší z přízně 9 vnoučat, 17 pravnoučat a před půl rokem se narodila první prapravnučka.

Dům čp. 52 ve Výprachticích vlastní vnuk paní Chládkové, Ivo Chládek. Ivo Chládek se svou manželkou Helenou o babičku pečoval až do doby, kdy vzhledem ke stáří, byla péče o ni stále náročnější a vyžadovala častější přítomnost osoby, která by se o babičku starala. Jelikož Ivo i Helena jsou zaměstnáni, bylo nutné babičku svěřit do péče domova. Paní Chládkové se v domově zalíbilo. Personál domova je příjemný a vstřícný, dokáže své babička dědečky pochopit a vyjít vstříc jejich tužbám, potřebám a přáním. Pokoje v domově jsou zařízeny tak, aby se zde každý cítil jako doma. Velmi dobré je také to, že se běžná činnost seniorů, kteří zde tráví stáří, neliší od aktivně prožitého podzimu života doma v rodině. Často se zde zpívá, oslavuje, nechybí ani pravidelné opékání buřtů, různá posezení, vystoupení umělců a další akce. Z každého koutku tohoto zařízení je cítit teplo domova, které je pro většinu seniorů tak potřebné. Za útulné, veselými barvami hrající a krásné prostředí s příjemnými vychovateli, patří veliký dík nejen vedení domova, ale i všem jeho zaměstnancům. Jejich obětavá a mnohdy nedoceněná práce, je stále více potřebná, přičemž o jejím důležitém společenském významu není pochyb.

Dovolte nám všem ještě jednou poděkovat zaměstnancům domova. Paní Chládkové a všem zde bydlícím, přejeme dobré zdraví a spokojený život v dobrém kolektivu.

Obrázek: Ludmila Chládková 100 letObrázek: Ludmila Chládková 100 letObrázek: Ludmila Chládková 100 let

Autor fotografií: RNDr. Lada Sitová, Listy Lanškrounska