PODZIMNÍ ZAMYŠLENÍ

Vydáno: 5.10.2012 (3627 přečtení) | Téma: Lidé kolem obce

Vážení čtenáři, trochu rychle se přiblížil podzim, ale dovolte, abych se krátce vyjádřila k události, jež se odehrála v obci Výprachtice na přechodu jara a léta. Tou událostí bylo referendum, týkající se „větrníku”. Je jistě skvělé, že občané už mají možnost svobodně vyjádřit svůj názor nejen v hospodě u piva, či povídáním se sousedkou přes plot. Mohou ovlivnit mnohé, co se děje, či dít bude. A o tom je i referendum. To výprachtické se týkalo výstavby 1 ks větrníku. Takovéto zařízení není žádná horká novinka, je to už letitý, alternativní způsob získávání el. energie. Vždyť v nedalekém okolí Výprachtic toto zařízení funguje a tamější obyvatelé si nestěžují na hluk, na rušení TV signálu, na zvýšení chorob, ani králíci nemají víc končetin. Zvykli si tak, jako jsme si zvykli na stožáry vysokého napětí, na silniční obchvaty, na nákupy ve velkých marketech.

Každá novinka s sebou přináší omezení, či zánik čehosi, co nám v současnosti připadá nepostradatelné, ale výhody nového to „cosi” rychle překryjí. Vždyť i proti stavbě první železnice bylo pozdvižení a odpor.

Samozřejmě je důležité informovat nejen o kladech, ale i záporech zamýšlené stavby, vše má svůj rub a líc. Ale jak už jsme uvedla, „větrníky” nejsou revolučním počinem a ti, kdož se proti instalaci postavili, jsou buď zapřísáhlí odpůrci všeho nového, či se chtěli zviditelnit, či tam hrály špatnou roli osobní zájmy. Ale pokrok nezastavíš, a tak za pár let tu tato zařízení budou, protože k loučím a petrolejkám se nikdo vrátit nechce, a zdrojů, z nichž se el. energie dá vyrobit, zas tolik není. Tudíž alternativní způsob určitě najde své místo. Jen je škoda, že šanci, díky jednáním p. starosty Stejskala, Výprachtice měly a nevyužily ji. Že by v obecní kase za ušetřenou energii z oficiální sítě nebyly peníze potřebné? Jaký způsob získání takové částky vymysleli odpůrci „větrníku”? Domnívám se, že panoramatický výhled by jedno takové zařízení nenarušilo, mnohem větším zásahem do rázu jakékoliv krajiny jsou pole plná fotovoltaických panelů. Obec by navíc získala mnoho dalších benefitů, jež by jistě potřebovala a hlavně využila. To však padlo a je to nejen velká škoda, ale obrovská chyba.

A teď z jiného soudku. V posledních letech zaznamenávám, a jistě nejen já, ohromné vylepšení obce, a to v ní nebydlím. Na letošní pouti jsem nebyla, ale jistě mnoho jejích účastníků rádo využilo sociální zařízení, jež bylo na hřišti vybudováno. Před lety jsme seděli s menší společností o pouti na hřišti na lavici a jeden z nás šlápl do … a celé to štěstí si odnesl domů. Dnes už to nehrozí, sláva, Slávo, díky. Stavební úpravy a veškeré změny ve vzhledu obce jsou zásluhou velkého pracovního nasazení, houževnatosti a cílevědomosti pana starosty Stejskala a všech, kteří se na realizaci těchto změn spolupodíleli. Dokázal sehnat peníze a zrealizovat mnohé, co v obci chybělo, co jí a obyvatelům prospívá, zlepšuje život v ní a zkrášluje ji. Ti, kdož mohou „nakouknout pod pokličku” to dokáží ocenit, ostatní jsou, doufám aspoň vděčni.Věčné remcaly je nutno, vážený pane starosto, přehlédnout. Za výsledky Vaší práce je nutné se poklonit a já, jistě s mnoha jinými, tak ráda činím. Vadí mi, a to hodně, že obec, snad jediná v republice, má na objektu OÚ českého lva s pěticípou hvězdou na hlavě. Symbol lva s korunkou na hlavě se v našich dějinách objevuje už ve 13. století. Barvy lva i pozadí za ním se v různých dobách měnily, ale žádný panovník si nedovolil porušit tuto symboliku, až na jednoho soudruha. Chápu, že vyškrábané do omítky cokoliv, se špatně odstraňuje, ale kde je vůle, je i cesta. Pan starosta se za svoji obec bije jako lev, bez hvězdy i bez korunky, a tak snad najde i pro tento problém vhodné řešení.

Vážený pane starosto, neztrácejte elán, víru ve zdar své práce a sílu v jejím pokračování. Čas prověří důležitost všech změn, jež se udály a přeju obci Výprachtice, aby jednou i Váš nástupce byl takovým lvem jako Vy.

Autor: chalupářka A.


Komentáře:

  1. Podniky se hrozí dražší elektřiny Majitelé největších firem vyzývají premiéra, aby snížil poplatky na obnovitelné zdroje OSTRAVA (sta) „Stát nás dusí, a jest¬li nepřestane, už se možná nenadechneme,“ volají kapitáni tuzem¬ského průmyslu o pomoc. Do ko¬len je podle jejich slov sráží státní politika podpory obnovitelných zdrojů energie (OZE), která začíná být pro mnoho podniků mlýn¬ským kamenem na krku. Ze svého včerejšího setkání v Os¬travě poslali dopis premiéru Nečasovi, kterého žádají o pomoc. „Už nyní je cena elektřiny pro průmyslové odběratele z České re¬publiky největší v celé Evropě a v příštím roce by se měla právě kvůli podpoře obnovitelných zdro¬jů ještě zvýšit,“ uvedl generální ře¬ditel společnosti Vítkovice Machi¬nery Group Jan Světlík. „Na podpo¬ru OZE bude přitom v příštím roce potřeba vynaložit dalších zhruba 44 miliard korun. V důsledku toho by platba odběratelů měla vzrůst o dalších 46 procent, to považuje¬me za likvidační pro český průmy¬sl,“ dodal Světlík.

    „Platba odběratelů by měla vzrůst o 46 procent, to je likvidační.“ Jan Světlfk Vítkovice Machinery Group Oproti českým firmám platí vel¬ké podniky ve Francii na podporu obnovitelných zdrojů pětkrát méně a v Německu dokonce 34krát méně. V energeticky nároč¬ných odvětvích, jako je hutnictví či chemický průmysl, připadá na platby OZE více než padesát pro¬cent jejich zisku před zdaněním. Podpora obnovitelných zdrojů energie je v podstatě poplatek za to, že stát ze zákona dotuje napří¬klad garantovanou cenu majite¬lům fotovoltaických elektráren. A právě oni leželi účastníkům vče¬rejšího setkání nejvíce v žaludku. „Velké sazby jsou kvůli poslan¬cům,“ prohlásil Karel Šimeček ze Sdružení velkých spotřebitelů ener¬gie. „Čtyřicet procent poslanců šlo do elektrovoltaiky na své jméno, zbytek pak prostřednictvím offshorových firem. Proto to všechno tak hladce prošlo,“ komentoval Jan Světlík důvody, proč stát tolik platí za výkup „zelené“ energie. „Prostě kdo byl blíž k centru, ten si došel pro mrkvičku,“ přidal se Jaromír Vorel ze společnosti Unipetrol. „Například pro nás to znamená půl miliardy ročně. Za to bychom mohli rozjet projekty, kte¬ré by zaměstnaly stovky lidí,“ do¬dal.

    Vážená paní chalupářko A. Je potřeba si z očí sundat klapky a vidět obnov. zdroje ve větším záběru. To chtění každého starosty nebo občanů schválit výstavbu VTE nebo fotovoltaiky ve svém katastru z důvodu příslibu nějaké almužny do rozpočtu, přivedlo tuto zemi tam, kde je to popsáno v článku uvedeném výše. Ono totiž i těch vašich pár šušňů, co by šlo do rozpočtu vaší obce, někdo zaplatí. Ten někdo je každý obyvatel státu mimo společností a vlastníků kteří toto zařízení vlastní. Ti mají sídla firem mimo náš stát. A takové přání si opatřit nějaké peníze do obecní kasy tímto způsobem přivedlo obyvatelstvo tohoto státu do stádia, že se během 20 let musí podobným zachráncům obecních rozpočtů zaplatit téměř 800 miliard. Možná budete namítat, že jedna elektrárna na to nemůže mít vliv. Ona jedna u vás, druhá v Lichkově, třetí v Mladkově čtvrtá ve Studeném atd a atd. A jak uvádíte i ty benefity někdo zaplatí. Neznám nikoho, kdo by dával něco zadarmo.

    - Urban, 8.11.2012 - 13:03

  2. Vážená chalupářko A, dovolím si k Vašemu vyjádření osobní poznámku. V referendu jsem byl proti ze dvou důvodů. Jednak jedna vlaštovka jaro nedělá a pokud měnit charakter krajiny tak více větrníky a druhým důvodem je zisk končící v jiných než obecních rukou. Pokud by obec o tento druh příjmu opravdu stála, tak možnosti financování takového projektu jistě jsou. Problém výkupních cen elektřiny na druhou stranu není v současných podporách, ale v minulosti, kdy nesmyslné ceny byly garantovány především ČEZu a mnoha poslancům. K druhé části Vašeho zamyšlení – je zřejmé, že v obci bylo mnoho užitečného uděláno, nicméně můj názor je ten, že urbanictícké řešení středu obce nebylo zcela šťastné (pokud se o pouti musí uzavírat střed obce), hlavně že je kde parkovat auta a kde jezdit na skateboardu (udělal někdo anketu kolik „prkýnkářů v obci bydlí?). K výzdobě fasády OÚ – naše návštěvy se vždy pobaví. Každý druhý architekt by jistě navrhl důstojnou náhradu, i když vhledem k výsledkům posledních voleb doporučuji raději provizorní. Pokud obec vyhlásí sbírku na náhradu, rád přispěji. Jinak se nebojte podepsat.

    - M.Lána, 11.11.2012 - 17:16

  3. Vážená paní chalupářko, myslím si, že po ekonomické stránce k větrným elektrárnám to pan Urban vystihl dokonale, já se zase vyjádřím k Vaší druhé části. Jak sama píšete pokrok nezastavíš, tudíž jistě víte, že v jaderných elektrárnách se využije pouze 5% energie z jádra a zbytek je známý pod názvem „jaderný odpad“, ale spousta institutů se již zabývá dalším využitím tohoto „odpadu“, což má obrovský potenciál do budoucna. Pokud byste chtěla nahradit jadernou elektrárnu Temelín těmi větrnými, musela byste vystavět řadu větrníků z Temelína až do Bruselu, takže jaká alternativa? Doporučuji návštěvu Rakouska a jejich panoramatické výhledy plné větrníků, i u nich to takhle začínalo „jeden větrník nic nezkazí“ a kam jde 60–70% elektřiny z Temelína? Ano, do Rakouska, i když proti němu každoročně demonstrují na hranicích. Návštěvu a především exkurzi v Temelíně vřele doporučuji, koná se každoročně a zcela bezplatně. A jen ještě dovětek, že něco nového neznamená vždy něco správného, uvedu jeden příklad za všechny, kdy se v minulých letech zkracovala koryta řek a kácely se lužní lesy, aby vznikaly nové stavební parcely, jak to dopadlo, víme všichni během každoročních povodní.

    - A. Cejnarová, 14.12.2012 - 00:10

  4. Zdravím, Mám tady ještě jednu část příspěvku pro všechny milovníky obnov. zdrojů a hlavně pro boimasu chalupářku A. Elektřina v lednu zdražila, domácnosti si připlatí stokoruny Ceny elektřiny pro domácnosti se od ledna opět zvýšily. Někteří dodavatelé sice lákají zákazníky na nižší ceny, ale pravda je taková, že zlevnila jen jedna složka ceny. Za celkový účet domácnosti zaplatí více, ročně o stokoruny.

    Zvětšit obrázek Dejte pozor i na to, kolik si dodavatel účtuje na stálých měsíčních platbách.

    FOTO: Ondřej Lazar Krynek, Novinky Dnes 8:22

    Jde o to, že dodavatelé zmiňují pouze jednu složku ceny, a to silovou elektřinu. Její cena na burze loni klesla, a tak ji mohli od ledna nabídnout o něco levněji. Protože ale opět výrazně vzrostl příplatek za podporu obnovitelných zdrojů, zejména fotovoltaiky, zaplatí lidé v součtu o trochu více.

    Zatímco loni se na jedné spotřebované kilowatthodině podílela podpora obnovitelných zdrojů asi padesáti haléři, letos to je již o čtyřicet procent více, a lidé tak doplácejí na tyto zdroje celkem 70 haléři z každé kilowatthodiny. Zlevnění silové elektřiny v řádu jednotek

    - urban, 20.1.2013 - 10:52

  5. Zdravím, Dnes jsem obdržel vyúčtování za spotřebovanou el. energii za loňský rok. Jsem velice šťastný a nemám slov, že obsahem rozsáhlých informací ve fakturaci, je také položka za výkup el. energie z obnov. zdrojů. Tak jsem přispěl částkou 4, 926 Kč 80hal. Nejraději bych to otřískal různým chalupářkám o kebuli. Bože, jak může být určitá část občanů tak pitomá. Už se nedivím, že si tady politici dovolí dělat psí kusy a část obyvatel jim ještě tleská.

    - Urban, 22.1.2013 - 21:17

  6. Zdravím, Myslím si, že by to správně mělo být na titulní straně obce Výprachtic, která si také chtěla přivydělat na obnov. zdrojích. Průšvih se solární energií bude stát kolem biliónu, přiznal ministr Chalupa Ministr životního prostředí Tomáš Chalupa v nedělní debatě v FTV Prima prohlásil, že za průvan v peněženkách daňových poplatníků kvůli vysokým výkupním cenám energie z obnovitelných zdrojů může bývalá vláda expremiéra Jana Fischera. Připustil také, že průšvih se solární energií stál možná až bilión korun a může vést k trestnímu stíhání některých státních úředníků.

    Zvětšit obrázek Ministr životního prostředí Tomáš Chalupa (ODS).

    FOTO: Pavel Karban, Právo Dnes 11:29 (Aktualizováno: 12:11 )

    „Je to nesmyslný systém, v němž sehrála roli zelená ideologie. Docela dobrý nápad byl brutálně zneužit,“ prohlásil Chalupa.

    Ministr upozornil, že to byl klub ODS, který jako jediný ve Sněmovně všemi hlasy v roce 2005 hlasoval proti návrhu zákona o elektřině z obnovitelných zdrojů. Na to však připustil, že v roce 2009 nereagovala vláda na varovné signály o pokřivenosti systému. Podle Chalupy je vina na úřednické vládě Jana Fischera.

    Ministrova oponentka v debatě, místopředsedkyně sněmovního výboru pro životní prostředí Kateřina Konečná (KSČM), měla námitky. „Byla to hlavně nečinnost dosluhující vlády vedené ODS a vlády premiéra Fischera, kterého ale dosadily ODS a ČSSD,“ poznamenala.

    Podnik přijde možná na bilión korun

    Chalupa upozornil, že Česko do problému, který daňové poplatníky přijde možná až na bilión korun, zavlekla nejen „nečinnost politická“, ale i „zneužití moci některých úředníků“. Podotkl, že výkupní ceny elektřiny byly pravděpodobně nastaveny výš než zákonné limity. Podle něj je tedy možné, že dojde na vyšetřování některých státních úředníků.

    Konečná upozornila, že stát bude mít problém už jen s likvidací fotovoltaických panelů. Chalupa přiznal, že je neexistence fondu na likvidaci solárních panelů problém jeho ministerstva.

    rei, Novinky

    - Urban, 10.2.2013 - 12:56

  7. Obec Výprachtice měla zájem profitovat na jedné větrné elektrárně. Pro zajímavost výkupní cena jedné kWh, vyrobená větrnou elektrárnou, byla v té době cca 2,3 – 2,5 Kč. To je o 40 – 60 hal. více než u případě jaderných elektráren. Dnes je rozdíl ještě menší. Výkupní cena 1 kWh v případě fotovoltaické elektrárny byla v počátcích cca 15,– Kč. Zde je již rozdíl více než 13,– Kč na jedné vyrobené kWh. Obec Výprachtice fotovoltaické elektrárny od samého počátku nepodporovala. O tom existuje řada důkazů. Naopak fotovoltaické elektrárny byly podporovány některými lidmi ze sdružení „Naše Výprachtice“, kteří se dnes k uvedenému kupodivu nechtějí hlásit. Pokud by tedy na obecních stránkách mělo něco být zdůrazněno, je to právě tato informace. Je třeba lidem vysvětlit, že právě solární elektrárny a drahá elektrická energie, vyrobená těmito elektrárnami, měla významný vliv na zdražení elektrické energie v České republice. Zvýšení zaplatí nejen občané ale také firmy, kterým se tak výrazně zvedají výrobní náklady. Klub ODS možná hlasoval proti, mnoho členů ODS fotovoltaické elektrárny vlastní. Není to tím, že se včas dostali k informacím ??? S pozdravem Miroslav Stejskal.

    - Miroslav Stejskal, 20.5.2013 - 15:53

  8. Vážený pane starosto, prosím, neblamujte se a nepleťte lidem hlavy svými smyšlenkami při objevování Ameriky. Neuvádějte nepravdy, co se týče našich aktivit k fotovoltaice, zatím co vy jste podepisoval další dodatky s firmou ELDACO. Navíc vytrháváte slova z kontextu. Skutečná pravda je úplně jinde viz další text. Dopis byl odeslán i ministru financí Janotovi. Na dopis jsme obdrželi od ministra velmi slušnou odpověď, doloženo v https://odkazu https://www.email.cz/…w/Janota.PDF. Odeslaný dopis: RNDr. Jarmila Schlegelová V Brně 16. 6. 2009 Předsedkyně OS – NV Občanské sdružení Naše Výprachtice Výprachtice č. 58 PSČ 561 34

    Ing. Jan Fischer, CSc. předseda vlády ČR Úřad vlády České republiky nábřeží Edvarda Beneše 4 Praha 1 – Malá Strana PSČ 118 01

    Vážený pane předsedo, jistě nejsme první, kdo vkládá naději do zdravého rozumu této vlády. Přes krátké období, které je Vám nyní přiřčeno, lze mnohé udělat. Zejména připravit státní rozpočet na příští rok při možnostech, které jako stát máme. A to je věc, ke které se chceme vyjádřit. Tímto dopisem Vás oslovují lidé sdružení v občanském sdružení (OS Naše Výprachtice: www.zelenalouka.org/), které je členem české platformy pro ochranu přírody a krajiny (Unie pro krajinu: www.unieprokrajinu.cz) a Evropské platformy proti větrným elektrárnám, která má nyní již 350 členů z 19 zemí Evropy (EPAW: www.epaw.org). V tento moment Vás prosíme, neodložte tento dopis a priory jako neřešitelnou věc a pokuste se dočíst ho až do konce. Náš stát se zavázal po vstupu do EU pokrýt část výroby el. energie z obnovitelných zdrojů. Rovněž se zavázal, že bude od výrobců tohoto typu energie vykupovat kWh za 2 – 5krát vyšší cenu než energii z jádra nebo uhlí, a to po nejméně dvě desítky let. A zde je kámen úrazu. Nastaly dvě věci: Za prvé se přišlo v zemích s postavenými větrnými elektrárnami (VE) na to, že, „VE odčerpávají obrovské finanční prostředky z veřejných rozpočtů na svůj provoz, avšak větrná energie zůstává ekonomicky neefektivní až na několik desítek let. A co víc, díky dotacím umožňuje velké zisky investorů na úkor daňových poplatníků a spotřebitelů a to vše bez pozitivního vlivu na životní prostředí. VE výrazně pozměňují přírodní a kulturní dědictví Evropy svým ničivým efektem na krajinu a historické budovy“ (výňatek z otevřeného dopisu EPAW evropským institucím, komisařům a členům Evropského parlamentu). Vzhledem ke své závislosti na větrných podmínkách se jedná o nekontinuální zdroj energie a je tím nebezpečný (tzv. blackout). V České republice se k dopadu VE na lidské zdraví, krajinu nebo ekonomiku rovněž negativně vyjádřili lidé (geolog Václav Cílek, jaderný fyzik František Janouch, prezident Václav Klaus, politici Miloš Zeman, Radko Martínek a další), které nelze považovat za aktivisty, kteří šíří mýty a polopravdy, jak jsme mnohdy označování my. V případě fotovoltaických elektráren je ekonomická situace ještě horší. A jak uvádí autor článku Jiří Svoboda (ÚFM AV ČR), již teď je jasné, že máme jakoby 14 miliard dluhů, které musíme během pár desítek let splatit (http://www.ekolist.cz/nazor.shtml?…[xdb930b8a26b6289edfb3c5a791e64e3a]=1). A to lze očekávat, že fotovoltaiky porostou jako houby po dešti, protože podaných projektů přibývá nekontrolovatelně. Za druhé se závazek pokrytí části energie z obnovitelných zdrojů stal startovním výstřelem nejen pro podnikání v tomto směru, ale především startem pro arogantní investory, lobbisty, spekulanty a „seriozní“ obchodníky (http://www.camurra.cz/…ektraren.htm, http://www.spokojenyzakaznik.cz/…tail/1556587). Způsob, jak si získat souhlas obce, taky nesvědčí o dobrých mravech a dokonce zavání korupcí (OS Pohoda Koclířov). I my jsme hospodáři na našem majetku a proto nám není lhostejné, pokud se vydávají peníze tak, že nepřinášejí ani místa a daně úměrně výdajům ani ekologický prospěch, ba naopak škodí. Žádáme Vás a apelujeme na zdravý rozum, abyste s panem ministrem Janotou a ostatními členy vlády České republiky přehodnotili politiku dotací zdrojů obnovitelné energie, pozastavili další projekty a tím zadlužování země. Jak lze snadno spočítat, ušetří se miliardy z našich společných peněz, které se přelévají pouze do kapes investorů a nám kromě zničené přírody nepřinášejí nic.

    S úctou a s nadějí dobrého větru do našich plachet

    RNDr. Jarmila Schlegelová předsedkyně OS Naše Výprachtice, člen Unie pro krajinu a člen EPAW e-mail:os.nasevyprachtive@email.cz

    - Předsedkyně občanského sdružení Naše Výprachtice, 21.5.2013 - 21:45

  9. Jak „Naše Výprachtice“ podporovaly fotovoltaické elektrárnárny a dnes to popírají.

    - Miroslav Stejskal, 11.6.2013 - 08:22

  10. Jak občanské sdružení „Naše Výprachtice“ podporovalo fotovoltaické elektrárny a dnes tvrdí něco jiného. Vážená paní Dr. Schlegelová. Proč taková útočná a nenávistná reakce na můj názor, který snad má právo vyjádřit každý obyčejný smrtelník. Tvrdíte, že občanské sdružení Naše Výprachtice nikdy fotovoltaické elektrárny ve Výprachticích nepodporovalo. Chápu, že se jedná o delší dobu a člověk může zapomenout. Dovolte mi proto, abych Vám osvěžil Vaši mysl a odcitoval z článku místopředsedy Vašeho sdružení pana Miroslava Junka, který byl na celou stranu zveřejněn ve Výprachtických novinách dne 1. ledna 2007, konkrétně na straně číslo 5. Cituji: " Proč navrhuje občanské sdružení Naše Výprachtice právě sluneční elektrárnu? Jednak proto. že je v kontextu se závazkem ČR vůči EU, který se týká výroby 8 % energie z obnovitelných zdrojů do roku 2010. Zejména však proto, že sluneční elektrárna nehyzdí krajinu, není nebezpečná pro ptáky, její stavba i následná likvidace po době životnosti je daleko jednodušší a energeticky méně náročná ........". Co mi na to povíte paní Dr. Schlegelová, kdo v této vesnici mate lidi ? Víte, já možná nemám ty nejlepší názory, ale neměním je. Vždy jsem podporoval větrné elektrárny a dodnes je podporuji a nestydím se za to. To, že za výkup 1 kWh ze slunečních elektráren bylo až 15,– Kč a za větrnou to bylo několikanásobně méně, pokud si pamatuji, tak v době, kdy se u nás tato jedna větrná elektrárna plánovala, něco okolo tří korun, to je holá pravda. Kolik nyní stojí sluneční elektrárny naši kapsu a jaký mají negativní vliv na naši ekonomiku o tom se mluví neustále kolem dokola. Co s jejich likvidací, to se teprve řeší a určitě to nebude jednodušší a energeticky méně náročnější. Mám také malou FVE na svém domku, abych předešel další reakci, výkup jedné KWh činí cca 5 Kč za kWh. Návratnost investice 12 až 15 let. Životnost cca 20 let – technologie FVE rychle stárne. Nestydím se za to, že FVE vlastním, ale určitě na to nejsem ani hrdý. Stydím se však za hektary zničených polí a pohled na řady fotovoltaických panelů mé oko určitě netěší. Škoda, že mnozí zapomínají na to, co řekli, případně co řekli členové jejich sdružení. Jak je dobré, že máme Výprachtické noviny. Nevím tedy paní Dr. Schlegelová, kde jsem vytrhoval věci z kontextu, pletl občanům hlavy a objevoval Ameriku, to jsem z Vašeho článku jaksi nepochopil. Víte paní Dr. Schlegelová, já jsem nikdy neměl potřebu někomu plést hlavu (pokud se nejednalo o holky) a nemám ji ani nyní. Jediným mým cílem bylo vytvořit něco, co za mnou bude vidět, co bude těšit, možná někdy i netěšit, lidi, až třeba tady nebudu. Určitě zvážím, jak v daném případě dále postupovat. Mimochodem očekávám Vaši omluvu. S pozdravem Miroslav Stejskal, starosta obce Výprachtice.

    - Miroslav Stejskal, 11.6.2013 - 09:23








Kontrolní obrázek

Opište kód z obrázku


Pravidla a možnosti formátování:

  • Nepoužívejte HTML značky, stránky podporují formátování Texy!. Například nový odstavec získáte 2x odřádkováním, citace započněte znakem >, odkaz: "text odkazu":odkaz, **tučně**, *kurzíva* .
  • Adresy začínající na http:// budou automaticky převedeny na odkazy.
  • Na předchozí komentáře odkazujte zápisem [2].
  • Povinné údaje jsou označeny *.