ROZHOVOR S REDAKCÍ LANŠKROUNSKÝCH LISTŮ

Vydáno: 28.3.2006 (2950 přečtení) | Téma: Zájem médií

Na otázky redakce:

  1. Co je v obci nového.
  2. Co se nám podařilo.
  3. Jaké jsou plány do budoucna.
  4. Jak jsme spokojeni se spoluprací v rámci mikroregionu Lanškrounska.
  5. Co se změnilo pro obec v souvislosti s členstvím v EU.


Odpovídá starosta obce Výprachtice JUDr. Miroslav Stejskal.


  1. Naše obec dokončila v uplynulém roce 2005 výstavbu 12 bytových jednotek pro příjmově vymezené osoby. V současné době jsou již nově postavené byty užívány nájemci. 6 bytových jednotek bylo postaveno v rámci rekonstrukce a modernizace nebytových prostor na „Staré poště“. Zbývajících 6 bytů vzniklo rekonstrukcí nebytových prostorách, které předtím užívala mateřská školka.
  2. Máme radost z nově rekonstruované budovy čp. 175 (Stará pošta) ve Výprachticích. Při rekonstrukci se podařilo obnovit původní fasádní prvky této secesní budovy. Rovněž vstupní dveře byly zhotoveny s cílem zachovat jejich původní vzhled.
    Na druhé straně se rozhodně neradujeme ze zvýšené vlhkosti v bytech, které se nacházejí v rekonstruovaných prostorách po mateřské školce. Budeme se snažit tento problém postupně vyřešit.
  3. V tomto roce (2006) hodláme dokončit rekonstrukci veřejného osvětlení na Haldě. V letošním roce by měla být rovněž dokončena rekonstrukce a intenzifikace čistírny odpadních vod. Nová technologie čištění by měla zlepšit kvalitu vody v říčce Moravská Sázava. Plníme tím přání nejen své, ale i těch z Vás, kterým učarovala překrásná příroda v „Sázavském údolí“.
    Letos se rovněž bude pokračovat ve výstavbě 6 nových bytových jednotek pro příjmově vymezené osoby. Nové byty by měly být dokončeny v roce 2007. Počítáme s tím, že novými nájemníky budou starší lidé, kteří potřebují naši pomoc a péči. Dva velké byty budou obsazeny mladými rodinami. Zatím nemáme vhodné zájemce. Uděláme vše, aby se občané, kteří v naší vesnici bydlí, cítili v naší vesnici dobře.
    Máme zájem rovněž vybudovat potřebné zázemí pro tělocvičnu u ZŠ J.P. Výprachtice, kde formou přístavby vzniknou šatny, WC, sprchy a malý kabinet. Celková hodnota investice představuje cca 2,5 mil. Kč. Obec hodlá letos pokračovat v rekonstrukci budovy kulturního domu, kde se zaměříme zejména na odvodnění a odizolování základů budovy a dále na vytvoření potřebného zázemí pro kuchyň. K tomu je potřebné rekonstruovat část suterénu budovy. Máme dále zájem, aby budova kulturního domu byla opatřena, alespoň ze strany od silnice II. tř. novou fasádou.
    Připravujeme dále celou řadu dalších akcí o kterých Vás budeme průběžně informovat. Mezi důležité oslavy patří 100. výročí založení měšťanské školy ve Výprachticích, které proběhnou dne 20. května 2006 v odpoledních hodinách. Přesné termíny budou včas upřesněny.
  4. Spolupracujeme v rámci mikroregionu Lanškrounska na některých projektech spolu s dalšími obcemi. Spolupráci v rámci mikroreginu Lanškrounska prověří a již prověřují různé projekty, na které je možné získat dotace z fondů evropské unie. Bude důležité, aby obce sdružené v rámci tohoto mikroregionu podpořili společné projekty, které však nutně nemusí korespondovat se zájmy těchto obcí v mikroregionu sdružených. Teprve poté se ukáže, zda předmětný mikroregion je schopen se společně vypořádat s rozdílnými potřebami a zájmy jednotlivých subjektů v mikroreginu sdružených. Pokud by některé obce měly pocit, že mikroregion jejich potřeby a zájmy dostatečně nezastupuje bude zřejmě žádoucí pro další období dohodnout nové zásady spolupráce, případně uvažovat o jiných zásadních změnách.
    Domníváme se, že hlavním posláním svazku je vytvářet podmínky pro čerpání prostředků z fondů EU. Zda se uvedené dostatečně daří, na to by mělo dát odpověď shromáždění svazku obcí sdružených v mikroregionu Lanškrounska.
  5. V souvislosti se vstupem do EU se změnila a mění celá řada právních norem. To vytváří tlak na obce, aby přijímali řadu opatření na úseku hygienických a stravovacích norem ve školních stravovacích provozech, na úseku ochrany životního prostředí apod. Velké nároky jsou kladeny na obce v oblasti administrativy, která v důsledku nových požadavků narůstá. Případná potřeba nových pracovníků, kteří by nárůst agendy zvládli a nákup potřebného softwarového vybavení, sebou přinese další náklady. Mnohým obcím tak budou scházet prostředky na opravy komunikací, na údržbu obecního majetku a na další investice v obci, které jsou pro občany obcí potřebné. Snahy některých politiků o snížení prostředků pro obce určitě v dané souvislosti nejsou na místě. Lidé v obcích jsou právě tím prvkem, který se aktivně podílí na údržbě krajiny a na zkrášlování své vesnice a okolí. Přilákat do naší lokality turisty můžeme pouze tehdy, pokud území, kde žijeme bude krásně upravené s odpovídajícími ubytovacími kapacitami a dalším potřebným zázemím. Jedině tak může být i naše vesnice turisticky atraktivní. Lesy plné odpadků, nepokosené louky, neopravená prostranství apod. nám turistický ruch nezvýší. Aby naše vesnice byly pěkně upravené, to je úkol, který může být svěřen pouze těm, kteří na vesnici žijí a tento kousek země jim přirostl k srdci.
    Pokud jim k jejich práci nevytvoříme alespoň základní podmínky (dopravní dostupnost, škola, obchod, zdravotnické zabezpečení, sportovní a kulturní vyžití apod.) odstěhují se tam, kde jim toto vše bude poskytnuto. Starostové vesnic se snaží, aby jim zejména mladí lidé v obci zůstali, ani v naší vesnici to není jiné.