SLOUČIT MŠ SE ZŠ? - REAKCE MŠ

Vydáno: 6.3.2007 (3363 přečtení) | Téma: Mateřská školka

Reaguji na článek z únorových novin, kde naše MŠ byla napadena ze špatného hospodaření. Jsem ráda, že mám prostor v těchto březnových novinách vše uvést na pravou míru. Čekala jsem na rozpočet roku 2007, který došel 20. 2. a ihned jsem si spočítala údajné nečerpání a vracení 169 268,– Kč, nebo jinak peníze, které ani nevidím.

Celou situaci a moje údajné šetření jsem se rozjela zkonzultovat na krajský úřad, kde bylo potvrzeno moje tvrzení, že žádné peníze nešetříme, ba naopak, že patříme mezi vzorně hospodařící MŠ.

Tabulky, které vypracovali pracovnice PO 3 jsou nepravdivé, ba přímo vymyšlené. Jak může někdo v lednu počítat náš rozpočet, když ještě není znám krajský normativ, tj. částka hrazená státem na jedno dítě. Z toho důvodu došlo ke zkreslenému výsledku.

V loňském roce byl rozpočet vyčerpán do 0,– Kč. Nešetřili jsme, nevraceli, ba naopak vše vyčerpali. Tak nevím, kde pan ředitel objevil částku 110 000,–Kč, kterou jsem měla vrátit.


A nyní k letošnímu rozpočtu.

Po přidělení částky, která odpovídá počtu dětí zapsaných v naší MŠ, zbývá podle mzdové inventury na letošní rok na motivaci zaměstnanců, zástupy apod. asi 25 000,– Kč. A to si myslím, že rozpočet ZŠ nezachrání.

Ještě naposledy se vracím k argumentům p. ředitele pro sloučení obou subjektů:

  1. MŠ bude zachován normativní počet zaměstnanců
    - počet provozních zaměstnanců nelze snížit – odpovídá počtu dětí (a pro upřesnění topič je placen 50% od MŠ a 50% od ZŠ).
  2. Na vedoucí stravování nám stačí úvazek pouze 0,25.
  3. Mzdová agenda opět zůstává stejná, protože se platí na pracovníka, a účetní MŠ je placena dohodou na rok na pouhých 100 hodin.


Při spojení dvou právních subjektů v jeden se v žádném případě nezmění nic na tom, že ZŠ je na vyjímku. Obec stejně bude doplácet rozdíl. Není třeba se zamyslet proč tomu tak je? Proč dojíždí neuvěřitelných více než 30 dětí ze spádových obcí a Výprachtic do Lanškrouna, Štítů a Jablonného. Proč se nezamyslet nad tím, jak tyto děti přilákat do Výprachtic.

Při zachování samostatného právního subjektu bude zachována kvalita vzdělávací práce. Ředitel ZŠ nemá potřebné vzdělání pro práci v předškolním zařízení. Co jiného bude chtít uplatňovat, než školské metody.

Autor: Hejlová Marie


Související články:


Komentáře:








Kontrolní obrázek

Opište kód z obrázku


Pravidla a možnosti formátování:

  • Nepoužívejte HTML značky, stránky podporují formátování Texy!. Například nový odstavec získáte 2x odřádkováním, citace započněte znakem >, odkaz: "text odkazu":odkaz, **tučně**, *kurzíva* .
  • Adresy začínající na http:// budou automaticky převedeny na odkazy.
  • Na předchozí komentáře odkazujte zápisem [2].
  • Povinné údaje jsou označeny *.