TŘÍDĚNÍ KOMUNÁLNÍHO ODPADU

Vydáno: 18.1.2007 (2682 přečtení) | Téma: Životní prostředí

Vážení občané, Obec Výprachtice byla v tomto roce nucena zvýšit poplatek za provoz systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů z 350,– Kč na 430,– Kč. Jelikož uvedené zvýšení je poměrně razantní, cítíme potřebu Vám toto zdůvodnit.

Předně je třeba konstatovat, že obec v žádném případě nemůže na výběru poplatku za komunální odpad profitovat, či z něho vytvářet zisk. Poplatek za komunální odpad se vypočítává výhradně z nákladů, které obci v dané souvislosti vznikly v předchozím kalendářním roce. Pro stanovení poplatku na rok 2007 je tímto rokem již rok 2005, neboť výpočet poplatku musí proběhnout do konce kalendářního roku (2006).

Jelikož náklady na přepravu, třídění, ukládání apod., komunálního odpadu se každoročně zvyšují, vybraný poplatek nikdy nepokryje skutečné náklady toho kterého roku a obec nejméně 100.000,– Kč, většinou však více, na komunální odpad každým rokem doplácí.

To, že se zvyšuje objem komunálního odpadu, je pravdou. Likvidace tuny komunálního odpadu nás v roce 2002 stála cca 700,– Kč, nyní je to již 1.200,– Kč a je předpoklad, že příští rok to bude ještě více v důsledku nové sazby daně pro provozovatele skládek. K uvedenému číslu je nutné započíst náklady dopravy, případně náklady na třídění, pokud např. do plastů někdo nahází sklo, potravinové odpadky apod. Náklady dopravy zvyšuje růst cen nafty, ceny náhradních dílů, práce apod. To, že naši pracovníci uklízejí vesnici a odvážejí odpadky do kontejnerů, vybírají z plastových popelnic to, co tam nepatří, to jsou náklady, které obec do celkových nákladů na likvidaci odpadů vůbec nepočítá, přestože má na to právo.


Máme tedy šanci zpomalit tento nárůst odpadů? Odpovídáme ano, musíme však komunální odpad důsledně třídit.


Za vytříděný odpad totiž dostaneme od organizace Ekokom na základě uzavřené smlouvy peníze, které se odečítají od celkových nákladů. Takto již nyní získáváme 4.300,–Kč za tunu plastů a 610,– Kč za tunu skla. Nově můžeme získat 2.900,– Kč za tunu nápojového kartonu a 1.700,– Kč za tunu papíru. Další peníze lze získat za sběr plechovek 2.800 za tunu, za kompostovatelný odpad a za další komodity, toto je však zatím pouze tzv. „v plenkách”.

V tomto roce bychom Vás proto chtěli požádat, abyste komunální odpad ještě více třídili. Nově budeme třídit do plastových pytlů nápojové papírové kartony a dále samostatně, rovněž do plastových pytlů, papír a to již od vydání tohoto článku. Každé první pondělí v měsíci firma KOS Jablonné nad Orlicí bude z míst, kde jsou plastové kontejnery, odvážet zavázané pytle s nápojovými kartony a v dalších zavázaných pytlích odděleně papír.

Tříděním těchto dalších komodit dojde ke snížení objemu směsného komunálního odpadu a tím se sníží i celkové náklady na komunální odpad, což by se mělo odrazit v peněžence každého z nás.
Zhruba v polovině roku bychom chtěli celý systém sběru a třídění komunálního odpadu organizovat tak, aby původce vytříděného odpadu bylo možné zjistit. Ty z Vás, kteří budou správně třídit odpad, na základě uvedené identifikace, odměníme. O změnách systému Vás budeme včas informovat. Pokud nezačneme odpad důsledně třídit, nemůžeme čekat, že budeme za komunální odpad platit méně. Domníváme se, že jsme společnými silami schopni růst nákladů za likvidaci komunálního odpadu nejen zastavit, ale i snížit.


Komentáře:








Kontrolní obrázek

Opište kód z obrázku


Pravidla a možnosti formátování:

  • Nepoužívejte HTML značky, stránky podporují formátování Texy!. Například nový odstavec získáte 2x odřádkováním, citace započněte znakem >, odkaz: "text odkazu":odkaz, **tučně**, *kurzíva* .
  • Adresy začínající na http:// budou automaticky převedeny na odkazy.
  • Na předchozí komentáře odkazujte zápisem [2].
  • Povinné údaje jsou označeny *.