VODNÉ A STOČNÉ NA ROK 2013

Vydáno: 5.4.2013 (2253 přečtení) | Téma: Informace

Obrázek: Znak obceVážení občané, obec Výprachtice byla v letošním roce nucena navýšit cenu stočného. Navýšení ceny bylo způsobeno mimo jiné změnou právní úpravy. Od uplynulého roku obce účtují do nákladů vodného a stočného odpisy veškerého majetku. Důvodem je skutečnost, že od roku 2012 obce začaly odepisovat svůj majetek, a to do nákladů. Do roku 2012 se odpisy majetku obce s promítnutím těchto odpisů do nákladů neprováděly. V roce 2011 se již odepisovalo, ale tyto odpisy se do nákladů nezahrnovaly. Odpisy majetku se proto až v letošním roce promítly do cen vodného i stočného. Cena vodného pro letošní rok je 17,– Kč za 1 m3 a cena stočného 35,– Kč za 1 m3.

Oproti minulému roku tak stoupla odepisovaná částka v případě naší obce o cca 114.167,38 tis. Kč. Tento fakt a další skutečnosti se odrazily v cenách stočného. Vodné naopak po výpočtu vyšlo o cca 2,– Kč nižší. Dalším důvodem zvýšení ceny bylo navýšení DPH, jakož i další zvýšení cen některých vstupů (PHM, materiál apod.). Nezanedbatelnou roli také sehrálo významné šetření vodou. Pokud by například odběry byly na úrovni předcházejícího roku, pak by stočné činilo pouze 28,– Kč za 1 m3. Za současné situace se zvýšené náklady podělily menší spotřebou.

Cenový výměr MF ČR č. 01/2013, ze dne 28. listopadu 2012, stanoví, které položky mohou obce účtovat do nákladů za vodné a stočné.

Obce nemohou pokyny stanovené cenovým výměrem porušovat. Obce jsou současně povinny se svým majetkem hospodařit s péčí řádného hospodáře. Měly by tedy vybrat nájemné z bytů, pozemky prodávat minimálně za ceny stanovené znalcem, vodné a stočné požadovat do výše prokázaných nákladů apod.

Chtěli bychom Vás ujistit o tom, že do rozvoje vodovodů a kanalizace půjde pro letošek určitě významně více peněz, než kolik se nám podařilo získat výběrem vodného a stočného. Pro příští rok plánujeme další významné investice do zlepšení stavu vodovodu. Výběr vodného a stočného může připravované investice podpořit, nikoli však významně ovlivnit.

Bez investic do vodovodu a kanalizace nejde naplňovat jak plán údržby, tak plán rozvoje vodovodů a kanalizace v naší obci.

Děkujeme Vám všem za pochopení.


Komentáře:








Kontrolní obrázek

Opište kód z obrázku


Pravidla a možnosti formátování:

  • Nepoužívejte HTML značky, stránky podporují formátování Texy!. Například nový odstavec získáte 2x odřádkováním, citace započněte znakem >, odkaz: "text odkazu":odkaz, **tučně**, *kurzíva* .
  • Adresy začínající na http:// budou automaticky převedeny na odkazy.
  • Na předchozí komentáře odkazujte zápisem [2].
  • Povinné údaje jsou označeny *.