VODNÍ ZDROJE VODOVODU

Vydáno: 5.10.2012 (2633 přečtení) | Téma: Životní prostředí

Vážení občané, nedávno jsme obdrželi na adresu zastupitelstva dopis o.s. Naše Výprachtice s tím, že se obávají, že kácení lesa na druhé straně Bukové hory v souvislosti s rozšířením sjezdovky na Červené Vodě (stavba sjezdové a lanové dráhy Heroltická), bude mít za následek úbytek pitné vody pro Výprachtice. Proto jsme požádali renomovaného odborníka na zdroje pitné vody RNDr. Šedu o vyjádření k této situaci. Mimochodem, když jsme se ohradili proti kácení lesa na naší straně Bukové hory v roce 2008, což určitě, dle našeho názoru, mělo vliv na snížení vydatnosti zdrojů pitné vody v lokalitě Vlčí důl, nikdo nás tehdy nepodpořil. Celou věc řešila Inspekce životního prostředí Hradec Králové se závěrem, že je vše v pořádku, číslo jednací jejich vyjádření je: ČIŽP/OOL/0805575.002/08/KMA. Kontrolu prodvedli pracovníci inspekce Ing. Martin Baranay a Jan Hanuš. Kácení zajistil vlastník lesa Ing. David Spohner.


S ohledem na obavy o.s. Naše Výprachtice tímto níže zveřejňujeme stanovisko odborníka Dr. Šedy:

Na základě Vaší žádosti ze dne 17. 9. 2012 jsme provedli terénní průzkum v prostoru plánovaného rozšíření lyžařského areálu na Bukové hoře ve vazbě na vodní zdroje vodovodu Výprachtice, zhodnotili místní geologické a hydrogeologické poměry a dovolujeme si Vám předložit následující odborné stanovisko:

  • Nová lanová dráha Heroltická, hlavní sjezdová trať, propojovací trať a soubor doprovodných staveb (horní a dolní stanice LD, zasněžování, vodovodní a kanalizační řády, aj.) jsou situovány na jihovýchodním svahu Bukové hory východně od hydrogeologické rozvodnice směřující přibližně souběžně s rozvodnicí hydrologickou mezi kótami Buková hora (958 m n.m.), Strážka (836 m n.n.) a Špičák (798 m n.m.).
  • Jímací území vodovodu Výprachtice se nachází západně od uvedené hydrogeologické rozvodnice s tím, že infiltrační povodí jímaných podzemních vod zasahuje až ke zmíněné rozvodnici. Vlastníkem i provozovatelem vodovodu je Obec Výprachtice a zdroje vody se nacházejí na těchto lokalitách:
  • Jímací území Vlčí důl tvořené jímacími zářezy a vrtanými studnami je situováno v údolí Moravské Sázavy severovýchodně od zastavěného území Výprachtic;
  • Jímací území Zaječín je situováno v pramenní oblasti pravobřežního přítoku Sázavského potoka a je tvořeno celkem 13 studnami.
  • Obě jímací území zachycují podzemní vodu, jejímž kolektorem jsou kvartérní svahové sedimenty a pásmo připovrchového rozpojení puklin skalního podkladu, tvořeného převážně dvojslídnými rulami. Vesměs se tedy jedná o mělký, v případě jímacího území Vlčí důl částečně i o hlubší oběh podzemní vody, avšak přítoky vody horninovým masívem k jímacím objektům mimo hydrologické povodí jsou nevýznamné. To je zásadní poznatek pro posouzení případného vlivu stavby lanové dráhy a sjezdovek na vodní režim zdrojů v oblasti Výprachtic.

Závěr: Plánovaná výstavba lanové dráhy Heroltická a plánované sjezdové a propojovací lyžařské trati v lyžařském areálu Červená Voda – Buková hora neohrozí vydatnost a jakost vody zdrojů využívaných pro zásobování obce Výprachtice pitnou vodou.

Autor: RNDr. Svatopluk Šeda


Komentáře:








Kontrolní obrázek

Opište kód z obrázku


Pravidla a možnosti formátování:

  • Nepoužívejte HTML značky, stránky podporují formátování Texy!. Například nový odstavec získáte 2x odřádkováním, citace započněte znakem >, odkaz: "text odkazu":odkaz, **tučně**, *kurzíva* .
  • Adresy začínající na http:// budou automaticky převedeny na odkazy.
  • Na předchozí komentáře odkazujte zápisem [2].
  • Povinné údaje jsou označeny *.