VOLBY 2010 - LADISLAV CHLÁDEK

Vydáno: 6.12.2010 (2905 přečtení) | Téma: Volby do zastupitelstva obce

Vážení spoluobčané, komunální volby 15. –16. října 2010 jsou již minulostí. Přesto jsem se k tomuto tématu rozhodl ještě vrátit. Upřesnit nebo uvést na pravdivou míru některá fakta, která byla v předvolebním „boji“ použita a uvedena.

Těsně před volbami jsme obdrželi předvolební leták Sdružení nezávislých kandidátů (dále SNK). Předložili nám, občanům, velice věcným a kultivovaným způsobem svůj volební program s řadou zajímavých, jak organizačních, tak investičních akcí pro obec a občany. Poté následovala reakce kandidátů do voleb za ČSSD v podobě článku “Pohádka, které schází zlatá rybka“. Tento byl zveřejněn na webových stránkách obce. Ke stylu, účelu a důsledkům tohoto článku se nebudu vyjadřovat. To ponechám na čtenáři. Chci se však vyjádřit k některým skutečnostem, které jsou zde uvedeny. Některé jsou buď nepřesné nebo nepravdivé.

Jelikož všichni občané nevlastní, nebo nemají přístup na internet, přimlouvám se, aby plné znění tohoto článku bylo redakcí zveřejněno v našich Výprachtických novinách. Ale k vlastnímu obsahu tohoto příspěvku. Kandidáti do voleb za ČSSD, (dále autor) v úvodu uvádějí, že realizace tohoto volebního programu by obnášela investice v řádu desítek, možná i stovek milionů korun, které ve svém rozpočtu obec nemá a nikdy mít nebude. Samozřejmě souhlasím s uvedeným názorem autora i s tím, že tyto velké investiční akce lze proto realizovat pouze s pomocí státních, nebo jiných dotací v době, kdy je na uvedenou věc dotace vypsána. Tyto jsou však většinou časově a výší uvolněných fin. prostředků omezeny. Tato zásada vždy platila a stále platí. Tuto skutečnost členové SNK také určitě vědí.

Na závěr se krátce vyjádřím k citovaným investičním stavbám. Začnu tělocvičnou. Tato měla být rozšířena

a rekonstruována v rámci opravy a dostavby školy (začátek 2003). To, že toto údajně nepožadovali sportovci ani škola (citace autora), není argumentem. Záměrem tehdejšího zastupitelstva bylo vybudovat nadčasovou stavbu pro řadu halových sportů s potřebným zázemím pro mládež a občany. Též dostavba školy není dokončena. Chybou tehdejšího zastupitelstva bylo, že tato akce byla rozdělena na řadu dílčích staveb a nebyla řešena jako celek.

Odkanalizování obce. Též započatá a nedokončená akce. Zbývá min. dokončit sídliště „Mertov“. Výprachtice byly, v době kdy se započalo s výstavbou čistírny a kanalizace (v roce 1985) jediná obec na okrese, která takovou náročnou investiční akci započala.

Plynofikace obce. Důvodů k vybudování této náročné investiční akce bylo několik: zlepšení kvality ovzduší, zvýšení standardu bydlení, tím zvýšení ceny nemovitostí, podpora výstavby rodinných domků apod. Začátkem roku 2002 byl pro tuto akci založen svazek obcí „POD BUKOVOU HOROU“ Tento svazek měl však i řadu dalších cílů a zájmů. V roce 2003 byla rozhodnutím tehdejšího zastupitelstva příprava plynofikace zastavena a zrušeno členství v tomto svazku. Cena 30 – 40 milionů korun nákladů pro naši obec, kterou uvádí v článku autor, není pravdivá. Celkové náklady byly přibližně 73,5 milionu. Pro obec Dolní Čermná, Verměřovice, Horní Čermná, Bystřec dohromady. Po odečtení dotace uhradily tyto obce v průměru 9,1 mil. korun. (dlouhodobý úvěr).

Bohužel musím souhlasit s autorem, že v současné době pravděpodobně nejsou na tyto akce vyhlášeny příslušné dotační programy a tím případný záměr dokončit tyto stavby zůstane nenaplněn

Autor: Chládek Ladislav


Komentáře:

  1. Vážení přátelé, nehodláme polemizovat s článkem pana Chládka, nemělo by to smysl. Pouze pro Vaši informaci. Na rekonstrukci základní školy jsme získávali prostředky od poslanců parlamentu. Řádné dotace na rekonstrukci naší školy neexistovaly a jsme rádi za to, že máme školu v takovém stavu. Do školy se investovalo více než 33 mil. Kč.

    Zájem o plynofikaci vesnice v dotazníkovém šetření projevilo pouze 27 % občanů, což pro získání dotace nestačilo.

    - Zastupitelstvo obce Výprachtice, 6.12.2010 - 06:44








Kontrolní obrázek

Opište kód z obrázku


Pravidla a možnosti formátování:

  • Nepoužívejte HTML značky, stránky podporují formátování Texy!. Například nový odstavec získáte 2x odřádkováním, citace započněte znakem >, odkaz: "text odkazu":odkaz, **tučně**, *kurzíva* .
  • Adresy začínající na http:// budou automaticky převedeny na odkazy.
  • Na předchozí komentáře odkazujte zápisem [2].
  • Povinné údaje jsou označeny *.