VÝPRACHTICE SLAVILY

Vydáno: 21.5.2006 (2159 přečtení) | Téma: Základní škola

V sobotu 20.května bylo ve Výprachticích již od časného rána nezvykle rušno. Důvod byl však překvapivě prostý. Už 100 let se ozývá prostorami výprachtické školní budovy zvonění, které svolává žáky do lavic. Občané Výprachtic si význam své školy velmi dobře uvědomují a uspořádali proto důstojné oslavy, kterými vzdali hold práci nejen všech učitelů ale i ostatního personálu školy.

Vzpomínalo se i na ty, pro které byla tato škola branou do života , tedy žáky. Bohatý program oslav navštívilo odhadem více než 700 lidí. Mezi nimi přišli škole poblahopřát i významné osobnosti veřejného a politického života a zástupci okolních obcí. Nechyběli ani bývalí žáci, kteří jsou s touto školou spjati, protože v jejich prostorách prožili příjemné chvíle svého života. Objevili se i někteří bývalí ředitelé a členové pedagogických sborů, které ve škole působili. Všichni si s chutí zavzpomínali. Pan ministr Martínek, který se oslav zúčastnil, konstatoval, že otázka existence školy je v dnešní době závislá zejména na dostatečném počtu žáků a popřál v dané souvislosti výprachtické škole, aby tento problém úspěšně zvládala.

Historie školství ve Výprachticích i dějiny samotné budovy byly připomenuty výstavkami. Současní žáci připravili výstavu svých prací a podíleli se i na slavnostní výzdobě. Škola nese jméno jednoho ze slavných rodáků obce, skladatele a dirigenta Jindřicha Pravečka, a tak nechyběla ani část věnovaná této osobnosti. Bohatý program, který slavnost doprovázel vyšel vstříc jak na dospělým, tak i dětem. Žáci mateřské i základní školy nacvičili působivé pásmo písní i tanečních vystoupení, které se odehrálo v blízkém sále kulturního domu. Venku poslechu pak zahrála dechová kapela pod vedením pana Jana Merty, kterou kdysi vedl před mnoha lety vedl Jindřich Praveček, velký hudebník a učitele na zdejší škole. Své vystoupení zde měla i countryová skupina Trap. Pro děti byl o přichystáno několik soutěží a mnoho lákadel. Snad největšímu zájmu dětí se těšilo auto Honda Civic Type- R, které je určeno k závodům rallye, posádky Antonín Tlusťák – Jiří Mareš. Možnosti svést se odolal jen málokdo. Odpoledne si děti mohli prohlédnout požárnickou techniku a praktické ukázky z práce hasičů. Na zahradě školy byla pořádána bohoslužba, kterou celebroval pan vikář Kolovratník s panem farářem Kvapilem.

Ve stejný den oslavila místní školka 60. výročí svého otevření. Ředitelka školky paní Marie Hejlová uspořádala pro veřejnost den otevřených dveří. Nová školka se všem velice líbila. Oslavy ve Výprachticích se vydařili, a to nejen díky počasí, ale zejména dobrou organizací těchto oslav. Poděkování za uspořádání celé akce patří panu řediteli školy Petru Fiebigerovi, vedení školy, zaměstnancům školy a obce, zastupitelstvu obce Výprachtice a všem ostatním, kteří se na organizaci oslav jakýmkoliv způsobem podíleli.