ZPRÁVY Z RADNICE - BŘEZEN 2006

Vydáno: 27.3.2006 (2301 přečtení) | Téma: Zprávy z radnice 2006

Vážení přátelé, dovolte nám, abychom Vás opět poinformovali o dění v naší obci v měsíci březnu, který byl opět plně pod vládou „Paní zimy“.

V uvedeném období bylo nutné reagovat na celou řadu závad, které vznikly v důsledku vytváření ledů na střechách a následné deformaci krytiny, okapů, jakož i poškozování dalšího obecního majetku. Pracovníci obce se museli potýkat s další nadílkou sněhu. Právě v době, kdy byl velice ztížen přístup do lokality „Vlčí důl“, kde se nachází zemní vrty, ze kterých je odebírána voda pro obec, došlo současně k poruše obou čerpadel, která zásobují vodojem. Situaci bylo nutné řešit urychleně, neboť byla ohrožena dodávka vody pro obyvatele obce. S nasazením techniky AGROSPOLU s.r.o. byla vyhrnuta dostatečně široká cesta, aby mohla být na místo opravy dopravena potřebná technika. Za pomoci pracovníků VAK a.s. Jablonné nad Orlicí byla obě vadná čerpadla demontována. Dodávka vody je v současné době zajištěna náhradním čerpadlem, které obec zakoupila a které bude vždy v případě poruchy zajišťovat čerpání vody do vodojemu. Náklady vynaložené na opravu obou čerpadel rozhodně nebudou zanedbatelné, neboť bude potřeba provést výměnu elektromotorů obou čerpadel. Na zakoupení nového čerpadla, které má nižší výkon než čerpadlo původní, obec vynaložila částku cca 25.000,– Kč. K tomu je nutné připočíst cenu dalších potřebných komponentů a cenu montáže. Celkové náklady, které obec bude nucena vynaložit ze svého na opravu a připojení čerpadel mohou být nepoměrně vyšší.

V měsíci březnu zastupitelstvo obce vybralo nového nájemce naší hospody. Tímto nájemcem, přesněji nájemkyní, je paní Evženie Uhrová, která bydlí v Dolní Čermné. Výběr nového nájemce nebyl jednoduchý a víme, že jsme možná některé z Vás zarmoutili. Zpočátku se zdálo, že bude potíž kvalitního hostinského vybrat. Proto jsme kontaktovali řadu osob, včetně obyvatel naší obce. Jedna nájemkyně požadovala, aby obec, ještě před předáním budovy do nájmu, zprovoznila suterén, jako zázemí pro kuchyň. Tyto podmínky obec nemůže okamžitě splnit, neboť na uvedené nemá okamžitě potřebné finanční prostředky. Vynasnažíme se však podmínky v restauraci postupně zlepšovat s tím, že se rýsují určité možnosti, že obec část potřebných prostředků získá. Nájemkyně paní Uhrová žádné požadavky nevznesla. Naopak přišla s nabídkou širokého sortimentu služeb pro Vás občany, což bylo pro rozhodování zastupitelstva zásadní. Nikdo další, mimo dvou uchazečů, nebyl schopen formulovat nabídku služeb způsobem, který by nás přesvědčil. Víme již ze zkušenosti, že pouhá snaha bez znalostí a zkušeností nestačí. Současná nájemkyně paní Uhrová dokazuje, že svoji nabídku myslela vážně a upřímně. Přejeme jí, aby jí i jejímu příteli panu Dostálovi, elán s jakým „rozjeli“ provoz naší hospůdky vydržel. Víme, že to nebude jednoduché. V dané souvislosti bychom Vás chtěli informovat o tom, že restaurace bude otevřena od devíti hodin dopoledne do deseti hodin večer s tím, že jeden den v týdnu bude zavírací. Zavíracím dnem bude zřejmě úterý. Restaurace nabízí již v ranních hodinách teplou polévku v poledne bude restaurace zajistí vařená jídla. Jídla se budou připravovat mimo restauraci s tím, že v restauraci bude proveden pouze jejich výdej. Počítá se s přípravou pizzy a dalších specialit, a to jakmile bude vytvořeno potřebné zázemí.

Obec hodlá v tomto roce, a to ještě před koncem volebního období, provést odvodnění základů, neboť voda ze silnice narušuje silně statiku objektu a bez potřebného opatření, které se nesmí odkládat, by mohlo dojít ke škodě na tomto majetku obce. Obec v současné době připravuje investiční záměr, kde by měla být řešena vzduchotechnika restaurace, fasáda části budovy z pohledu od silnice, izolace sklepů, nové podlahy omítky, obklady a další práce. Hodnota investice zřejmě překročí částku 5 mil. Kč. Domníváme se, že si naši občané zaslouží, aby ve středu obce byl důstojný kulturní stánek, za který se nebude nikdo z nás muset stydět.

Závěrem bychom Vás chtěli informovat o tom, že ve Výprachtické knihovně a v knihovně v Koburku je možný přístup na internet, který je po dobu 3 let bezplatný. Každý z Vás může kontaktovat knihovnici paní Jitku Šopíkovou (Výprachtice) nebo knihovníka pana Václava Lercha (Koburk), kteří Vám jistě ochotně vyjdou v rámci svých možností vstříc. Knihovny jsou vybaveny i moderními tiskárnami, kde si můžete za poplatek 1,– Kč za stránku (plus 1 Kč za list kancelářského papíru formátu A4) vytisknout co budete potřebovat. Věříme, že této možnosti volného přístupu na internet využijete.

Závěrem nám dovolte, abychom Vám popřáli konec vlády zimy a hodně pěkného jarního počasí a sluníčka.


Související články:


Komentáře:








Kontrolní obrázek

Opište kód z obrázku


Pravidla a možnosti formátování:

  • Nepoužívejte HTML značky, stránky podporují formátování Texy!. Například nový odstavec získáte 2x odřádkováním, citace započněte znakem >, odkaz: "text odkazu":odkaz, **tučně**, *kurzíva* .
  • Adresy začínající na http:// budou automaticky převedeny na odkazy.
  • Na předchozí komentáře odkazujte zápisem [2].
  • Povinné údaje jsou označeny *.