ZPRÁVY Z RADNICE - ČERVEN 2011 - ČERVENEC 2011

Vydáno: 4.8.2011 (2222 přečtení) | Téma: Zprávy z radnice 2011

Obrázek: Znak obce Vážení přátelé, v měsících červnu a červenci se realizovala ve Výprachticích rekonstrukce ČOV – čistírny odpadních vod. Na ČOV bylo instalováno rotační bubnové síto italského výrobce SE.F.T. s.r.l. Nová technologie umožňuje řešit problémy filtrace a mikrofiltrace pevných částic z kapalin. Síto veškeré pevné částice zachytí a ty jsou uloženy do nádoby na odpad s tím, že jsou vyloučeny z dalšího procesu čištění. Celkové náklady na tuto technologii činily 912.240,– Kč. Součástí nové technologie byla dodávka zařízení na předzahuštění kalů. Dodávka technologie řízeného čerpání přitékajících odpadních vod na ČOV zabrání vyplavování nádrží ČOV při prudších a déletrvajících deštích. Na ČOV došlo rovněž k dalším drobným úpravám technologie čištění. Výsledkem je nejen zefektivnění procesu čištění odpadních vod, ale i snížení celkového objemu kalů.

Přesto prosíme, abyste do záchodů, jímek apod. nevyhazovali hadry a další tkaniny, včetně těch papírů se zvýšenou odolností. Jejich přítok na čistírnu znamená vždy komplikace.

Dále byla dokončena druhá strana zateplené fasády hospody U Jana. Nová fasáda určitě přispěla ke zlepšení celkového exteriéru budovy. Zateplením dojde k menším úsporám tepla v době konání různých akcí na sále. Zbývající část budovy hospody zatím zateplovat nebudeme. Tuto část hospody totiž čeká rekonstrukce, která bude možná až na základě získání potřebné dotace.

Byly vyasfaltovány a opraveny některé problematické úseky komunikace směrem na pilu a na Malou Stranu.

Z kulturních akcí je třeba zmínit “Setkání na pomezí Čech a Moravy ve Valteřicích”, konané dne 26. 6. 2011, kde vystoupila zpěvačka Ilona Csáková. O program se postarala i řada dalších souborů. Škoda jen, že nám zprvu nepřálo počasí a řadu lidí to od účasti ve Valteřicích odradilo. Tentýž den pak myslivci pořádali tradiční “Myslivecké hody”, kde byla Vaše účast velice dobrá a někteří zůstali na akci až do časných ranních hodin.

V kostele ve Valteřicích se uskutečnilo vystoupení pěveckých souborů, i na přípravě této akce se podílela obec.

Koburští hasiči oslavili dne 9. 7. 2011 odpoledne 120. výročí založení SDH Koburk. U příležitosti těchto oslav byl vydán velice pěkný almanach, který popisuje a ve fotografiích zobrazuje hasičské hnutí v Koburku. Koburští hasiči připravili velice pěkný program spojený s výstavou historických listin, fotografií apod. Oslav se zúčastnil i senátor Petr Šilar, který věnoval na akci finanční příspěvek. Částkou 18 tis. Kč přispěl Pardubický kraj a významný příspěvek poskytla rovněž obec Výprachtice. Každý z přítomných se mohl přesvědčit, jak dobrovolníci, mnohdy i nehasiči, zasahovali při požáru v počátcích sdružení. Pro fajšmekry byl připraven provoz hasičské parní stříkačky a pro děti byla k dispozici řada her a atrakcí.

Na druhé straně je nutné sdělit i zprávy nemilé. Došlo k vyloupení naší pošty ve Výprachticích, a to se zbraní a za bílého dne. Nějaký vtipálek opakovaně ucpal svod dešťové vody ze střechy budovy kuchyně naší Základní školy J. P. Výprachtice, čímž opakovaně zničil sádrokarton v prostorách kuchyně a malovat se muselo i o poschodí níž, tj. v prostorách skladů. Určitě nám nedělá radost opakované ničení zastávek, které byly nedávno vymalovány, ničení tabule na dětském hřišti apod. Víte, udržet v provozu vesnici dá opravdu fušku. Jakékoliv další ničení majetku je vytahováním peněz z kapes nás všech. Tyto prostředky pak logicky chybějí na opravy komunikací, na opravy budov a na údržbu obecního majetku.

Možná, že si to málokdo z nás uvědomuje, ale šetřit, a to výrazně, budeme nuceni postupně stále více všichni. Pokud budeme chtít udržet naši školu, bude nutné na ni z obecní pokladny vynakládat stále více prostředků. Ministerstvo školství již nakonec avizovalo snížení rozpočtu, které nejvíce pocítí školy na vesnicích, které nemají žáky, a proto nedostanou ani dostatek financí, jejichž přidělení prostřednictvím kraje (finanční transfer) je odvislé právě od počtu žáků.

Prosím Vás proto, ve vlastním zájmu neničte majetek, nechť je kohokoliv. Vše se nám vrátí opět jako problém, který nemusíme nakonec zvládnout.

Již hrozící uzavření provozu OEZ nám dělá veliké vrásky. Tento smutný fakt se netýká jednotlivců, uvedené bude mít neblahý dopad na celou vesnici. Snažíme se dělat vše pro to, aby byla zajištěna práce v jiné lokalitě, která by byla přednostně nabídnuta propuštěným zaměstnancům.

Věříme, že se odbory dokáží za práva zaměstnanců postavit a tato práva smluvně zajistit.

Předáváme Vám pozdravy našeho čestného občana, hejtmana Pk Mgr. Radko Martínka, který slíbil, že vesnici pomůže, a to i za situace, kdy nedávno absolvoval další náročnou operaci.

Děkujeme všem, kteří vesnici pomáhají a pro její zachování jsou ochotni něco udělat.


Související články:


Komentáře:








Kontrolní obrázek

Opište kód z obrázku


Pravidla a možnosti formátování:

  • Nepoužívejte HTML značky, stránky podporují formátování Texy!. Například nový odstavec získáte 2x odřádkováním, citace započněte znakem >, odkaz: "text odkazu":odkaz, **tučně**, *kurzíva* .
  • Adresy začínající na http:// budou automaticky převedeny na odkazy.
  • Na předchozí komentáře odkazujte zápisem [2].
  • Povinné údaje jsou označeny *.