ZPRÁVY Z RADNICE - ČERVEN 2012 - ČERVENEC 2012

Vydáno: 8.8.2012 (2146 přečtení) | Téma: Zprávy z radnice 2012

Obrázek: Znak obceVážení přátelé, konec jara a počátek léta nás potrápily suchem a vyššími teplotami. Bylo nutné rovněž omezit odběr vody za situace, kdy vypadl jistič čerpadla a vodojem ve Vlčím dole byl bez vody. Delší období bez deště mělo dopad na množství vody získávané z vrtů i ze studní. Problémy s vodou trápí naši obec dlouhodobě. Nově byly pořízeny za období od roku 2003 tři vrty, které situaci se zásobováním vodou výrazně zlepšily. Je však nutné zdůraznit, že vrty v místech, kde není potřebná skladba podloží, nejsou výkonově stálé a množství čerpané vody v litrech za vteřinu se po uplynutí několika let výrazně snižuje. Vrty se také zanášejí písky a bude nutné je proto v dohledné době vyčistit. Do budoucna nás proto čeká hledání dalších nových řešení, jak zajistit zásobování naší vesnice pitnou vodou. Víte sami, že se nabízela možnost táhnout vodu z Dolní Čermné, což bylo nakonec podrobeno kritice z řad některých našich občanů. Možná bude nutné do budoucna nad podobným řešením pouvažovat. Výhledově musí obec připravit pozemky pro bytovou výstavbu, které si již zamluvila, což s sebou nese nové požadavky na zásobování pitnou vodou. Také myslíme na situaci lidí na Hoblovni apod., kde mnozí nemají možnost zásobování vodou z obecních zdrojů. Tuto záležitost hodláme do budoucna řešit, máme podanou žádost o dotaci na rozšíření obecního vodovodu. Zda dotaci skutečně použijeme, záleží na mnoha dalších okolnostech. V minulých novinách jsme Vás informovali o tom, že opravu potřebuje celá řada objektů, které obec vlastní. Je dobré, že se již podařilo uvést do původního stavu hřiště v Sázavském údolí, na jehož opravě se podílel Standa Mareš se synem. Kapličku na Haldě opravila firma Radka Hajzlera za asistence zaměstnanců obce.

Nyní byla zahájena rekonstrukce schodiště u obecního úřadu. Jedná se o objekt v centru obce a máme proto oprávněný zájem, aby schodiště nedělalo ostudu. Pevně věříme, že se opravu podaří zrealizovat tak, aby schodiště po renovaci dělalo všem dobrou službu.

Víme, že celá řada z Vás potřebuje vyspravit cestu před svým domkem. Víme, že je nutné se soustředit na terén mezi hroby na hřbitově apod. Často slyšíme, že se myslí pouze na větší akce a přitom na některé drobné nedostatky a závady se zapomíná. Nakonec i maličkosti lidem dělají radost. Například cestička pro pěší vedle lípy. Pan Josef Hejl na své náklady cestičku opravuje. Určitě tím dělá radost všem, kteří tuto zkratku používají. Uvedené si zaslouží velké poděkování. Každý, kdo bude následovat tohoto příkladu, může navíc počítat s tím, že mu obec ochotně poskytne materiál, případně jinou pomoc.

Pro připomenutí opakujeme, že na obci máme nyní čtyři pracovníky, z nichž tři jsou od úřadu práce na dobu šesti měsíců (od května do října).

Nyní se opravuje koburský vodojem, čistí se ucpaná dešťová kanalizace, renovuje se sál v restauraci U Jana, malují se společné prostory na obecním úřadu, připravují se některé úseky místních komunikací pro asfaltování apod. Bude také nutné postupně vyspravit autobusové zastávky, přičemž u některých uvažujeme s opravou větší. Jedná se např. o zastávku „U Kovárny”. Tato zastávka již hodně pamatuje. Obnovila se sice střecha, skla jsou několikrát vyměněná, ale opět se najde někdo, komu celistvé sklo překáží. Stejně tak vadí dřevěná ohrádka u zastávky naproti faře. Kolikrát tam již byla vykopnutá prkna, to už nelze ani spočítat. Pokud to má být výlev nespokojenosti, tak podotýkáme, že zastávka za nic nemůže. Domníváme se, že odbornou lékařskou pomoc by měl určitě vyhledat aktér takového činu. Pokud se sám není schopen přihlásit, nabízíme mu nezištnou pomoc, pokud se na nás s důvěrou obrátí.

Neustále nás trápí vyhazování zbytků jídel na místa, kde jsou umístěny popelnice na tříděný odpad. V pondělí na těchto místech zaměstnanci obce nacházejí řízky, upečená kuřecí stehna, dorty, zákusky a další pokrmy, které jsou mnohdy již napadeny červy.

Zřejmě nikomu nevadí, že vyrobit suroviny k lidské obživě dá spoustu práce, navíc mnoho lidí na naší planetě hladoví. Věříme, že se tato výtka netýká výprachtických občanů, ale jde zejména o rekreanty, kteří zde nebo poblíž tráví dovolenou.

Ještě před zimou bude nutné rekonstruovat střechu Základní školy Jindřicha Pravečka Výprachtice, kde došlo k utržení hromosvodů a některých sněhových zábran. Opravu prodělala i vzduchotechnika v kuchyni základní školy, kde byly zapojeny některé další prvky klimatizace.

Radost máme z otevření nového penzionu na Haldě. Vlastníkem této stavby je firma Onduroof, s.r.o. Praha. Jednatelem firmy je mj. paní Mgr. Blanka Macháčková, jež je vnučkou pana učitele Elgnera. Působení pana učitele na základní škole ve Výprachticích pamatují zejména ti dříve narození. Byl to učitel velmi přísný. V jeho hodinách panovala značná kázeň a pořádek, což se dnes již někde „vidí” spíše méně.

Penzion na Haldě je schopen poskytnout ubytování ve čtyřhvězdičkové kvalitě, dále je zde bazén s protiproudem, sauna, společenská místnost s krbem apod. Na všech pokojích jsou kuchyňky s velmi slušným vybavením.

Předpokládá se, že stravování ubytovaných v penzionu by zajišťovala restaurace U Jana, pokud se jim podaří oslovit zákazníky penzionu dostatečnou nabídkou i potřebnou kvalitou. Manželům Macháčkovým patří poděkování za to, že se jim podařilo ve Výprachticích toto zdařilé dílo vybudovat.

Z akcí ve Výprachticích, Koburku a Valteřicích je nutné vzpomenout setkání ve Valteřicích, které mělo již tradičně dobrou úroveň. Zaměstnanci obce pomohli s údržbou plochy, navážením a odvážením laviček, stolů a dalšího materiálu. I tak nejvíce práce opakovaně odvedlo Město Štíty a poděkování si tak zaslouží zejména starosta obce Bc. Jiří Vogel.

Proběhl i tradiční karneval na hřišti TJ Sokol. Tento rok se vydařilo počasí a návštěvnost karnevalu byla velmi dobrá. TJ Sokol zorganizoval také volejbalový turnaj. Za obě akce patří organizátorům poděkování.

Na hřišti ve Výprachticích se uskutečnil dále již tradiční fotbalový turnaj. Naši borci se umístili na krásném 3. místě. Prý to bylo hlavně kvůli tomu, že v případě vítězství se nabízelo pro přihlížející pivo za pět korun. Jelikož se dostavil velký počet diváků, byla herní taktika výprachtického mužstva směrována k zisku druhého místa. V zápalu boje se pak následně nepodařilo vše vybalancovat tak, jak si trenér našeho mužstva a jeho hráči představovali. Pro příště se chystá úplně jiná strategie, jak přitáhnout diváky. Nakonec naši borci mimo kamery přiznali, že nápad s pivem nepatřil k těm nejlepším. I tak řada z nás strávila na tomto hřišti pěkné chvilky mezi dobrými lidmi nad pivem, párky, pečeným masem a samozřejmě zajímavým fotbalem.

Na závěr nám dovolte, abychom Vám popřáli hodně slunečných dnů a mnoho pěkných zážitků nejen při sportovních a společenských akcích.


Související články:


Komentáře:








Kontrolní obrázek

Opište kód z obrázku


Pravidla a možnosti formátování:

  • Nepoužívejte HTML značky, stránky podporují formátování Texy!. Například nový odstavec získáte 2x odřádkováním, citace započněte znakem >, odkaz: "text odkazu":odkaz, **tučně**, *kurzíva* .
  • Adresy začínající na http:// budou automaticky převedeny na odkazy.
  • Na předchozí komentáře odkazujte zápisem [2].
  • Povinné údaje jsou označeny *.