ZPRÁVY Z RADNICE - ČERVEN-ČERVENEC 2010

Vydáno: 1.8.2010 (9844 přečtení) | Téma: Zprávy z radnice 2010

Obrázek: Znak obceVážení přátelé, je tu opět období prázdnin a dovolených, prostě léto, které nám svými velice teplými dny někdy dělá radost, někdy naopak starost. Mnoho lidí, zejména starších nebo nemocných, horko nesnáší, protože jim přináší řadu zdravotních problémů.

Naší největší starostí v tomto období je zajištění dostatku vody bez nutnosti vyhlašovat úsporná opatření. Přesto Vás prosíme o šetření vodou. Víme, že právě období sucha svádí k zalévání zahrádek. Pohled na povadlou zeleninu, brambory a další rostliny nedělá určitě radost žádnému zahrádkáři nebo zemědělci. Nicméně prosíme Vás o určitou umírněnost a spořivost.

Nyní se připravuje vše k tomu, abychom nahradili nevyhovující azbestové vodovodní potrubí v rozsahu 350 až 400 metrů potrubím novým, plastovým. Sami víte, že azbestové potrubí nás v poslední době trápí a opakované havárie na některých úsecích volají po jeho výměně. Věříme, že se nám podaří v měsíci srpnu úkol výměny části azbestového potrubí v úseku u Faitových (čp. 4 – pod kravínem na Malé Straně) splnit.

V souvislosti s řešením nedostatku vody dojde snad také k napojení nového vrtu ve Vlčím dole, který byl pořízen v roce 2008, na vodojem ve Vlčím dole. Splnění tohoto úkolu se ujala firma Luboše Merty za vydatné pomoci zaměstnanců VAK Jablonné nad Orlicí. Montáží vystrojení vrtu, osazení čerpadla apod. pak bude pověřena firma HQ pumpy Ústí nad Orlicí, se kterou máme ty nejlepší zkušenosti. Na základě spolupráce s touto firmou již nepřetržitě, téměř dva roky, běží čerpadlo ve vrtu VH-1 ve Vlčím dole. Předtím jsme téměř každé dva měsíce řešili poruchy dodávky vody zaviněné vadou čerpadla značky Pedrollo. Nový typ Willo (správně jištěný) je proto pro nás “balzámem na nervy”. Dále bychom Vás chtěli informovat o tom, že v přízemních bytech v domě čp. 178 (bývalá mateřská školka) byla nainstalována dvě zařízení firmy Drymat. Jedná se o elektrofyzikální systém vysoušení zdiva. Již zastupitelstvo před námi vyzkoušelo různé systémy např. v suterénu základní školy, které se nakonec ukázaly jako málo funkční. Proto jsme si zjistili reference od vlastníků, případně správců budov z míst, kde tento systém již delší dobu mají. Navíc firma smluvně zaručuje, že pokud vlhkost neustoupí během 6–12 měsíců, vrátí celou kupní cenu proti vrácení přístroje. V případě neuspokojivého výsledku je ještě do tří let možné žádat o vrácení 90 % kupní ceny. Rozhodně nejsme zastánci elektrofyzikálního vysoušení zdiva, nicméně byli jsme ujištěni i některými odborníky z oboru stavebnictví, že tento systém funguje. Nájemníci bytů si lepší podmínky bydlení určitě zaslouží. Na instalaci systému odstranění vlhkosti ze zdiva jsme získali dotaci.

Mezi další úkoly, které plnili zaměstnanci naší obce, patřila oprava komunikací, příprava parkoviště vedle prodejny KONZUM na asfaltování, zpracování palivového dřeva, údržba pozemků a dalších ploch, údržba areálu v Sázavském údolí, příprava akce ve Valteřicích na “Sousedské pozezení”, údržba travních ploch obou hřbitovů, výměna oken na obecním úřadu, zhotovení krovu a bednění na budově vedle hřiště, budování pergoly, orientačních tabulí a celá řada dalších prací.

Průběžně se připravovala realizace některých dotací, např. na “Volnočasové aktivity dětí a mládeže ve školním klubu” apod.

Paní zubařka dostala od zastupitelstva, a nakonec i z daní Vás všech, peníze na novější křeslo a na zbrusu nové stomatologické zařízení. Nejsme sice odborníci, ale víme, že např. odstranění zubního kamene již bude možné absolvovat u paní doktorky Zuzany Jedličové ve Výprachticích. Myslíme si, že paní doktorka si svou poctivou prací zaslouží naši podporu i pomoc, kterou určitě poskytne nejlépe, jak to umí, nám všem, nakonec jak jsme již na to u ní zvyklí.

Mezi akce, které bychom Vám rádi připomněli, patřilo, mimochodem velice pěkné, rozloučení se školou a předání štafety mladším dětem, včetně nastupujících prvňáčků. Děkujeme ředitelkám obou škol. Děkujeme paní zast. ředitelce Langerové za snahu a nasazení, se kterým se zhostila 4 měsíčního zastupování ředitele školy, který na vlastní žádost odstoupil.

TJ Sokol Výprachtice uspořádal tradiční karneval a dětský den, konaný vždy první víkend v červenci. Za těmito akcemi následoval o dva týdny později volejbalový turnaj, kde se musíme, dle připomínky pořadatelů, hlavně zmínit o tom, že po dlouhé době volejbalové družstvo B porazilo družstvo A. Tento grandiózní výsledek se pak rozebíral na klubovně TJ Sokol až do časných ranních hodin. Věříme, že uvedená informace pronikne do sousedních obcí, měst a široké sportovní veřejnosti.

Nesmíme zapomenout, že pan farář Mgr. Ireneusz Szocinski oslavil ve zdraví své 38. narozeniny. Pane faráři, přejeme Vám pevné zdraví, štěstí, spokojenost a Boží požehnání. Věříme, že v naší farnosti ještě strávíte spoustu příjemných chvil. Děkujeme Vám za práci, kterou odvádíte při rekonstrukci kostela a restaurátorských pracech v kostele Povýšení Svatého Kříže ve Valteřicích. Svou prací přispíváte nejen k tomu, že šetříte peníze farníků, ale zejména k tomu, že Vaše jméno bude s tímto kostelem spjato ve světle toho nejlepšího, čeho se tomuto církevnímu stánku v poslední době dostalo. Z dalších akcí, které zdárně proběhly, jmenujeme tradiční “Myslivecké hody”.

Na závěr si dovolujeme vysvětlit, že na akci “Revitalizace centra obce Výprachtice” jsme získali dotaci ve výši 11.137.691,– Kč. Obec tedy dofinancuje částku cca 903.056,67 Kč (cca 700 tis. Kč máme v rozpočtu). Dále zbývá dofinancovat nezpůsobilé výdaje projektu, které představují cca 1 mil. Kč. Tedy rozhodně nehrozí, že by další generace splácely naši “neuváženou rozmařilost”, jak někteří zaručeně informovaní v obci tvrdí. Tím, že se řada dětí na dokončení akce těší, je nám největší radostí a také zadostiučiněním.

Přejeme všem pěknou dovolenou, užijte si ve zdraví léta a děti a učitelé prázdnin.


Související články:


Komentáře:

  1. Dobrý den, prosím o zprávu, jak jste spokojeni s vysoušením bytů od pfirmy Drymat. Mám stejný problém. Děkuji

    - Vlasta Dlouhá, 15.7.2013 - 16:33

  2. Dobrý den, zařízení firmy Drymat máme v domě čp. 287. Tyto typy zařízení snižují vlhkost ale úplně ji neodstraní. Používají se tam, kde jsou obyvatelné, případně pronajaté prostory a z různých důvodů nejde věc řešit jinak. Např. není možné v nájemních bytech obyvatele přestěhovat jinam. Vlhké „mapy“ na stěnách se výrazně snížily. Bylo nutné však provést další opatření, např. odvětrání vlhkosti nad střechu turbínami, odvětrání zdiva zasekáním potrubí a umístěním větracích otvorů apod. Bude nutné také provést výkop okolo základů domu a odvést povrchovou a spodní vodu od základů. Potřebné je aby objekt byl řádně větrán. Četným sušením prádla uvnitř domu, případně dostatečným nevětráním a nevytápěním bytu, zůstávají veškerá tato opatření stále nedostatečně účinná. S pozdravem Miroslav Stejskal

    - Miroslav Stejskal, 18.7.2013 - 07:33

  3. Pozor – To je DRYMA. , a je velka technicka blbost a ne funguje. Neni Elektroosmoza ÖNORM B3355–2 ale velka svindl.....a ne funguje!!!! https://www.facebook.com/photo.php?…

    - Felix, 7.3.2014 - 22:26

  4. a proc tato ""elektroosmoza"" ne funguje…? http://www.youtube.com/watch?…

    - Felix, 17.3.2014 - 09:05

  5. D.den, v bytovém domě ve Výprachticích čp. 287 byly v r. 2010 instalovány 2 přístroje na odstranění vzlínavé zemní vlhkosti typ Drymat® M 2030. Již po půlročním měření byl zjištěn ústup vlhkosti zdiva z počátečních hodnot až 18,5 % hm na 3,5 % hm. Tyto hodnoty vlhkosti zdiva jsou dále díky účinně fungujícím systémům Drymat® konstantně zachovány (viz odkaz). Doplňková sanační opatření typu přirozeného či řízeného odvětrání jsou, zejména při počáteční vysoušecí fázi, kdy se voda ze zdiva ve větší míře odpařuje do vysoušeného prostoru a je potřeba ji odtud odvětrat, nezbytné. Přístroje Drymat® M 2030 pracující na elektrofyzikálním principu, jsou v současné době na evropském trhu jedinečné tím, že vysílané elektromagnetické impulsy jsou v 6-ti frekvencích, jejichž parametry jsou nastavitelné. Zařízení má permanentní samokontrolu provozu s automatickým samotestem při znovudání do provozu. Výrobek má atesty na funkčnost a účinnost od nezávislého stavebního institutu, zdravotní certifikaci s možností využití zařízení ve zdravotnických a školských zařízeních, v praxi je ověřen u zákazníků z řad soukromých i veřejných subjektů již déle než 15 let v rámci celé Evropy včetně Ruska. Drymat zajišťuje svým zákazníkům odborný záruční a pozáruční servis.
    Odkazy zveřejněné anonymem Felixem jsou klamavé a poškozující značku Drymat®. Žádáme tímto anonyma, aby zveřejnil svou identitu a odstranil nic neříkající fotografii a odkazy, které nemají se značkou Drymat® nic společného. Ivona Jeřábková, jednatelka DRYMAT.CZ s.r.o. Novoměstská 960, 537 01 Chrudim e-mail: drymat@seznam.cz Mobil: 603 575 633, www.drymatsysteme.cz, www.sanace-zdiva.org Výhradní dovozce zn. Drymat® pro Českou republiku

    - DRYMAT.CZ s.r.o. Ivona Jeřábková, jednatelka, 1.4.2014 - 15:44

  6. Normovana elektroosmoza je neco jineho nez drymat se svoji impulsy a freqvenci a proto ne funguje tato technika je u soudu k dokazani funkce ucinnosti od 2011 cisla nemecko Soud AZ 03HK O2694/11… a dalsi informace najdete: http://www.haus-und-grund-dresden.de/…_update.html Drymat-ESOTERIK ? http://www.psiram.com/…rockenlegung

    - Felix, 7.4.2014 - 09:07

  7. A DRYMAT neni DRYMAT ???…:-) https://www.facebook.com/tomaesfia

    - Felix, 7.4.2014 - 09:10

  8. Pokud se tvrdí, frekvence a luštěniny provozovat elektro-osmózy pak musí dokázat vědecky …, protoze klamou spotrebitele a proto maji tyto firmy soud. A ani predtim je nechani jejich marka

    - Felix, 7.4.2014 - 15:04

  9. Pokud nevite co jsou kompatibilní normy elektroosmózy, zde si je muzete precist

    Aktivní elektroosmóza a jeji technické detaily ( Výňatek – 2011 / Norm ÖNORM B3355 – 2 )

    1. bod skutečná poloha elektrod je vepsat do plánu sestavy .
    2. montáž elektrod musí být proveden dokola bez preruseni .
    3. V rovnoměrné rozložení proudu v celém systému je zajištěna konstrukcí a výběru materiálu elektrod . Různa vysoká elektrická vodivost zdiva ( způsobené různými vlhkosti a solí koncentrace ) jsou kompenzovány – regulaci odporu .
    4. V napájení ( napájecí kabel ) musí být označeny tak, aby je snadno rozpoznatelné , která elektroda ( anoda " + " nebo katoda " – " )

    Konstrukce ( dvojité pláště kabelů ) amateriál by měl být uveden . 5. kontakty mezi elektrodou a napájení ( napájecí kabel ) musí být zapečetěny a izolovány , může vlhkost a / nebo soli nedostanou na vnitřní kontaktní místo . Kontaktní místa jsou k dispozici, s uvedením materiálů, používaných v montážním diagramu . 6. Doba napájecího zdroje je regulován nebo samoregulační výroba s uvedením současného systému a systémové napětí . 7. Po uvedeni systemu do funkce činily asi 4 mA / m do 8 mA / m do průměrného proudu . 8. Systém je pracovat s maximálním stejnosměrným napětím 15V

    - Felix, 7.4.2014 - 18:18

  10. Funguje Drymat a ty dalsi Kouzelne krabicky ? ? ?

    mnoho německých společností, jako Drymat tvrdí, ze mohou vysusit domy rádiovými vlnami a dalšími varianty. Tyto firmy stojí před soudem a musí prokázat svou funkci. jen to, že to nedokaze nikdo dokazat a musi uzavrit svuj prodej pod vysokou hrozbou penezniho trestu …(250.000 €) Žadatel VSW Berlin-www.vsw.info – Drymat ma spis č. 03 O 2694/11 soud v Lipsku Elektroosmóza pracuje pouze s elektrodami stejnosměrného napětí a nemá absolutně nic společného s těmito zařízeními. S par milliwatt rádiovými vlnami neni mozny elektroosmoticky efekt…, toto je vědecky dokázáno. Kdo tvrdí něco jiného lže a podvádí zákazníky. Elektroosmóza je zakotvena v ÖNORM B3355–2 a vědecky prokázána, v případě, že systém je v souladu s normou. A Drymat, Matrolan, Rapidosec a dalsi to nejsou…

    - Felix, 11.4.2014 - 21:51

  11. Drymat…https://www.youtube.com/watch?v=hrJovTYBh-I

    - pavel, 25.2.2016 - 16:25








Kontrolní obrázek

Opište kód z obrázku


Pravidla a možnosti formátování:

  • Nepoužívejte HTML značky, stránky podporují formátování Texy!. Například nový odstavec získáte 2x odřádkováním, citace započněte znakem >, odkaz: "text odkazu":odkaz, **tučně**, *kurzíva* .
  • Adresy začínající na http:// budou automaticky převedeny na odkazy.
  • Na předchozí komentáře odkazujte zápisem [2].
  • Povinné údaje jsou označeny *.