ZPRÁVY Z RADNICE - ČERVENEC 2008

Vydáno: 5.8.2008 (2516 přečtení) | Téma: Zprávy z radnice 2008

Vážení přátelé, dne 25. června 2008 postihl naši obec přívalový déšť doprovázený velkým větrem. Během cca 20 min spadlo na území naší obce asi 61 mm srážek na 1 m2. Přitom došlo k poškození mnoha místních komunikací. Voda vyplavila dům paní Reslerové (pod hospodou „U Mostu“), poškodila střechu Skalickým na Haldě, Smejkalovým nad mlékárnou, Indrovým, Chládkovým na Haldě apod.Velice nepříjemnou skutečností bylo přerušení dodávek elektrické energie. Některé části obce (Hoblovna a Halda) byly bez dodávek elektrické energie až do odpoledních hodin v neděli dne 29. 6. 2008.

Pracovníci obce přitom řádně veškeré poruchy ohlásili. Vzhledem k reorganizaci firmy ČEZ, středisko ohlašovny poruch bylo přesunuto do Plzně, neprobíhá ohlašování poruch bezproblémově. Přestože byly poruchy paní Havelkovou nahlášeny, nic se nedělo, a to i přesto, že přes obec projížděly různé montážní skupiny, které však bez přímého pokynu střediska nemohly zasáhnout. V Koburku a na Hoblovně přitom stačilo zapnout jističe transformátoru.

Vzhledem k prodlevám při odstraňování poruch spojených s obnovením dodávek proudu jsme podali podnět poslanecké sněmovně, aby se touto situací zabývala.

Ve firmě ČEZ a.s. je většinovým vlastníkem stát. V dozorčí radě společnosti sedí opět zástupci státu. Nemělo by jim být tedy lhostejné, jak se tato firma chová ke svým zákazníkům. Na jedné straně je obhajováno zdražování el. energie, čemuž na druhé straně neodpovídá snaha této firmy zajistit svým zákazníkům odpovídající servis. Mimochodem v naší obci jsou ještě místa, kde nadzemní kabely mají takový průvěs, že mohou být poškozeny projíždějícími vozidly.

Středisko poruch je přitom opakovaně z naší strany atakováno, aby byla provedena oprava. Jejich odpověď je vždy stejná, víme o tom a závady postupně odstraníme.

V dané souvislosti bychom chtěli poděkovat výprachtickým hasičům a dalším dobrovolníkům, kteří přispěchali na pomoc a pomáhali s čištěním mostů, odklízením spadlých stromů, úklidem vozovek plných naplavenin a nánosů bahna apod.

Dosud pomáhají s opravami cest i zaměstnanci naší obce. Snažíme se pomoci každému z našich občanů, kdo o pomoc požádá. Do současné doby bylo na území obce navezeno cca 15 nákladních vozidel štěrku, kamenů a dalšího materiálu, který je používán na opravy komunikací a k opravě dalších míst poškozených touto „povodní“.

Ve spolupráci s Povodím Moravy s.p. se snažíme zajistit průchodnost koryta místního potoka.

Chtěli bychom Vás v dané souvislosti poprosit o to, abyste, pokud bydlíte v blízkosti potoka, na jeho břehu nenechávali nic, co by mohlo vytvořit překážku a zavinit rozvodnění potoka v místě, kde takto vznikne překážka odtékající vodě.

Z poslední „povodně“ máme několik špatných zkušeností. Most na místní komunikaci u paní Reslerové byl např. ucpán dřevěnými schody, větvemi, keři, senem a dalším materiálem. Z potrubí pod mostem pak naši hasiči vytáhli různé věci, včetně předního skla od automobilu. V některých dalších úsecích naší obce byla situace obdobná.

Domníváme se, že každý by se měl chovat tak, aby nepoškozoval majetek jiného. Prosíme Vás ještě jednou o vzájemnou ohleduplnost. Povodňové situace se, dle varování odborníků, mohou opakovat s tím, že jejich četnost se může zvyšovat.

Stále více si za dané situace uvědomujeme, že bychom si měli vážit lidí, kteří dokáží obci pomoci. A může to být i tím, že udělají něco, co by měla zajistit třeba obec. Konkrétně bychom rádi zmínili pana J. Berana a p. Hrona, kteří postavili kanalizaci v délce cca 130 m na část úseku „Malá Strana“. Pokud cena jednoho metru kanalizace v obdobném terénu představuje běžně náklad cca 4 – 5 tis. Kč, má jimi vytvořené dílo hodnotu minimálně 500 tis. Kč. Pokud tedy obec na uvedenou akci přispěla částkou 70.000,– Kč, jedná se toliko o zlomek nákladů, které by musela vynaložit ze svého, pokud by uvedenou akci hodlala realizovat vlastním nákladem.

Zejména na vesnici stále více platí, že tam, kde nepomůže stát ani další instituce, musí si pomoci lidé sami.

Určitě se budeme snažit obdobně podpořit každého, kdo bude mít zájem vytvořit něco, co některým z nás pomůže.

Nyní se krátce zmíníme o tom, na čem se v měsíci červenci pracovalo. Zaměstnanci naší obce pokračovali v kosení trávy, přípravě paliva na zimu, připravoval se materiál na zateplení buněk ve Valteřicích. Byl odbourán komín na střeše ZŠ Výprachtice, který hrozil zřícením.

Připravujeme opravu některých propustků na komunikacích, které kapacitně nevyhovují. Byly zahájeny práce na zateplení fasády přístavby šaten u ZŠ Výprachtice, oprava kanalizace na dvorku základní školy apod.

Máme v úmyslu pokračovat v rozšíření obecní kanalizace. Zatím se připravuje potřebná dokumentace, následovat bude stavební řízení apod. Doufáme, že se nám podaří plánovanou stavbu v příštím roce zahájit. Máme připravenou akci zateplení obecního úřadu – zatím však nebyla vyhlášena příslušná výzva, na základě které bychom mohli požádat o dotaci.

Připravuje se rozšíření veřejného osvětlení na pilu ve Výprachticích, zahájena by měla být realizace osvětlení v horní části obce.

Důležitou věcí, o které bychom Vás chtěli informovat, je odchod dosavadní ředitelky MŠ paní Marie Hejlové do důchodu (byť na to rozhodně nevypadá). Na její místo nastoupí paní Květa Smejkalová, která má rovněž bohaté zkušenosti s výchovou předškolních dětí. Marušce Hejlové přejeme hodně zdraví a osobní pohody, děkujeme jí za vše, co pro naše děti i naši MŠ dobrého vykonala. Nové paní ředitelce přejeme, aby se jí v naší MŠ dařilo a děti i rodiče ji měli rádi.

Přejeme Vám všem pěkné léto. Výprachtickým hasičům pak přejeme, aby u příležitosti oslav 125. výročí založení SDH Výprachtice bylo méně výjezdů k požárům, povodním a dalším nepříjemným věcem. Práce všech hasičů si velice vážíme, věříme, že nám vždy nezištně pomohou, pokud to budeme potřebovat. To, že je jejich práce pro nás všechny důležitá, není nutné zdůrazňovat.


Související články:


Komentáře:








Kontrolní obrázek

Opište kód z obrázku


Pravidla a možnosti formátování:

  • Nepoužívejte HTML značky, stránky podporují formátování Texy!. Například nový odstavec získáte 2x odřádkováním, citace započněte znakem >, odkaz: "text odkazu":odkaz, **tučně**, *kurzíva* .
  • Adresy začínající na http:// budou automaticky převedeny na odkazy.
  • Na předchozí komentáře odkazujte zápisem [2].
  • Povinné údaje jsou označeny *.