ZPRÁVY Z RADNICE - DUBEN 2006

Vydáno: 15.5.2006 (2279 přečtení) | Téma: Zprávy z radnice 2006

Vážení přátelé, dovolte nám, abychom Vás opět poinformovali o dění v naší obci v měsíci dubnu. Pokud jsme psali o škodách v měsíci březnu, jejichž příčinou byl sníh a led, pak v dubnu došlo k dalším škodám na obecních komunikacích a dalším majetku v důsledku rychlého tání sněhu. Pokud jste sledovali zpravodajství sdělovacích prostředků tak víte, že řada míst v naší zemi dopadla daleko hůře. Povodně napáchaly velké škody. V dané souvislosti bychom chtěli poděkovat Výprachtickým hasičům a jejich starostovi panu Petrovi Pfeiferovi, kteří pomáhali čistit potok v době největšího průtoku vody, čerpali vodu ze sklepů rodinných domků a prováděli také kontrolní a hlídkovou činnost. Hasiči SDH Koburk se nabídli, že pomohou povodněmi postiženým obcím.

Náklady, které bude nucen vynaložit stát i obce na likvidaci povodňových škod, nebudou určitě malé. Pro naší vesnici nezískáme zřejmě některé další dotace, se kterými jsme již počítali. Nevíme například, jak dopadneme s žádostí o dotaci na opravu kulturního domu. Budeme se však snažit udělat vše pro to, aby bylo v opravách této budovy čp. 216 pokračováno v tom rozsahu, v jakém to jen bude pro obec z hlediska finančních prostředků přijatelné.

V poslední době slyšíme hlasy o tom, co se nepodařilo udělat, případně, že nová školní kuchyň je malá apod. Ubezpečujeme Vás, že jsme se snažili udělat za získané dotace maximum. Je však každému jasné, že malá obec, která neustále doslova bojuje s nedostatkem žáků, nezíská veškeré finanční prostředky (zůstaňme v tuto chvíli u školy), o které si požádá.

Abychom mohli vyvíjet potřebný tlak na získání dotace, musíme mít k dispozici pádné argumenty a těmi jsou nárůst počtu žáků ve škole, který je podmíněn příznivým populační vývojem.

Pro letošní rok jsme tak například žádali o 15 mil. Kč na rekonstrukci tělocvičny. Dostali jsme pouze 2 mil. Kč. Máme právo se rozhodnout, že peníze vrátíme, protože byly vyžádány právě na tento účel, nebo se pokusíme přistavět k tělocvičně sociální zařízení, které bude odpovídat svým rozsahem jednak požadavkům hygienických předpisů a jednak svým objemem získané dotaci.

Uvažované sociální zázemí pro tělocvičnu musí zejména vyhovovat těm, kteří toto zařízení budou využívat nejvíce. To jsou tedy v prvé řadě děti naší základní školy, neboť tělocvična je součástí základní školy a je s touto základní školou posuzovaná ať se nám to líbí nebo nikoliv. Jedná se totiž o komplex budov, které mají jedno číslo popisné a jedná se tedy o jednu budovu, byť na dvou stavebních pozemcích. V druhé řadě se pak musíme zeptat TJ Sokol Výprachtice, jestli i pro ně bude uvedené řešení přijatelné.

S těmito subjekty obec jednala se závěrem, že jim navrhované řešení vyhovuje.Víme dobře, že by si každý z nás přál velkou tělocvičnu se zázemím, kde bude pamatováno i na diváky apod. Musíme si však poctivě přiznat, že na takovéto řešení jsme nezískali potřebné prostředky.

Obec nicméně uvažuje, že ve spolupráci s obcí Rudoltice v čele s jejím starostou panem RNDr. Oldřichem Kolomým, se zúčastníme projektu, který řešení problematiky naší obce na úseku turistiky a sportu obsahuje. Jsme však teprve na začátku. O postupu přípravy této velké akce Vás budeme informovat.

Abychom nepsali pouze o potížích, podělíme se s Vámi o radost z fungování naší restaurace. To co bylo novými nájemci slíbeno, je důsledně dodržováno. Za úsilí s jakým se snaží oba hospodští provozovat pronajaté prostory, jim upřímně děkujeme.

Obec se snažila pomoci fungování restaurace tím, že investovala do vybavení restaurace, na nákup potřebných kuchyňských strojů, další prostředky. Jsme rádi, že se Vám, dle různých ohlasů, v naší hospůdce líbí. Závěrem nám dovolte, abychom Vám popřáli hodně jarního sluníčka, pevné zdraví a pohodu.


Související články:


Komentáře:








Kontrolní obrázek

Opište kód z obrázku


Pravidla a možnosti formátování:

  • Nepoužívejte HTML značky, stránky podporují formátování Texy!. Například nový odstavec získáte 2x odřádkováním, citace započněte znakem >, odkaz: "text odkazu":odkaz, **tučně**, *kurzíva* .
  • Adresy začínající na http:// budou automaticky převedeny na odkazy.
  • Na předchozí komentáře odkazujte zápisem [2].
  • Povinné údaje jsou označeny *.