ZPRÁVY Z RADNICE - DUBEN 2009

Vydáno: 5.5.2009 (2274 přečtení) | Téma: Zprávy z radnice 2009

Vážení přátelé, pokud jsme v březnu očekávali po zimě příchod jara, byly dubnové teploty letní. Současné období bez deště nás může později pořádně potrápit.

Práce zaměstnanců obce byly zaměřeny na úklid po zimě. Byly prováděny výkopové práce okolo hospody a základní školy s cílem zabránit pronikání vody a zemní vlhkosti do zdiva.

Některé nezpevněné cesty v naší obci byly vyspraveny štěrkem. Stav obecních komunikací po zimě je skutečně špatný. Ani silnice III. tř. z Horní Čermné do Výprachtic, která je ve správě Pardubického kraje, a další silnice (např. směrem na obec Bystřec) na tom nejsou nejlépe. Snažíme se o dohodu s Pardubickým krajem, aby došlo alespoň k opravě komunikace III. tř. v úseku Nepomuky – Halda. Přes Výprachtice by měla časem vést nová silnice. Podrobnosti jsou uvedeny uvnitř v tomto listě. Nyní jsou prováděny zeměměřičské a projekční práce s cílem celou akci připravit tak, aby bylo možné požádat o dotaci na opravu této komunikace. Věříme, že se podaří do 2 až 3 let novou komunikaci přes Výprachtice zrealizovat.

Pan Mareš vyrobil velice hezké zábradlí na terasu restaurace U Jana. Doufáme, že nám všem nové pěkné zábradlí vydrží. Určitě bychom nebyli nadšeni, kdyby pěkná věc, které někdo věnoval hodiny práce, byla zničena obdobným způsobem, jak se v poslední době stalo v noci ze soboty 18. 4. na neděli 19. 4. Co že se to v naší celkem poklidné vesničce děje? Inu, dochází k rozbíjení skel na zastávkách, ničení dopravních značek, vytrhávání měřičských značek, ničení dopisních schránek, převracení kontejnerů a popelnic, ohýbání stožárů pouličního osvětlení apod. Nedobré dílo mají na svědomí osoby posilněné alkoholem, disponující značným silovým potenciálem, kterým zřejmě není nic svaté.

Věc je zatím řešena Policií ČR, obvodním oddělením v Lanškrouně jako přestupek, který však má některé znaky trestného činu poškozování obecně prospěšného zařízení.

Věříme, že se podaří krátké době Policii ČR případ vyšetřit a viníky předat k potrestání s tím, že budou nuceni nahradit vzniklou škodu.

Prosíme Vás všechny, kteří cokoliv víte o této záležitosti, abyste nám předali informace, které pomohou tyto výtečníky dopadnout.

Naopak pozitivní zprávou je to, že se nám podařilo sehnat prostředky pro TJ Sokol Výprachtice, konkrétně se jedná o částku 80.000,– Kč. 130.000,– Kč pak obdrží obec pro hasiče v Koburku na dokončení rekonstrukce budovy hasičské zbrojnice. 100.000,– Kč se podařilo získat na opravu kostela „Povýšení svatého Kříže“.

Určité prostředky by měla obdržet i škola. O podrobnostech Vás budeme pravidelně informovat. Pozitivní informací je i to, že byla zahájena výstavba pouličního osvětlení na Výprachtickou pilu. Máme radost z toho jak nám funguje občanské sdružení „ Výprachtické kukátko“. Určitě je dobré a velice nás těší, že převažuje Vaše snaha obci pomáhat nad negativními věcmi, které jsme výše popsali. Kladné vlastnosti většiny z Vás dokumentuje zejména skutečnost, že na naši výzvu ohledně sbírky na kostel Povýšení svatého Kříže ve Valteřicích jste reagovali velice vstřícně. Výsledek sbírky, kdy se v sobotu dne 18. 4. 2009 vybralo 49 423,– Kč, předčil veškerá očekávání. Je to nejlepší výsledek za poslední roky. Děkujeme Vám všem za podporu, kterou jste Valteřickému kostelu takto poskytli. Rovněž pan farář Mgr. Szocinski Vám velice děkuje s tím, že se za Vás všechny bude přimlouvat a myslet na Vás. Peníze určitě pomohou dobré věci. Věříme, že budete moci být hrdí na výsledek díla, které Vám bude koncem tohoto roku představeno. Upřímně děkujeme také všem dobrovolníkům, bez kterých by nebylo možné sbírku uskutečnit.

Přejeme Vám teplé jaro s dostatkem jarní vláhy, jejíž nedostatek již začínáme pociťovat.


Související články:


Komentáře:








Kontrolní obrázek

Opište kód z obrázku


Pravidla a možnosti formátování:

  • Nepoužívejte HTML značky, stránky podporují formátování Texy!. Například nový odstavec získáte 2x odřádkováním, citace započněte znakem >, odkaz: "text odkazu":odkaz, **tučně**, *kurzíva* .
  • Adresy začínající na http:// budou automaticky převedeny na odkazy.
  • Na předchozí komentáře odkazujte zápisem [2].
  • Povinné údaje jsou označeny *.