ZPRÁVY Z RADNICE - DUBEN 2013 - KVĚTEN 2013

Vydáno: 28.5.2013 (1940 přečtení) | Téma: Zprávy z radnice 2013

Obrázek: Znak obceVážení přátelé, po nevlídném jaru se objevují teplejší, téměř letní dny, které nám snad vrátí optimismus a možná i tolik potřebnou energii.

V minulých novinách jsme si připomínali pranostiky. V souvislosti s květnovým počasím nás napadají tyto: májová kapka platí za dukát, před Servácem není léta, po Serváci s mrazy veta, mokrý a studený máj – v stodole ráj apod. Pranostiky vycházejí z doby, ve které vznikaly, a jejich uplatnění v této „moderní” době je občas problematické. Např. mokrý máj – v stodole ráj. Jak k tomu přijde třeba rodina bez stodoly. Víme, že se jedná o příměr hojnosti obilí a pícnin. Nicméně hojnost obilí dnes neznamená ani ráj pro zemědělce, kteří stodoly mají. Klesnou jim totiž výkupní ceny a ve výsledku dostanou stejně, někdy méně.

Pokud se ptáte, co se dělalo v dubnu a květnu, pak to byly práce spojené s těžbou dřeva, kácením stromů, které měly potřebné povolení, případně bylo o jejich kácení rozhodnuto na základě podkladů, kterým byl v řadě případů znalecký posudek.

Jestliže se zajímáte o kácení stromů u kostela, bylo to právě na základě posudku znalce, který usoudil, že ně-které stromy vykazují vyšší míru rizika a že tedy je jejich pokácení potřebné. V květnu se opravovaly – alespoň provizorně štěrkem – některé komunikace, prováděly se konečné úpravy terénu po výkopu vodovodu na Haldě, uhrabovala se louka u Hálových po uložení dešťové kanalizace apod.

Počátkem měsíce května proběhl svoz nebezpečného odpadu a sběr velkoobjemového odpadu. Zaměstnanci obce již tradičně podstoupili pracovní sobotu, abychom co nejvíce snížili náklady této akce. V opačném případě by KOS Jablonné nad Orlicí byl nucen vyúčtovat navíc obci práci dalších svých zaměstnanců, které by bylo nutné zapojit do zajištění svozu. Našim dětem patří poděkování za úklid okolí silnice v Tiscích. Nasbíralo se tam na vlečku odpadu. Za to od obce děti obdržely balíček sladkostí. Takové akce mají mezi lidmi dobrý ohlas a budoucí generace tak získá více respektu k přírodě a krajině.

V mateřské školce bylo potřeba opravit padající plot, na sídlišti zeď. Připravujeme také opravu bývalé márnice. Stanislav Mareš vyrobil nová okna, nyní se ještě pracuje na nových dveřích, v plánu máme i novou střechu.

Na hřbitově u vodovodu také dosluhuje lavička, a tak by se dalo pokračovat.

Velkým soustem bude těžba palivového dřeva. Máme vyznačenu řadu stromů suchých, případně zlomených apod. Některé stromy napadené kůrovcem naši zaměstnanci již pokáceli. V letošním roce si hodláme zajistit těžbu, další údržbu a ošetřování lesa vlastními silami.

Nakonec víte, že se šetří všude a ani obec nemá prostředky nazbyt.

Koncem měsíce hodláme zahájit opravu podlahy na sále kulturního domu. Počítáme s tím, že budou rozebrány parkety v celém sále. Ty zachovalejší použijeme na jeviště v sále kulturního domu, kde budou položeny na současnou smrkovou podlahovku. Po odkopání zeminy bude navrstvena na základní podklad betonová mazanina s nalepením izolace a další betonová vrstva, na kterou položíme suché dřevěné hranolky. Na ně budou přišroubovány dřevotřískové desky a na ty se přilepí parkety. Zásadní je, aby bylo zajištěno odvětrání celé podlahy. Podlaha musí být také řešena z hlediska přenášení kročejového hluku, pod podlahou musí být izolace. Na uvedené je zpracován projekt, který počítá s mírným zvýšením úrovně podlahy. Tomu se budeme snažit předejít. Případné náběhy by v budoucnosti mohly komplikovat život nám všem.

V měsíci květnu se také konala tradiční Koburská pouť. Lidé přišli na mši, kterou sloužil pan farář Mgr. Ireneusz Szocinski. Kdo přišel, mohl ochutnat výborné koláče a další občerstvení.

7. 5. jsme uctili památku padlých v první i druhé světové válce. Každému, kdo přišel, upřímně děkujeme. Ani prudký déšť nedokázal řadu lidí odradit. Určitě si to zaslouží nejen padlí hrdinové, ale také řada obyčejných lidí, kteří položili život za naši vlast. „Málo se nyní hovoří o tom, že nás osvobodila řada vojáků z různých zemí, mimo neustále zmiňované armády americké to byla nejen Rudá armáda, ale také vojska Rumunské armády apod.,” to jsou slova pana hejtmana, která potvrdil i zástupce ministerstva obrany.

V dané souvislosti si Vás dovolujeme informovat, že naše obec získala od Ministerstva obrany ČR plaketu za dlouhodobou příkladnou péči o válečné hroby. Zástupce ministerstva obrany zdůraznil význam uctění památky padlých i pro další generace. Poděkování patří manželům Besperátovým, kteří se o válečné hroby pravidelně mnoho let starají. Obec nechala oba památníky opravit, pořídila novou desku na hrob padlých v 2. světové válce apod.

V květnu se rovněž uskutečnila akce k svátku, který se slaví jako „Den matek”. Děti ze Základní školy Jindřicha Pravečka Výprachtice si se svými učitelkami připravily bohatý program, za který sklidily zasloužený potlesk od přítomných diváků. Naše matky si naše poděkování zaslouží. Mimo povinností pracovních, společenských a dalších je čeká doma mnohdy druhá směna. Děkujeme Vám, naše maminky, babičky a ženy, za Vaši lásku, kterou jste nás po celý svůj život zahrnovaly a zahrnujete.

Vám všem na závěr přejeme pěkné počasí a hodně zdraví a sil potřebných pro práce, které potřebujete vykonávat na zahrádkách, v lese, na poli i doma.


Související články:


Komentáře:








Kontrolní obrázek

Opište kód z obrázku


Pravidla a možnosti formátování:

  • Nepoužívejte HTML značky, stránky podporují formátování Texy!. Například nový odstavec získáte 2x odřádkováním, citace započněte znakem >, odkaz: "text odkazu":odkaz, **tučně**, *kurzíva* .
  • Adresy začínající na http:// budou automaticky převedeny na odkazy.
  • Na předchozí komentáře odkazujte zápisem [2].
  • Povinné údaje jsou označeny *.