ZPRÁVY Z RADNICE - KVĚTEN 2009

Vydáno: 29.5.2009 (2327 přečtení) | Téma: Zprávy z radnice 2009

Vážení přátelé, v měsíci květnu jsme oslavili 64. výročí osvobození naší vlasti od fašismu. Konala se také tradiční Koburská pouť, kdo se dostavil, mohl ochutnat nejen vynikající „koburské“ koláče, ale také víno a další lahodné nápoje. Paní hospodská s panem Mertou zorganizovali sraz motorkářů a na hřišti TJ Sokol se konal turnaj ve volejbale.

Děti ze Základní školy Jindřicha Pravečka s panem učitelem Mgr. Formánkem v rámci úklidu bývalé skládky v Koburku nasbírali jeden traktorový vůz odpadků různého druhu, včetně nebezpečného odpadu. Ve sběru budou asi pokračovat, neboť, dle jejich vyjádření, budou mít ještě hodně práce, než se jim podaří koburskou skládku uklidit. Za jejich práci, kterou vykonali v sobotu a navíc dobrovolně, jim osobně poděkoval starosta obce. Oproti řádění vandalů, kteří zničili zastávku na Haldě, vytrhali značky, dopisní schránky, poškodili tenisový kurt a počátkem měsíce května rovněž poškodili zastávku naproti faře (vykopnutý nosný pilíř, který podpírá střechu), je to určitě počin, který si naopak zaslouží pochvalu.

Prosíme touto cestou všechny občany naší obce, aby si více všímali toho, co se děje v jejich okolí, a to zejména ve večerní době a brzy ráno. Obec skutečně nemá prostředky na opravy poškozeného majetku za situace, kdy v důsledku krize nejsou dostatečné daňové příjmy, přitom rozsah škod každý měsíc narůstá. Poškozenými jsme nakonec my všichni. Za peníze na opravy poškozeného majetku by se dala opravit určitá část cesty, vyměnit část vodovodu, případně udělat něco jiného, co je potřebné.

Dne 9. května 2009 proběhl svoz velkoobjemového a nebezpečného odpadu. Velkoobjemový odpad byl shromažďován na čistírně odpadních vod. K tomuto opatření jsme přistoupili proto, že na svozová místa odkládali různé nepotřebné věci i občané, kteří v naší obci nebydlí a nemají zde mnohdy ani chaty. Výsledkem bylo to, že za jejich odpad zaplatila celá naše vesnice. S obdobnými problémy se potýkají v Horních Heřmanicích, kde do rána (ve stejný den, tj. 9. 5. 2009) vyrostly na svozových místech kupy velkoobjemového a dalšího odpadu, jehož původcem byl „kde kdo“. Určitě z takovéto situace nemá heřmanský starosta radost.

Dále nám dovolte, abychom Vás pozvali na oslavy 100. výročí narození významného výprachtického rodáka, muzikanta, skladatele a dirigenta Jindřicha Pravečka. Oslavy budou zahájeny v 9.00 hod. dne 6.6.2009 v budově Základní školy Jindřicha Pravečka výstavou o životě a díle tohoto skladatele. Každý z Vás si bude moci prohlédnout prostory školy a školky. Pro děti budou připraveny různé hry a soutěže na hřišti u základní školy. Výstava v základní škole potrvá až do 15.30 hod. Od 13.30 hod. se bude v kostele Proměnění Páně ve Výprachticích konat mše svatá za Jindřicha Pravečka. Po jejím ukončení bude položen věnec u hrobu Jindřicha Pravečka na místním hřbitově. V 15.00 hod. půjdeme v průvodu od kostela ke „Staré poště“, tj. dům čp. 175 ve Výprachticích, který je místem, kde se skladatel narodil. Zde bude odhalena deska Jindřicha Pravečka, kterou vytvořil ak. sochař p. Kolářský. Od 15.30 hod. pak na hřišti ve Výprachticích připravíme spolu se základní a mateřskou školou bohatý program pro děti i dospělé. Do celé akce se rovněž velmi aktivně zapojil pan farář Szociński. V připravovaném programu vystoupí dechové hudby z Letohradu, Bludova a Výprachtic, dále mažoretky z Lanškrouna a Výprachtic, folklórní soubor Jitřenka s lidovým orchestrem a děti z naší základní a mateřské školy. Pro každého bude připraveno bohaté občerstvení, výborná myslivecké kuchyně (ve školní jídelně) apod. Večer bude pro děti na sále KD uspořádána diskotéka. Zveme každého na tuto akci, která se koná pod záštitou hejtmana Pardubického kraje Mgr. Radko Martínka. Dále bychom Vás chtěli pozvat na setkání Čechů, Moravanů a Poláků ve Valteřicích, které se uskuteční dne 28. 6. 2009 od 10.00 hod. Předpokládá se účast biskupů Královéhradeckého a Olomouckého, hejtmanů Pardubického a Olomouckého a dalších významných církevních a dalších hostů z Polska.

V rámci setkání vystoupí celá řada kvalitních účinkujících. Nejznámějším tělesem je dechová kapela Boršičanka. Sekání organizuje město Štíty, farnost Výprachtice a obec Výprachtice. Oslavy budou probíhat do pozdních odpoledních hodin. Program oslav naleznete dále v listě. Vzhledem k rozsahu tohoto článku Vás o připravovaných investičních akcích budeme informovat v příštím čísle Výprachtických novin.

Zveme Vás srdečně na výše uvedené akce a přejeme Vám i sobě, aby se nám vydařilo počasí.


Související články:


Komentáře:








Kontrolní obrázek

Opište kód z obrázku


Pravidla a možnosti formátování:

  • Nepoužívejte HTML značky, stránky podporují formátování Texy!. Například nový odstavec získáte 2x odřádkováním, citace započněte znakem >, odkaz: "text odkazu":odkaz, **tučně**, *kurzíva* .
  • Adresy začínající na http:// budou automaticky převedeny na odkazy.
  • Na předchozí komentáře odkazujte zápisem [2].
  • Povinné údaje jsou označeny *.