ZPRÁVY Z RADNICE - PROSINEC 2009 - LEDEN 2010

Vydáno: 8.2.2010 (2248 přečtení) | Téma: Zprávy z radnice 2010

Obrázek: Znak obceVážení přátelé, zdravíme Vás na počátku roku 2010. Přejeme Vám ještě jednou vše dobré. Dovolte nám, abychom Vás informovali o dění v naší obci v měsíci lednu. Počátkem roku 2010 se, mimo oslav nového roku, konal ples SDH Výprachtice, dále proběhly schůze SDH Koburk a SDH Výprachtice, setkali se rovněž naši důchodci apod.

Obecní úřad a zastupitelstvo čelilo také kritice ohledně veřejného osvětlení. Snahou obce bylo ušetřit nějaké peníze na řadu investičních a neinvestičních akcí, které nás v tomto roce čekají. Z tohoto důvodu bylo konzultováno zkrácené svícení se zástupci některých větších místních firem.

Na základě Vaší reakce se vracíme do starých kolejí a za způsobené potíže se Vám omlouváme. Dovolte nám však, abychom Vás upozornili na akce, které bude nutné v tomto roce dofinancovat, jinak budeme muset vrátit poskytnuté dotace. Především by se měl letos realizovat velký projekt nazvaný „Revitalizace centra obce Výprachtice“. Jelikož jsme Vám tento projekt představili v minulých číslech Výprachtických novin, zmíníme pouze to, že se jedná o stavební úpravy středu obce za cca 12 mil. Kč. Dále nás čeká oprava místních komunikací asi za 400 tis. Kč, vyasfaltování parkoviště vedle prodejny KONZUMU za cca 130.000,– Kč (část prostředků se nám podařilo ušetřit z grantu poskytnutého Pardubickým krajem v uplynulém roce 2009).

Musíme vyřešit problém vlhkosti v některých bytech v domě čp. 287, na uvedené jsme požádali rovněž o dotaci Pardubický kraj. Hodláme pokračovat v opravách vodovodu. Součástí akce je připojení nového vrtu ve Vlčím dole a výměna další části azbestového potrubí až na Malou Stranu. Náklady spojené s realizací tohoto projektu přitom představují částku cca 2 mil. Kč.

Je rovněž nutné začít s opravami budovy obecního úřadu, která zde stojí od doby, kdy byla postavena v rámci akce „Z“. tj. v 70. letech minulého století. Permanentní užívání budovy se podepsalo na jejím technickém stavu. Stará dřevěná okna mají svoji životnost již dávno za sebou a je nutné je vyměnit. Týká se to oken v ordinacích lékařů, oken v bytech apod. Musíme vyměnit rovněž vstupní dveře apod. Nejedná se přitom o malé částky, spíše o statisíce. Určitě nestihneme vše, ale máme zájem vyměnit alespoň část oken, která jsou v nejhorším stavu, a vstupní dveře. Zubní lékařka potřebuje lepší křeslo. To současné bylo vyrobeno v době před téměř 20 lety. Náklady na nové křeslo představují částku cca 400.000,– Kč. Starší křeslo lze pořídit za polovinu, ale často se stává, že si starší věc vyžádá další investice do oprav, což může takovéto řešení prodražit. Podporu si zaslouží naši hasiči, hudba, Výprachtické kukátko, myslivci, sportovci, důchodci a další složky. Na dokončení přitom stále čeká areál TJ Sokol Výprachtice. Podporu od nás očekává i naše farnost apod. Vidíte sami, že úkolů je hodně, a proto se musíme chovat hospodárně. Úsporná opatření se dotkla nakonec i zaměstnanců našeho úřadu.

Chtěli bychom Vás poprosit, abyste nás v našem úsilí podpořili. Můžeme Vám slíbit pouze to, že to, co zde postavíme, co zde společnými silami vytvoříme, to zde zůstane. Věříme, že nás naše děti, vnuci a pravnuci pochopí, případně nám alespoň odpustí.

Děkujeme Vám všem, kteří jste přispěli na sbírku na opravu kostela Povýšení svatého Kříže ve Valteřicích.

Každý z Vás přispěl podle svých možností. Někteří z Vás darovali větší částky. Pomoci každého z Vás si velice vážíme. Pomohli jste zachránit kulturní dědictví, které bude vypovídat dalším generacím o naší historii a tradicích. Ještě jednou upřímně děkujeme. Naše zastupitelstvo rovněž schválilo finanční pomoc postiženým oblastem zemětřesením na Haiti.

Věříme, že nás další obce budou následovat.

Přejeme Vám všem, aby se Vám dařilo a aby Vás neopustila tento rok štěstěna a zdraví.


Související články:


Komentáře:








Kontrolní obrázek

Opište kód z obrázku


Pravidla a možnosti formátování:

  • Nepoužívejte HTML značky, stránky podporují formátování Texy!. Například nový odstavec získáte 2x odřádkováním, citace započněte znakem >, odkaz: "text odkazu":odkaz, **tučně**, *kurzíva* .
  • Adresy začínající na http:// budou automaticky převedeny na odkazy.
  • Na předchozí komentáře odkazujte zápisem [2].
  • Povinné údaje jsou označeny *.