ZPRÁVY Z RADNICE - PROSINEC 2010 - LEDEN 2011

Vydáno: 2.2.2011 (2342 přečtení) | Téma: Zprávy z radnice 2011

Obrázek: Znak obceVážení přátelé, tyto noviny dostanete do svých poštovních schránek až v únoru 2011. Přesto nám dovolte popřát v tomto roce pevné zdraví, hodně štěstí a spokojenosti Vám i Vašim blízkým.

Ke konci roku 2010 jsme pro Vás uspořádali tradiční Vánoční koncert. V době konání koncertu nás řádně potrápily mrazy, takže jeho délka nemusela každému vyhovovat. Vystoupení všech protagonistů, tj. Komorního orchestru Bendl z České Třebové, Chrámového sboru Výprachtice a dětí ze ZŠ Výprachtice bylo pro nás všechny velikým zážitkem. Všem, kteří se přičinili o zdárný průběh této akce, děkujeme. Ještě v listopadu 2010 proběhl tradiční „Vánoční jarmark“, kde, jak jsme se již zmínili, nám všem vadily dlouhé fronty u masa a vtíravý mráz. V budově školy bylo příjemné teplo a děti i učitelé pro nás již tradičně připravili spoustu krásných vánočních ozdob a dalších výrobků, které se mohly někomu z nás hodit jako dárek.

V letošním roce se budeme snažit délku i samotný průběh podobných akcí, pořádaných obcí, více ovlivnit a kontrolovat. Za vzniklé nedostatky se Vám ještě jednou omlouváme.

Po Novém roce jsme se museli vypořádat s nezajištěnou lékařskou péčí pro naši obec. Obec nemá ve své kompetenci zajištění zdravotnické péče. Může o těchto věcech s různými subjekty jednat, ale závěry těchto jednání nemůže v zásadě výrazně ovlivnit. Tyto věci může řešit zdravotnické zařízení, Pardubický kraj a v konečné fázi pak příslušné zdravotní pojišťovny. Pevně věříme, že v době, kdy budete číst tyto noviny, bude opět ve Výprachticích fungovat lékař. Každému z Vás, kteří jste trpělivě vyčkali na vyřešení této zapeklité situace, bychom chtěli poděkovat. Pro to, aby zde mohl být opět lékař, bylo potřebné zařídit nové povolení – licenci. Vyřízení povolení pro praktického lékaře není věc jednoduchá. Neustále přibývají nové požadavky, je nutné doložit různé podmínky, které musí příslušný provozovatel ordinace splňovat. Lékař, který se uvedenými nástrahami dokáže prokousat, zaslouží určitě uznání i poděkování nás všech.

Počátkem roku 2011 proběhly schůze hasičů, a to SDH Koburk i SDH Výprachtice. Na schůzích se bilancovalo a ze široké kulturní i další činnosti bylo z čeho vybírat. Namátkově se jednalo o plesy, pytliádu, sáňkařskou soutěž v Koburku, Výprachtickou a Koburskou pouť, lampiónový průvod, čarodejnice, stavění máje apod. Poděkování patří oběma hasičským sborům, kteří nejen že chrání majetek nás všech, ale také se starají o výchovu dorostu i zábavu dětí a dospělých nejenom z naší vísky.

Konec starého roku a počátek roku nového byl ve znamení žádostí o dotace. Žádalo se o dotaci na hasičskou techniku a vybavení hasičů, pomáhali jsme TJ Sokol Výprachtice s žádostí na dostavbu jejich zázemí. Připravovali jsme žádost na další etapu rekonstrukce Kulturního domu Výprachtice. Jedna žádost se týká pokračování v zateplení sálu kulturního domu a další zahájení vestavby podkroví stejného objektu. Na pořadu dne byly i další žádosti o dotace a příprava na akce, o kterých Vás budeme postupně v průběhu roku informovat.

Hodláme společně se základní školou rovněž pokračovat v akci nazvané „Volnočasové aktivity dětí a mládeže“. V jejím rámci, pokud získáme dotaci, bude dobudováno sociální zázemí ve sklepení (bývalé šatny) Základní školy Jindřicha Pravečka Výprachtice. Věříme, že bude čas Vás do prostor školy pozvat a ukázat Vám vše, co se dosud ve škole změnilo. Změnilo se určitě, a to výrazně k lepšímu, vedení školy a došlo také, již dříve, ke změnám v učitelském sboru. Učitelský sbor se výrazně zkvalitnil. Obsazení nosných předmětů, kterými jsou matematika, fyzika a český jazyk je nyní velmi dobré. Výsledkem těchto změn jsou úspěchy dosahované našimi dětmi na různých olympiádách a soutěžích, kde se naše děti umisťují na čelných místech. Přesto se neustále ve Výprachticích ozývají hlasy o tom, jak je naše škola méněcenná oproti těm ve městě apod. Tento názor přitom rozhodně není oprávněný. Menšímu počtu dětí se může učitel(ka) více věnovat. Aktivita našich učitelů je přitom velice příkladná, což dokázali např. při Vánočním jarmarku.

Naše škola, Vážení přátelé, je jedním ze skvostů této vesnice, je to naše kulturní zázemí a zejména naše budoucnost. Každý, komu jde o tuto vesnici, by se měl o naši školu nejen zajímat, ale hlavně zde mít své děti.

Vesnice bez školy, bez kostela, hospody, prodejny potravin a bez dalšího zázemí prostě nebude nikdy úplná, tj. plně funkční. Nároky nás všech přitom neustále rostou. Chceme nejen novou televizi, mobil, koupelnu, či cokoliv jiného. Naše děti chtějí srovnatelné prostředí jako je ve městě. Pokud jim to nedokážeme zajistit, možná odejdou. Nemělo by nám být přitom jedno, jak budeme trávit naše stáří. Bude to spolu s našimi dětmi, nebo osamoceně?

Každý žák, který dojíždí do jiné školy, stojí naši obec cca 80.000,– Kč. Prostředky na financování škol jsou přitom jednak stále nižší s tím, že škola dostane pouze tolik peněz, kolik má žáků. Pokud chceme, aby tady byla škola, obchod apod., měli bychom dávat děti do naší školy, nakupovat v našich obchodech apod.. Tato doba nepřeje menším obcím a boj za jejich udržení se stává stále těžší a náročnější. Prosíme Vás všechny, abyste udělali vše pro to, aby se naše děti jednou nemusely ptát, proč jsme si naši vesnici nedokázali uhlídat.

V této souvislosti bychom chtěli poděkovat současné ředitelce školy paní Mgr. Haně Chládkové, která pro záchranu školy dělá vše, co je v jejích silách. Vážíme si Vás, paní ředitelko, a děkujeme Vám za Vaši velkou obětavost a snahu.

Na závěr si dovolujeme Vám popřát, aby vláda paní „Zimy“ byla co nejdříve skončena a objevilo se opět slunce, které je pro naše lidství přirozenější a stále více toužebně vyhledávané.


Související články:


Komentáře:








Kontrolní obrázek

Opište kód z obrázku


Pravidla a možnosti formátování:

  • Nepoužívejte HTML značky, stránky podporují formátování Texy!. Například nový odstavec získáte 2x odřádkováním, citace započněte znakem >, odkaz: "text odkazu":odkaz, **tučně**, *kurzíva* .
  • Adresy začínající na http:// budou automaticky převedeny na odkazy.
  • Na předchozí komentáře odkazujte zápisem [2].
  • Povinné údaje jsou označeny *.