ZPRÁVY Z RADNICE - PROSINEC 2011 - LEDEN 2012

Vydáno: 13.2.2012 (2348 přečtení) | Téma: Zprávy z radnice 2012

Obrázek: Znak obceVážení přátelé, opět tu máme nový rok, který nám zatím nadělil dostatek sněhu, což někteří nelibě neseme. Žijeme na horách a musíme se sněhem počítat. Obec ani s vynaložením veškerého úsilí není schopna vyhovět Vám všem. Zaměstnanci obce, mimo odhazování sněhu, zajišťují vytápění objektů, řeší různé poruchy a závady na obecním zařízení a majetku, provádějí jeho nezbytnou údržbu, dokončují některé investiční akce apod. Musí rovněž vyčerpat řádnou dovolenou, neboť téměř všichni koncem února na obci končí. V této souvislosti je nutné ještě zmínit, že se pracuje na dokončení sociálního zázemí v suterénu ZŠ. Předpokládali jsme, že se veškeré práce podaří dokončit ještě v roce 2011, nicméně koncem roku vyvstala potřeba zajištění jiných úkolů, např. prací spojených s výměnou kotle na obecním úřadě, s malováním místností, přípravou sálu, opravou radlice za traktor a opravami dalšího zařízení.

Ani v tomto roce nehodláme spát na vavřínech, a proto připravujeme celou řadu dalších náročných investičních akcí. Máme v úmyslu požádat o dotaci na rozšíření a rekonstrukci obecního vodovodu v objemu cca 17 až 20 mil. Kč. Chtěli bychom také provést přestavbu budovy čp. 13 (bývalá prodejna textilu, později zmrzliny) z nebytových prostor na podporované byty. Náklady této akce představují zatím nevysoutěženou (dle položkového rozpočtu) částku cca 3,8 mil. Kč. V dané souvislosti připravujeme žádost o dotaci v objemu 2,2 mil. Kč. Protipovodňová opatření, včetně rozhlasu, budou činit cca 2 mil. Kč s tím, že třetina těchto nákladů půjde na protipovodňové plány a další materiály. Předpokládaná výše dotace by měla činit 90 % celkových nákladů akce. Dále bylo požádáno o dotaci v rámci programu SZIF (Státní zemědělský intervenční fond) na lesnickou techniku, konkrétně na svahový mulčovač za traktor s možností mulčování příkopů u silnic a dalších pozemků, které obec vlastní, případně je udržuje. Pokud získáme dotaci, bude rovněž pořízena nová radlice za traktor s možností naklápění. Nakonec řada z Vás kritizuje, že při odstraňování sněhu se vyhrnuje pouze na jednu stranu a majitelé přilehlých pozemků musí neustále vyhazovat radlicí nahrnutý sníh.

Považujeme rovněž za velmi vhodné pořídit drtič větví “BARACUDA” s možností drcení větví do průměru 12 cm. Při těžbě vzniká mnoho nezpracované dřevní hmoty, kterou bude možné využít právě na vytápění, případně jako hnojivo apod.

Hasiči potřebují osobní terénní hasičké vozidlo pro zásah při pádu stromu, povodni apod. Není možné při každém výjezdu používat vozidlo TATRA, které má vysokou spotřebu a navíc se do mnoha míst nedostane, a Avie je víceméně vozidlem více přepravním, než zásahovým, což nakonec vyplývá z jeho konstrukce. Věříme, že v rámci dotačního programu Pardubického kraje se nám podaří potřebné vozidlo získat.

V rámci programu Obnovy venkova Pardubického kraje bylo požádáno o dotaci na pokračování ve výstavbě ubytovacího zázemí nad restaurací Kulturního domu Výprachtice. Není jasné, zda se podaří v tomto roce zázemí nad hospodou dokončit. Pouze náklady na instalatérské a topenářské práce činí více než 250.000,– Kč. Proto bude zřejmě nutné počítat s další etapou prací v příštím roce. Přesto patří poděkování firmě pana Radka Hajzlera za již provedené kvalitní práce. Každý, kdo měl možnost seznámit se s tím, co nad restaurací U Jana vzniká, byl velice příjemně překvapen.

O postupu všech prací Vás budeme ve Výprachtických novinách podrobně informovat.

Z akcí, které proběhly v měsíci lednu, je možné upozornit na ples hasičů a výroční, a tím i bilanční schůze SDH Výprachtice a SDH Koburk. Škoda jen, že více rodičů a dětí nebylo na již tradičním dětském karnevale. Všem pořadatelům společenských a kulturních akcí patří veliké poděkování. Jsme si vědomi toho, že se jedná o spoustu práce ve volném čase bez jakékoliv odměny. Bez zábavy pro děti a pro dospělé by vesnice nebyla tou správnou vesnicí.

Poděkování patří rovněž Vám všem, kteří jste přispěli na povolenou sbírku na opravu kostela, konkrétně pak na boční oltáře a na rekonstrukci varhan. Zatím se vybralo 46.879,– Kč. Každý, kdo ještě má zájem přispět na tuto sbírku, tak může učinit do zapečetěné pokladničky v kostele nebo na obecním úřadě.

Za pomoc při organizaci sbírky patří poděkování zejména Standovi Skalickému, panu faráři Szocinskému, Blance Stejskalové, Martě Macháčkové, Jiřímu Faltovi, Josefu Smejkalovi, Jiřímu Chládkovi, Blance Chládkové, Josefu Chládkovi a dalším.

Na závěr nám dovolte, abychom Vám všem popřáli pevné zdraví, osobní štěstí a spokojenost v práci i v zaměstnání. Přejeme Vám, aby se Vám rok 2012 vydařil podle Vašich představ. Přejeme Vám klid pro práci, dobré sousedy a kolem sebe lidi, kteří Vám podají pomocnou ruku, pokud to budete potřebovat.


Související články:


Komentáře:








Kontrolní obrázek

Opište kód z obrázku


Pravidla a možnosti formátování:

  • Nepoužívejte HTML značky, stránky podporují formátování Texy!. Například nový odstavec získáte 2x odřádkováním, citace započněte znakem >, odkaz: "text odkazu":odkaz, **tučně**, *kurzíva* .
  • Adresy začínající na http:// budou automaticky převedeny na odkazy.
  • Na předchozí komentáře odkazujte zápisem [2].
  • Povinné údaje jsou označeny *.