ZPRÁVY Z RADNICE - PROSINEC 2012 - LEDEN 2013

Vydáno: 6.2.2013 (1956 přečtení) | Téma: Zprávy z radnice 2013

Obrázek: Znak obceVážení přátelé, stojíme na počátku nového roku a očekáváme, co nám tento rok přinese. Je toho hodně, co je potřebné v naší obci vykonat. Nakonec jsme Vás o svých plánech již informovali obecně v novinách ke konci uplynulého roku. Číslo 13 bylo chápáno v mnoha starověkých civilizacích jako číslo věčného počátku. Staří Mayové vnímali vůbec veškerá čísla s posvátnou úctou a v čísle 13 spatřovali uviverzální pohyb, návrat, radikální změnu, transformaci, případně nový vývojový stupeň. Pro někoho je číslo 13 číslem nosícím smůlu, pro jiného je číslem přinášející štěstí. Přejeme Vám všem, aby pro Vás byl rok 2013 rokem šťastným, plným zdraví, rokem, který Vám přinese změnu k lepšímu.

Pokud se ještě máme vrátit k měsíci prosinci, je nutné vzpomenout důležité akce, které proběhly. Jednalo se o tradiční “Vánoční koncert” a “Rozsvěcení vánočního stromu”. Obě akce byly konány za podpory naší obce. V rámci vánočního koncertu vystoupil Chrámový sbor Výprachtice a děti ze Základní školy Jindřicha Pravečka. Rozsvěcení vánočního stromu organizovali výprachtičtí hasiči a Výprachtické kukátko. Velký podíl na zdaru akce měla paní Milena Csillagová, která dlouhá léta vede chrámový sbor. Ten pod jejím vedením zraje jako víno a na jeho výkony mohou být právem hrdí nejenom aktéři samotní, ale i naše celá vesnice. Věříme, že nám Chrámový sbor zůstane ještě dlouhá léta zachován. Chrámový sbor vystupuje nejenom při bohoslužbách. Účinkoval na různých koncertech, kde byly velmi dobré výkony tohoto souboru několikrát oceněny.

Stejně tak velké poděkování patří paní Míše Košťálové, která již po několik let připravuje děti z naší základní školy na různá vystoupení (pro důchodce, pro rodiče na “Den matek”, při ukončení školního roku, při předávání štafety prvňáčkům apod.). Jedná se obrovský kus práce, spočívající v přípravě, nácviku a zkouškách. Na našich dětech je přitom vidět, že je zpívání a muzicírování nejenom baví, ale pozitivní je rovněž to, že se kvalita jejich vystoupení neustále zvyšuje.

Dne 19. 12. 2012 se sešli v Koburku v hasičské zbrojnici rovněž naši důchodci. Jednalo se o tradiční setkání u vánočního stromečku, kde se nejenom bilancovalo, posedělo s přáteli a sponzory, ale také se vzpomínalo a všichni se bavili. Nakonec o činnosti klubu důchodců se můžete více dozvědět uvnitř listu.

V dané souvislosti patří poděkování manželům Besperátovým za vedení klubu důchodců. Určitě je hodně starostí s přípravou setkání, zábav, tombolou, zájezdy a dalšími akcemi, které tento aktivní klub pořádá. Mnohdy je to práce nevděčná a málo doceněná.

Přejeme manželům Besperátovým, aby je síly neopouštěly a aby toho ještě hodně dobrého pro výprachtický klub důchoců vykonali.

Pokud Vám máme podat informaci o činnosti zaměstnanců naší obce, pak je nutné vzpomenout na zpracování palivového dřeva, úklid sněhu, opravy zařízení a techniky, odstraňování havárií na objektech ve vlastnictví obce, provádění oprav zařízení v budovách apod. V měsíci prosinci se také dokončovaly inventury, připravovaly se žádosti o dotace. Zpracovávala se různá hlášení, výkazy apod.

V měsíci prosinci 2012 a počátkem ledna 2013 se také podařilo zaměstnancům obce ve spolupráci s panem Totuškem a firmou Radka Hajzlera vyměnit pódium na sále kulturního domu. Tomu předcházely výkopové práce, protože podklad pod trámy tvořila hlína (zem) posypaná vápnem. Na této hliněné podlaze byly na cihlách, případně pouze na krátkých prkénkách položeny nosné trámy s podlahovým roštěm. Zub času způsobil, že tyto dřevěně části byly značně pohnilé. Je jenom zázrakem, že se do dřevěného podkladu, který nebyl položen na žádné izolaci, nedala nějaká houba nebo plíseň. Zaměstnanci obce obkopali stěny sálu i přilehlých zdí k šatnám a k parketu. Následně do spodní části výkopu, na úroveň základu, bylo položeno oddrenážování a proveden zásyp štěrkem. Zdi u výkopu byly opatřeny izolační fólií. Plocha nad hliněným podkladem byla vyrovnána štěrkem a zabetonována. Na beton byla položena svařovaná izolace z asfaltových pásů. Poté byly na takto upravenou plochu položeny trámy, které byly opatřeny nátěrem proti dřevokaznému hmyzu, plísním a houbám. Na trámy byla položena podlaha z falcovaných 4 cm silných podlahovek.

Doufáme, že nám tato podlaha vydrží a bude dobře plnit svůj účel. Podlaha po bývalém hostinském panu Blažkovi, který hospodu (nyní nazvanou U Jana) postavil, vydržela cca 80 let.

V závěru tohoto článku bychom Vás rádi upozornili na několik zásadních změn, které se připravují. Jednak by se nám měly od března vrátit na počátek stavu, tj. před rok 2011, jízdní řády autobusů. V návaznosti budou asi také měněny vlakové jízdní řády. Doporučujeme Vám změny sledovat webových stránkách firmy OREDO, případně na stránkách naší obce. Budeme se snažit Vám získané informace včas předat. Zájmem obce je, aby zajistila přednostně autobusouvou dopravu do zaměstnání a do škol.

V tomto roce proběhne rovněž digitalizace katastru v naší obci. V době od 26. 2. 2013 do 11. 3. 2013 bude k dispozici na Obecním úřadu ve Výprachticích k nahlédnutí nový soubor geodetických informací a soubor popisných informací. Dne 11. 3. 2013 od 10.00 hod. do 12.00 hod. budou také na obci přítomni pracovníci katastrálního úřadu, kteří zodpoví dotazy, případně s Vámi proberou Vaše připomínky. Připomínky však doporučujeme zasílat písemně, ještě před tímto datem. tj. před 11. 3. 2013, a to hned, jakmile Vám budou známy informace z nového souboru geodetických informací. Také bychom Vás chtěli informovat o tom, že již nebude do Výprachtic dojíždět masna. Tuto informaci jsme se dozvěděli se zpožděním (dne 18. 1. 2013), tedy až poté, kdy masna, která měla být ve Výprachticích dne 17. 1. 2013, nepřijela. Za uvedené se Vám omlouváme. Žádnou informaci však od této firmy náš úřad neobdržel.

Dále bychom se chtěli vyjádřit k Tříkrálové sbírce. Tříkrálová sbírka, jak jistě víte, je organizována Charitou. Charita nás v tomto roce nekontaktovala, neboť vycházela z toho, že budeme pořádat vlastní, krajem povolenou, sbírku na kostely.

Vzhledem k církevním restitucím jsme usoudili, že by některými z Vás nemuselo být dobře pochopeno, pokud by po Vás někdo požadoval další peníze na církevní majetek.

Řada z Vás však má zájem peníze na kostel věnovat. Určitě bude potřebné v nějaké době začít s opravou varhan. Oprava si vyžádá statisíce korun. Pokud by pan farář získal na opravu varhan dotaci, pak bychom zřejmě zvážili, zda Vás nepožádáme o nějaký drobný příspěvek. Varhany jsou silně napadeny červotočem a jejich oprava je nezbytná. Bez dotace to však nejsme schopni zvládnout.

Na úplný závěr nám dovolte, abychom Vám popřáli pokračování celkem mírné zimy, dětem přejeme, aby si zimu ve zdraví pěkně užily. Snad by nás mělo potěšit, že by zima neměla být dlouhá, těšit se na něco bývá také příjemné, takže Vám přejeme spokojené a příjemné těšení na návrat jara.


Související články:


Komentáře:








Kontrolní obrázek

Opište kód z obrázku


Pravidla a možnosti formátování:

  • Nepoužívejte HTML značky, stránky podporují formátování Texy!. Například nový odstavec získáte 2x odřádkováním, citace započněte znakem >, odkaz: "text odkazu":odkaz, **tučně**, *kurzíva* .
  • Adresy začínající na http:// budou automaticky převedeny na odkazy.
  • Na předchozí komentáře odkazujte zápisem [2].
  • Povinné údaje jsou označeny *.