ZPRÁVY Z RADNICE - ŘÍJEN 2011 - LISTOPAD 2011

Vydáno: 9.12.2011 (2229 přečtení) | Téma: Zprávy z radnice 2011

Obrázek: Znak obceVážení přátelé, prosincové vydání bylo v našich novinách každoročně vedeno úvahami o čase vánočním. Přesto nám dovolte, abychom se krátce ohlédli za končícím rokem 2011. I když se jednalo o rok, který snížil daňové příjmy všem obcím, a české ekonomice se příliš nedařilo, náš rozpočet byl nastaven jako úsporný, a proto se škrty daňových příjmů na plnění stanovených úkolů téměř neprojevily. Rok 2011 nebyl rokem hojnosti tak, jak tomu bylo v letech minulých, ale podařila se řada akcí, které posunuly naši obec opět o krok dál. Např. se podařilo zrekonstruovat čističku odpadních vod za částku téměř 1 mil. Kč. Pracovalo se na opravách a výměně šoupat, uzávěrů a dalšího zařízení na obecním vodovodu. Vodovod díky těmto investicím začíná být konečně funkční, a proto v době delšího podzimního suchého počasí probíhalo zásobování vodou bez problémů.

V dané souvislosti je potřeba podotknout, že v nastoupeném trendu určitě budeme pokračovat. S ohledem na více než 40 let staré uzávěry, šoupata, hydranty apod. je to určitě nutné.

Podařilo se také opravit cestu k vrtům ve Vlčím dole a naši zaměstnanci zajistili vlastní těžební činností z větší části palivové dřevo na zimní období.

Souběžně probíhala oprava obecního majetku, a to jak budov, tak ostatního inventáře. Z větších akcí je možné dále jmenovat opravy hospody, kde se podařilo zateplit zadní trakt budovy. Nyní již zbývá k zateplení pouze ta část, kde se v budoucnu plánuje další rozšíření zázemí, a proto není možné do doby realizace rekonstrukce zázemí za jevištěm zateplení zdiva realizovat.

Firma Radka Hajzlera, na základě uzavřené smlouvy, zahájila rekonstrukci zázemí nad výčepem restaurace U Jana. Zde by dle projektu měly vzniknout nové ubytovací prostory pro cca 15 až 20 osob. Předpokládá se, že by tato rekonstrukce (pokud se nic mimořádného nepřihodí) mohla být dokončena do konce roku 2012.

V suterénu budovy Základní školy Jindřicha Pravečka se dokončuje zázemí pro posilovnu a další prostory pro cvičení dětí a dospělých. Tuto akci bychom chtěli dokončit ještě v tomto roce. V rámci tohoto zázemí vzniknou nové sprchy a WC pro ženy a muže.

Velmi důležitým úkolem byla oprava komunikací, kde za pomoci firem byla opravena cesta na výprachtickou pilu, některé úseky na Malé Straně a směrem k OEZ.

Důležité bylo také zateplení technického zázemí (domečku) na čističce odpadních vod. Zaměstnanci obce prováděli čištění kanalizačních systémů splaškové a dešťové vody. Pracovníci zaměstnaní u obce dále zhotovili novou dešťovou kanalizaci u mlékárny, malovali obecní prostory, jako např. ordinace lékařů, autobusové zastávky (poněkolikáté), prováděli terénní úpravy, natírali různá zařízení, opravovali techniku a plnili celou řadu dalších úkolů. Opraveny byly rovněž nátěry fasády některých budov apod. Obec zadala restaurátorské práce na Pomníku padlých v I. světové válce a sousedního křížku, tyto práce se podařilo v současné době dokončit. Důležité je také to, že byla realizována rovněž příprava řada podkladů a plánů pro investiční akce pro příští rok.

Zpracovávaly se podklady pro územní plán, pro zásadní rekonstrukci vodovodu, rozšíření obecní kanalizace apod. Věříme, že se do konce roku podaří upravit nebytové prostory obchodu s textilem (firma IVY) na výdejnu léků. Jak jsme již uvedli na obecních internetových stránkách, požadavky českých norem jsou v důsledku častých změn neustále přísnější, a to byl také důvod, proč otevření lékárny bylo posunuto na příští rok.

Je nutné zmínit rovněž záležitost, která nás vůbec netěší. Jedná se o ukončení výroby pojistek v závodě OEZ Výprachtice. Byť se snažíme jednat s různými firmami o možnostech zavedení nové výroby, našemu úsilí nepřeje ekonomická situace většiny firem. České i zahraniční podniky v důsledku recese, která může přerůst v krizi, spíše uvažují o snížení výrobních kapacit, než o jejich rozšíření. Pro zaměstnance OEZ Výprachtice se tak jeví po ukončení výroby možnost zaměstnání ve firmě OEZ v Letohradě, případně v Králíkách, nebo pak možnosti, které nabízejí některé výrobní závody, jako je INA Lanškroun, FOREZ Ostrov (pracoviště Sázava) apod. V dané souvislosti byly autobusové jízdní řády upraveny tak, aby bylo možné jak do Letohradu, tak i do Králík dojíždět. Je jasné, že případný nezájem o dojíždění se následně může projevit na rušení dojednaných autobusových linek a spojů. Určitě bychom Vám všem rádi na závěr tohoto našeho reportu přáli, abyste měli po celý příští rok 2012 zejména pevné zdraví a dobré zaměstnání, které Vám bude dělat radost a kde se budete cítit dobře.

Důležité je také to, abyste kolem sebe měli lidi, na které bude spolehnutí a kteří Vám budou oporou. Stejně tak Vám přejeme hodně radosti ve Vašich rodinách mezi Vašimi blízkými. Krize přicházejí a odcházejí a lidé zůstávají. Víme, že i v této době je životní optimismus důležitý pro překonání všech životních úskalí a překážek. Přejeme Vám proto rovněž hodně elánu do života a obrovskou dávku štěstí a optimismu. Víme, že Výprachťáci jsou lidé schopní a pracovití a s životními komplikacemi se určitě úspěšně vyrovnají. Budeme se snažit Vám ve Vašich problémech být oporou a nabízíme Vám rovněž pomoc při řešení závažných životních situací.


Související články:


Komentáře:








Kontrolní obrázek

Opište kód z obrázku


Pravidla a možnosti formátování:

  • Nepoužívejte HTML značky, stránky podporují formátování Texy!. Například nový odstavec získáte 2x odřádkováním, citace započněte znakem >, odkaz: "text odkazu":odkaz, **tučně**, *kurzíva* .
  • Adresy začínající na http:// budou automaticky převedeny na odkazy.
  • Na předchozí komentáře odkazujte zápisem [2].
  • Povinné údaje jsou označeny *.