ZPRÁVY Z RADNICE - ŘÍJEN 2012 - LISTOPAD 2012

Vydáno: 7.12.2012 (1930 přečtení) | Téma: Zprávy z radnice 2012

Obrázek: Znak obceVážení přátelé, v prosinci jsme vždy v novinách přicházeli s tématem Vánoc. Letos jsme se rozhodli, že úvahu o radostném čase vánočním přenecháme našim dětem, které se na Vánoce nejvíce těší a jejichž pohled nás určitě potěší.

Končící rok 2012 je důvodem k určité bilanci. Byl to rok určitě náročný. Nejen pro obec, ale i pro její obyvatele. Všechny nás zasáhlo uzavření provozu OEZ ve Výprachticích. Rovněž počet našich zaměstnanců se výrazně snížil. Důvodem byly změny v organizaci veřejně prospěšných prací, stanovené MPSV a realizované úřady práce.

Obec Výprachtice měla v době největší sněhové kalamity na počátku roku 2012 pouze jednoho zaměstnance. Až v jarních měsících jsme mohli přijmout další dva a později ještě jednoho. Ke konci roku obec měla 4 zaměstnance. Netrpělivě čekáme na to, zda se nám podaří jejich pracovní poměr, v návaznosti na možnou finanční podporu, prodloužit.

Obec v tomto roce investovala cca 400 tis. Kč do údržby a oprav vodovodu a určité prostředky pak do provozu čistírny odpadních vod. Z větších akcí je možné jmenovat generální opravu vodovodu na Haldě. Počítáme s tím, že výměnu potrubí u zbývajícího úseku vodovodu na Haldě, který se sestává z litinových trubek, dokončíme v příštím roce. Však již to bylo potřebné, protože trubky byly hodně zarostlé. Otvor v trubkách odpovídal spíše poddimenzované domovní přípojce. Značné prostředky byly investovány do oprav komunikací. Některé cesty byly opatřeny srážkami na vodu, některé úseky byly odkanalizovány apod. Oprava komunikací byla z větší části realizována za pomoci obalové směsi. Takovéto opravy mají delší dobu životnosti oproti asfaltovému potěru, či postřiku. V nastoupeném trendu oprav komunikací určitě budeme pokračovat.

Zaměstnanci se i v malém počtu snažili udržovat obecní majetek, a to jak budovy, tak ostatní inventář. Pokračovali jsme v rekonstrukci podkroví hospody, kde byly zhotoveny rozvody vody a vytápění, podkroví bylo zatepleno a byly prováděny i další práce. V příštím roce by měla být rekonstrukce podkroví hospody dokončena. Náš záměr dokončit rekonstrukci ještě v tomto roce nevyšel zejména z důvodů nutných investic do oprav (výměna vodovodu Halda a opravy některých střech).

V tomto roce se podařila generální oprava všech kontejnerů. Náklady na kontejner překračují 70 tis. Kč. Máme radost z toho, že za pomoci místních schopných lidí se podařilo kontejnery opravit tak, že mohou další roky spolehlivě sloužit. Prosíme Vás všechny, kteří kontejnery používáte, dbejte prosím na to, aby do nich nebyl sypán žhavý popel. Několikrát bylo nutné kontejnery hasit. Případný požár a jeho hašení má pak za následek výrazné snížení doby životnosti. Náklady na opravy pak znemožňují použít peníze tam, kde jsou potřebné.

Výrazné prostředky jsme investovali do údržby budov. Zmíněna již byla střecha na budově základní školy, opravena byla také střecha na bývalé mateřské školce. Tento objekt byl také zateplen (některé chodby v objektu, které byly ochlazovány otevíráním vstupních dveří), nákladem cca 100 tis. Kč byla vyměněna okna ve vikýřích. Vikýře bylo nutné nově olištovat a oplechovat a provést další práce.

V budově základní školy byla opravena, mimo již zmiňované opravy střechy (hromosvody a sněhové zábrany), rovněž vzduchotechnika a byla zaplacena oprava kotle, která proběhla koncem minulého roku. Na budově bývalé “Staré pošty” bylo nutné nahradit některé žlaby a svody pozinkovanými výrobky. Ty původní byly totiž z mědi a proto neodolaly nájezdu zlodějů. V této budově bylo nutné rovněž opravit odvětrávání kuchyní.

Opravu v hodnotě cca 250 tis. Kč absolvovalo i schodiště před obecním úřadem. Dopravní značení na komunikacích v obci, včetně tabulí s označením obce Výprachtice, bylo opraveno nebo vyměněno. Ke konci roku pak dobíhala výroba palivového dřeva, byly ošetřeny některé stromy na hřbitově a jinde. Koncem listopadu došlo k položení dešťové kanalizace na louce pod Hálovými. Potřebujeme ještě do konce roku vyrobit další palivové dřevo a vyčistit prostupy pod některými mostky.

V tomto roce také výprachtičtí hasiči získali nové terénní vozidlo NISSAN Navara, které bude sloužit při odklízení stromů spadlých na vozovku, při povodních a při dalších živelných pohromách.

Zaměstnanci obce opět několikát opravovali zničenou zastávku naproti faře, sál kulturního domu, oplocení vodojemu v Koburku a vůbec odvedli spoustu užitečné práce. Opravena byla také kaplička na Haldě a vodojem v Koburku.

Pokud se nám nepodařilo posekat dobře veškeré plochy, bylo to právě pro množství úkolů, které zaměstnanci obce museli plnit. Doufáme, že v příštím roce se nám podaří neméně dobře udělat to, co již nemůžeme dále odkládat (opravit sál a pódium kulturního domu, pokračovat v opravách vodovodu, získat nové zdroje vody, vyměnit část veřejného osvětlení, dokončit výstavbu zázemí nad kulturním domem, snažit se získat dotace na veřejné osvětlení a na rekonstrukci domu čp. 13 – bývalá zmrzlina, podat opakovanou žádost o dotaci na místní rozhlas apod.).

Výprachtičtí také v listopadu přivítali zasloužilé hasiče z celého Pardubického kraje. Akci organizovalo Okresní sdružení hasičů Ústí nad Orlicí a většinu nákladů pak zaplatilo Krajské sdružení hasičů. Pozvánky a další záležitosti pak byly věcí okresního sdružení a obec, až na výjimky, nemohla seznam pozvaných zásadně ovlivnit.

Naši hasiči (SDH Výprachtice a SDH Koburk) pomáhali setkání organizovat, případně pak předváděli staré hasicí stříkačky v akci. Rovněž zaměstnanci, některé zastupitelky i další lidé v obci odvedli v dané souvislosti dobrou práci, za kterou jim patří poděkování. Poděkování patří rovněž všem vystupujícím (Výprachtická dechovka, Kukátko, děti ze Základní školy Výprachtice a další). Věříme, že na setkání hasičů budou všichni přítomní dlouho v dobrém vzpomínat. Je to především velmi dobrá reprezentace obce, její kultury, tradic a pohostinnosti.

V neposlední řadě bychom zmínili ještě nákup traktoru od OEZ v hodnotě 230.000,– Kč, přičemž polovinu kupní ceny jsme již zaplatili.

Vážení přátelé, je toho ještě spousta, co bylo uděláno, měli bychom pochválit celou řadu z Vás, kteří nám nezištně pomáháte. Možná bychom při tom spěchu ale na někoho zapomněli, případně se dopustili jiné nepředloženosti. Přijměte od nás proto raději poděkování Vám všem, kteří jste dokázali přiložit ruku k dílu.

Je dobré vědět, že zde máme řadu schopných lidí, na které se můžeme spolehnout, že zde je spousta lidí, které rádi vídáme, a mnoho těch, se kterými si rozumíme.

Dovolte nám, vážení přátelé, abychom Vám popřáli, abyste kolem sebe měli v příštím roce právě dost těch, kteří Vás budou chápat, budou Vám pomáhat a budou s Vámi snášet vše, co život přichystá. Dovolte nám, abychom Vám popřáli pevné zdraví, štěstí, spokojenost v rodině a také Vám přejeme, abyste neztratili práci a pokud žádnou nemáte, abyste nějakou dobrou práci našli.

Děkujeme organizátorům Vánočního jarmarku a Mikulášské nadílky, spojené s rozsvícením Vánočního stromu, konkrétně pak děkujeme kolektivu ZŠ Výprachtice, výprachtickému Kukátku, MŠ Výprachtice a SDH Výprachtice. Určitě nám dáte za pravdu, pokud jste měli čas se těchto akcí zůčastnit, že se jednalo o příjemně strávenou sobotu.

Přejeme Vám krásné a pohodové Vánoce, pevné zdraví a vše dobré v novém roce 2013.


Související články:


Komentáře:








Kontrolní obrázek

Opište kód z obrázku


Pravidla a možnosti formátování:

  • Nepoužívejte HTML značky, stránky podporují formátování Texy!. Například nový odstavec získáte 2x odřádkováním, citace započněte znakem >, odkaz: "text odkazu":odkaz, **tučně**, *kurzíva* .
  • Adresy začínající na http:// budou automaticky převedeny na odkazy.
  • Na předchozí komentáře odkazujte zápisem [2].
  • Povinné údaje jsou označeny *.