ZPRÁVY Z RADNICE - ŘÍJEN 2013 - LISTOPAD 2013

Vydáno: 14.12.2013 (2043 přečtení) | Téma: Zprávy z radnice 2013

Obrázek: Znak obceVážení přátelé, sousedé, občané, lide místní i přespolní,

den po dni, týden po týdnu, měsíc po měsíci, plynul tento rok, pro mnohé z nás asi velmi rychle. Než bychom se nadáli, máme tu advent, předzvěst Vánoc a končícího roku 2013. Jaký že to byl rok? Asi byl opět rokem trochu hektickým, jak už to v současné uspěchané době bývá.

Každoročně se těšíme na to, že si příští rok věci lépe zorganizujeme a nebudeme se tolik „honit”. Ujišťujeme se o tom, že některé věci je nutné hodit za hlavu a pátráme po tom, co má v životě smysl. Nakonec však opět nestíháme, přepínáme se pro detaily a nemáme následně na mnoho důležitých věcí čas. Nemáme čas na své kamarády, rodiče, děti, sousedy a známé. Tak snad ten rok příští nám přinese více pohody, více možností se zastavit a užít si trochu přírody i lidí kolem sebe.

A jakže to bylo ke konci tohoto roku v naší obci? Zaměstnanci obce v měsíci listopadu a prosinci prováděli malování obecního úřadu po výměně některých oken na západní straně budovy. Dále se pracovalo na hospodě, kterou se nám snad již podaří otevřít. Pracovalo se i na novém oplocení hasičské nádrže v Koburku a dokončovalo se vybavení zázemí nad hospodou nábytkem. V brzké době uspořádáme den otevřených dveří, abychom Vám mohli dokončené zázemí v kulturním domě, včetně ostatního příslušenství ukázat. V listopadu byla také provedena výměna několika šoupat a dalších dosluhujících součástek na obecním vodovodu. Problémy se vyskytly v souvislosti s novým automatickým dávkováním chlóru na obou vodojemech. V dané souvislosti bychom se Vám chtěli omluvit za sníženou kvalitu vody, která obsahovala více chlóru, než bylo nutné. Bylo to způsobeno novou technikou, konkrétně nově nainstalovanými dávkovači chlóru. Než se podařilo firmě, jež zařízení pro oba vodojemy dodávala, nastavit správné dávkování, přijali jsme řadu stížností právě na vysoký obsah chlóru ve vodě. Nyní je snad již problém vyřešen a voda má chuťové vlastnosti, na které jste byli zvyklí. Ještě před koncem roku obec získala dotaci na přestavbu dvou bytů v objektu bývalé zmrzliny. Několik obcí před námi peníze odřeklo a tudíž se zčista jasna dostalo i na nás. Jelikož stát nyní staví byty pouze pro ty občany, kteří mají problémy se začleněním do společnosti a pro osoby se sníženou pohyblivostí, požádali jsme nakonec o dotaci právě pro občany, kteří mají problém s pohyblivostí, a proto potřebují určitou péči. Další dva byty, které zřejmě začneme stavět později, bychom realizovali z obecních prostředků bez dalších omezení pro případné nájemníky. V polovině listopadu se také započalo s opravou komunikace v horní části obce zvané Hoblovna. Jelikož se jedná o komunikaci ve vlastnictví Pardubického kraje, bylo uvolnění prostředků vázáno právě na rozhodnutí krajských orgánů.

Ještě do konce roku bychom chtěli vyčistit srážky na komunikacích, kanálové vpustě, vyřezat přesahující porosty podél místních komunikací, poopravit cesty. Chěli bychom se také pustit do zásadní opravy šaten v kulturním domě apod.

Příští rok nás čeká výstavba nového úseku vodovodu za několik mil. Kč, pořízení nového rozhlasu, generální oprava střechy na objektu bývalé mateřské školky, nové autobusové zastávky (kovárna a fara), zateplení části budovy obecního úřadu. Dále připravujeme přístavbu zázemí šaten a sociálního zařízení za jevištěm kulturního domu. Bude nutné dokončit výstavbu dvou bytů v objektu čp. 13, opravit místní komunikace, pokračovat v opravě a výměně veřejného osvětlení a výměnit další šoupata a zařízení obecního vodovodu. Dokončovací práce si také vyžádá nový vrt u Červené skály. Bude nutné také opravit hasičskou nádrž apod.

Jak to tak vidíme, příští rok určitě nebude odpočinkový, možná se nám na něco nepodaří zajistit prostředky, nebo se něco nestihne. Nicméně bychom chtěli vše, co jsme zde uvedli, alespoň zkusit. Chtěli bychom nicméně při tom všem vnímat Vaše potřeby, zabývat se Vašimi problémy a pomáhat Vám řešit Vaše potíže.

Tento článek měl být vlastně o vánočním čase, vánočním zastavení a rozjímání.

Zkusme tedy alespoň chvilku rozjímat, když už nám na zastavení nezbývá mnoho času.

Vánoce jsou určitě svátky, na které se řada z nás těší, jsou to svátky rozzářených dětských očí, jsou to svátky nostalgie, radosti z narození Krista, radosti z dárků a radosti ze shledání s blízkými.

Sváteční chvíle jsou příležitostí projevit si navzájem ušlechtilé city, ukázat to lepší „já” ve vzájemných vztazích mezi lidmi. Zkusme proto v duchu odprosit ty, kterým jsme ublížili a odpustit těm, o kterých se domníváme, že ublížili nám. Děkujme za vše dobré a krásné, i za to, co nám život připravil snad těžkého, ale nutného pro naše probuzení a možná i polepšení.

Věříme, že prožijete Vánoce v pohodě, klidu a ve zdraví. Není vůbec rozhodující, jaké dárky dostanete, nebo jestli vůbec nějaké dárky dostanete. Je ale důležité, že si na Vás někdo vzpomněl a ozval se Vám, někomu stojíte za to, aby se u Vás zastavil na kus řeči. Možná, že Vám bude stačit, že alespoň dá o sobě vědět, zavolá a tak. Není ani důležité, kolik napečete cukroví, je však podstatné, abyste se cítili dobře, a to i třeba při čaji a sušenkách.

Dovolte nám, abychom Vám popřáli pevné zdraví, štěstí, spokojenost v rodině. Také Vám přejeme, abyste byli zaměstnáni, případně si nějakou dobrou práci našli. Přejeme Vám, abyste neztratili přátele, příbuzné a známé. Přejeme Vám, abyste si při veškerých životních nástrahách a potížích, které život přináší, zachovali dobrou mysl a radost ze života.

Přejeme Vám krásné a pohodové Vánoce, pevné zdraví a vše dobré v novém roce 2014.

Autor: Vávra Daniel


Související články:


Komentáře:








Kontrolní obrázek

Opište kód z obrázku


Pravidla a možnosti formátování:

  • Nepoužívejte HTML značky, stránky podporují formátování Texy!. Například nový odstavec získáte 2x odřádkováním, citace započněte znakem >, odkaz: "text odkazu":odkaz, **tučně**, *kurzíva* .
  • Adresy začínající na http:// budou automaticky převedeny na odkazy.
  • Na předchozí komentáře odkazujte zápisem [2].
  • Povinné údaje jsou označeny *.