ZPRÁVY Z RADNICE - ŘÍJEN-LISTOPAD 2010

Vydáno: 6.12.2010 (2447 přečtení) | Téma: Zprávy z radnice 2010

Obrázek: Znak obceVážení přátelé, dovolte nám, abychom Vás na počátku paní zimy pozdravili a zamysleli se společně, jako nakonec každý rok, tématem Vánoc.

Již od října nás reklamní nápisy na obchodech upozorňují na blížící se Vánoce. Obchodníci se nás snaží nalákat na zaručeně nejlepší „vánoční slevy“. Nejvýhodnější „vánoční nákupy“ se nám nabízejí letáky, televizí, internetem, prostřednictvím obchodů apod. Zapnete televizi a je to samá reklama. „Když vydržíš nepapat, uvidíš zlatý prasátko …...“ „Já nemusím, já už ho vidím …...“.

Je to snad to pravé, co by si mělo před blížícími se Vánocemi zasloužit naši pozornost? Již několikrát jsme se v těchto novinách zabývali úvahami, co jsou ty pravé Vánoce, zda vůbec ještě existují apod.?

Přece pro šťastné Vánoce každého z nás je důležitá hlavně dobrá nálada, klid a pohoda. Každý z nás ví, že je to právě to správné. Přesto však opětovně podléháme právě těm „všemocným“ reklamám a pravé „Vánoce“ se spoustou tradic se z našeho života postupně jaksi vytrácejí.

V naší vesnici se snažíme udržet alespoň tradici Vánočních trhů a Vánočních koncertů. Jde nám zejména o to, aby se lidé v naší vesnici sešli, popřáli si vzájemně vše dobré a alespoň o těchto dnech se k sobě chovali přátelsky a hezky.

Dobře víme, že téměř v každé rodině se musejí vypořádat s předvánočním úklidem, nákupem dárků, smažením ryb nebo řízků, pečením cukroví, vánočky, strojením vánočního stromečku a mnoha dalšími pracemi.

Mnoho rodin se snaží dodržovat tradice, kterými je držení půstu, vánoční nadílka zvěři a ptactvu, čekání na první vánoční hvězdu, zpívání koled, pouštění lodiček ze skořápek ořechů, lití olova apod. Tady na vesnici se téměř všichni známe. Můžeme si společně některé tradice a zvyky Vánoc, pokud budeme chtít, vzájemně užít. Můžeme si udělat radost návštěvami sousedů a známých, popřát si navzájem hodně štěstí a zdraví, sejít se na Vánočních trzích, při Vánočním koncertě i na Půlnoční mši a obnovit tradice vánočních setkání.

Na naší vesnici ještě chodí 5. prosince Mikuláš s čerty, ještě slavíme mnohé další svátky a ctíme tradice a některé obyčeje.

To vše, co zde již bylo výše uvedeno, s sebou přináší tu nezaměnitelnou, vzácnou a tajemnou atmosféru Vánoc.

Ne, nejsou důležité nabízející se slevy na dárky, není nutné tyto nejlepší zlevněné dárky nakoupit, není důležitý ani nejkrásnější a největší stromeček, ani úklid, po kterém často nejsme schopni dalších činností a rekonvalescence je to, co nás naprosto pohlcuje. Důležité naopak je vytvořit svým blízkým obyčejnou atmosféru Vánoc nabitou vstřícností, laskavostí a klidem, který všichni nutně potřebujeme. Prožít Vánoce ve vzájemné úctě, toleranci a pokoře, to je to pravé. Odpovězte si, ale upřímně, vzpomenete si raději na krásné dárky, nebo na pěknou atmosféru Vánoc, kdy jste se ještě sešli všichni spolu a zažili spolu pěkné chvíle. Děkujeme Vám, že jste upřímní.

Vážení přátelé, přijměte od nás přání krásných, pohodových a šťastných Vánoc. Přejeme Vám, aby se pro Vás Vánoce staly svátky klidu a míru, svátky vstřícnosti a laskavosti, které se nám v poslední době ve vztazích mezi lidmi v běžném životě nedostává tolik, kolik bychom si všichni přáli.

Tedy ještě jednou veselé Vánoce a šťastný nový rok 2011.

Děkujeme Vám všem, kteří jste v naší obci pomohli vytvořit atmosféru dobrých vztahů, vzájemné důvěry a tolerance.


Související články:


Komentáře:








Kontrolní obrázek

Opište kód z obrázku


Pravidla a možnosti formátování:

  • Nepoužívejte HTML značky, stránky podporují formátování Texy!. Například nový odstavec získáte 2x odřádkováním, citace započněte znakem >, odkaz: "text odkazu":odkaz, **tučně**, *kurzíva* .
  • Adresy začínající na http:// budou automaticky převedeny na odkazy.
  • Na předchozí komentáře odkazujte zápisem [2].
  • Povinné údaje jsou označeny *.