ZPRÁVY Z RADNICE - SRPEN 2012 - ZÁŘÍ 2012

Vydáno: 5.10.2012 (1983 přečtení) | Téma: Zprávy z radnice 2012

Obrázek: Znak obceVážení přátelé, zdravíme Vás v podzimním čase, léto je zřejmě již definitivně minulostí a po krátkém babím létě nás čeká již vláda podzimu. Nakonec podzim bývá také pěkný, a to nejenom co do počasí, ale také ve své barevnosti a atmosféře. Je to období, kdy příprava na zimu vrcholí. Také naše obec se snaží dokončit řadu prací, které není možné provádět za špatného počasí. Byly provedeny opravy místních komunikací. Některé úseky byly opatřeny srážkami na vodu a částečně také dešťovou kanalizací. Zaměstnanci obce zhotovili nové oplocení okolo vodojemu v Koburku. Hlubší výmoly a koleje na místních komunikacích byly vyasfaltovány. Stejně tak byl zhotoven nový živičný povrch na zastávce U Kovárny a na Haldě. Opravují se střechy na obecních budovách. Větší opravy čekají na střechu základní školy, kde sníh poničil sněhové zábrany a hromosvody. Na bývalé mateřské školce probíhá výměna poškozených plechů na celé ploše střechy. Jelikož se v této budově připravuje výměna oken ve vikýřích za plastová, bude nutné i tyto vikýře přeplechovat a předtím upravit. Čeká nás ještě oprava žlabů na “Staré poště” a na dalších stavbách. Jsou prováděny drobné opravy kotlů a jejich servis. Zaměstnanci obce, včetně externích pomocníků, ponatírali dětské hřiště, zábradlí u hospody, vitríny před hospodou, hřiště v Sázavském údolí a další objekty a majetek ve vlastnictví nebo v užívání obce Výprachtice. Opravují se kotejnery na velkoobjemový odpad i na popel. Z uvedeného důvodu se omlouváme občanům na Malé Straně, kteří určitou dobu budou nuceni vozit popel do vzdálenějšího kontejneru. Opravy jsou ale nutné, protože nové kontejnery stojí cca 70 tis. Kč a zmíněná oprava výrazně prodlouží jejich životnost. Budeme se snažit, aby opravy byly dokončeny nejpozději do konce října. Z dalších akcí je možné jmenovat tradiční přípravu paliva na zimní období, údržbu veřejné zeleně, vybudování zástěny pro popelnice U Kovárny apod. Na těchto činnostech, jak již bylo výše uvedeno, se nepodíleli pouze naši zaměstnanci, ale celá řada našich občanů, kterým tímto děkujeme.

Nepodařilo se provést výměnu podlahy na sále kulturního domu a peskováni jsme rovněž za narezlou (barevnou) vodu na Haldě. Na uvedené akce již letos nemáme finanční prostředky. Uvedenými problémy se budeme zabývat v příštím roce. Letos jsme obdrželi dotaci na hasičské auto, které máme již vyhlédnuto a musíme ho zakoupit, jinak dotace propadne. Také nám nabídla firma OEZ Letohrad traktor, který nás bude spolu s radlicemi na sníh stát přes 200 tis. Kč. Jelikož se jedná o zachovalý stroj, který má málo motohodin, máme o jeho nákup zájem. Na jaře bychom se snažili prodat dosavadní traktor, který ještě přes zimu využijeme.

Pokud se týká společenských akcí v srpnu a v září, pak výčet je skutečně bohatý. Počátkem srpna to byla tradiční Výprachtická pouť, spojená se sobotní pouťovou zábavou. Koburští hasičí připravili na sobotní odpoledne pěkný program pro děti i dospělé. Sobota sice zčásti propršela, ale od 16.00 hod. se počasí zlepšilo. Každý, kdo přišel, si užil pěkný program, kde nechyběly atrakce pro děti, bohaté občerstvení, stánek s kvalitní kávou apod. Největší zájem byl o jízdu na elektrickém býkovi. Po počátečním ostychu si jízdu na elektrické atrakci užilo více osob. Ukázalo se, že ve Výprachticích máme řadu skrytých talentů, kteří by mohli výrazně zasáhnout do podobných soutěží na živých zvířatech i v zámoří. Nejlepší jízdu na elektrickém dobytčeti předvedl Martin Krátký. Odpolední účast na silnici před restaurací měla pak pozitivní vliv na samotnou pouťovou zábavu, které se zúčastnilo okolo 300 osob.

Pavel Kosek zajistil na neděli řezbáře, který motorovou pilou vytesal z kmenů sochy medvěda a srnky. Pavel tyto sochy povrchově upravil s tím, že budou umístěny na zahradě mateřské školky. Děkujeme Pavlovi za počin, který udělá dětem určitě radost.

Ve Valteřicích se 15. září konala Valteřická pouť. Počasí bylo pošmourné a chladné, místy i pršlavé, což řadu lidí od návštěvy ve Valteřicích odradilo. Náladu všem přítomným zvedla již tradičně Výprachtická dechovka pod vedením kapelníka pana Jana Merty. Za každoroční podporu akce (konkrétně pivo včetně kelímků apod. a další potřebnou pomoc) děkujeme manželům Nešetřilovým (vlastníci objektu fary). Tito lidé spolu s dalšími „Valteřáky” jsou sluníčkem Valteřic. Finančně podporují rovněž okolní dětské domovy. Akci podpořil rovněž Pardubický kraj, a to částkou 10.000,– Kč. Obsluhu a pomoc velice dobře zajistili výprachtičtí hasiči a dále zaměstnanci obce Výprachtice. Pan farář Ireneusz Szocinsky rozdával dobrou náladu a jeho maminka uvařila výborný bygos. V září se také k tradičnímu setkání sešli naši důchodci spolu s důchodci z okolních obcí. Za zdar této akce patří poděkování manželům Besperátovým, kteří zajistili tombolu a organizačně pak zvládli výborně i celý průběh setkání. Škoda jen, že některá místa na sále zůstala neobsazena. K tanci a poslechu hrála hudba Svatebčanka. Kdo přišel, ten se i přes prohibici, pobavil a zatančil si. Jednu píseň zazpíval přítomným i současný radní pro zdravotnictví Pardubického kraje Dr. Martin Netolický. Z dalších akcí je nutné vzpomenout volejbalové turnaje na hřišti TJ Sokol Výprachtice, slavnostní zahájení školního roku, Výprachtický pětiboj a další akce.

Přejeme Vám všem krásný podzim. Nechť se Vám podaří dokončit vše, co do zimy ještě plánujete vykonat.


Související články:


Komentáře:








Kontrolní obrázek

Opište kód z obrázku


Pravidla a možnosti formátování:

  • Nepoužívejte HTML značky, stránky podporují formátování Texy!. Například nový odstavec získáte 2x odřádkováním, citace započněte znakem >, odkaz: "text odkazu":odkaz, **tučně**, *kurzíva* .
  • Adresy začínající na http:// budou automaticky převedeny na odkazy.
  • Na předchozí komentáře odkazujte zápisem [2].
  • Povinné údaje jsou označeny *.