ZPRÁVY Z RADNICE - SRPEN 2013 - ZÁŘÍ 2013

Vydáno: 3.10.2013 (1879 přečtení) | Téma: Zprávy z radnice 2013

Obrázek: Znak obceVážení přátelé, sousedé, občané, než jsme se stačili pořádně nabažit letního slunce, už nám klepe na dveře podzim, který se ohlašuje studeným a deštivým počasím. Věříme, že stejně tak, jako se nenaplnily předpovědi počasí meteorologů o studeném létě, nenaplní se ani jejich předpovědi o dlouhé a mrazivé zimě. Pokud jsme Vás informovali v minulém čísle Výprachtických novin o určitém návrhu řešení, které je spojeno s obecním vodovodem, pak je nutné Vám v dané souvislosti sdělit, že v období sucha bylo ze studní i dalších zdrojů ve Výprachticích vody dostatek. Vzhledem k plánovanému postupnému prodloužení vodovodního řadu do některých dalších míst na Hoblovně je však potřeba dalších zdrojů vody nutná. Proto jsou náklady na nový vrt, které budou podpořeny dotací, účelné a současně i důležité. 18. 9. 2013 byl proveden u Červené skály zkušební vrt, který se po dokončení stane novým zdrojem vody pro Výprachtice a Koburk. V současné době jsou také realizována některá opatření, která umožní lépe ovládat jednotlivé zdroje s tím, že budeme mít k dispozici na mobilních telefonech informace o poklesu hladiny ve vodojemech v případě poruchy nebo havárie. Toto bude řešeno ponornou sondou ve vodojemu, která bude umístěna na hranici kapacity 50 % vodojemu.

Odradonovací kolona bude demontována a budou vyměněny náplně z polypropylenových sítí, budou přetěsněny veškeré spoje, vyčištěny a vydezinfikovány komory. Dále bude vyměněn značně zkorodovaný podstavec kolony a kolona bude uvedena zpět do provozu. Podobný servisní zásah bude uskutečněn i u odkyselovacího filtru. Budou dodána rovněž dávkovací čerpadla dezinfekčního činidla pro oba vodojemy a realizovány další navazující práce.

Na Haldě naši zaměstnanci zajistili úpravu pozemků, na kterých bylo měněno vodovodní potrubí (obecní vodovod). Po zimním období bude nutné ještě případné „sedání” zeminy ve výkopu doplnit. Byly opraveny alespoň ty největší výtluky na komunikacích. Pochvalu si zaslouží Petr Skalický za generální opravu osvětlení v Koburku. Oprava se nejen povedla, ale rovněž náklady této akce byly velice příznivé.

V měsíci srpnu se rovněž konala Výprachtická pouť. Koburští hasiči zajistili opět v sobotu před poutí velice zajímavá vystoupení (železný muž, tanečnice apod.) Jízda na elektrickém býkovi sice již tak netáhla, ale naši mladí si „přežvýkavce” užili dost. Škoda jen, že více lidí nenavštívilo večerní zábavu. Každá taková akce je výsledkem práce více lidí, kteří by se možná také raději sami bavili, než zajišťovali ve svém volnu zábavu pro ostatní. Určitě bychom Vás poprosili, abyste akce organizované ve Výprachticích podpořili svou návštěvou. Je samozřejmě možné, že se Vám něco nemusí líbit. Bez toho, abychom nějakou akci navštívili, nemůžeme ani posoudit její úroveň. Koburským hasičům určitě patří veliké poděkování. Jejich ples a další akce patří mezi to kvalitní a dobré, na co se můžeme ve Výprachticích těšit a spolehnout, takže ještě jednou dík.

Poděkovat se sluší také těm, kteří přispívají svojí „troškou do mlýna”. Pavel Košťál dodal zdarma kmen na vyřezání sochy vodníka pro MŠ, Pavel Kosek zajistil řezbáře, Miroslav Rašo již delší čas udržuje trávník okolo bytovky, pan Josef Beneš opakovaně pomohl při opravě elektrických zařízení na ČOV, Josef Krátký pomáhá při opravách rozvodů vody v bytech, pan Miroslav Chládek opravil zámky u dveří ordinace lékařů apod., Daniel Vávra zajišťuje ozvučení a tak by se dalo pokračovat. Bez řady dobrovolníků obec nemůže fungovat. Potřebujeme specialisty svářeče, řidiče traktorů, údržbáře. Proto také někdy výjimečně vezmeme do zaměstnání člověka z jiné obce. Je to právě proto, že umí něco, co obec nutně potřebuje.

V měsíci srpnu a září se podařilo namontovat a zprovoznit nové automatické kotle na uhlí na obecním úřadě a na staré poště. V bytovce u bývalé mateřské školky byly již nainstalovány nové přímotopy. Na obecním úřadě byla také osazena regulace vytápění, každý radiátor má termostatickou hlavici a vytápění místností se dá rovněž ovládat pomocí termostatických regulačních prvků. Můžeme tedy konstatovat, že obec je na zimu, alespoň po stránce zajištění vytápění, připravena. Zbývá provést servis sněžné frézy a další techniky a připravit další palivo.

Chtěli bychom se Vám také zmínit o tom, co nás rozhodně netěší. Jde o to, že opakovaně hořely opravené kontejnery na „Malé Straně”. Nový kontejner stojí 70 tis. Kč. Oprava stála rovněž nemalé prostředky. Výmluvy, že za to mohou chalupáři, jsou nesmysl. Pokud hoří kontejner v době, kdy se všude topí, může se to stát, ale nemělo by, pokud mám další nádobu, kde může žhavý popel před uložením do kontejneru vystydnout. Pokud hoří kontejner v parném létě, co si o tom myslet, snad jen to, že to někdo možná udělal schválně. Pokud by se situace opakovala, nezbude nic jiného než kontejnery stáhnout a zajišťovat odvoz popelnic traktorem, případně víka kontejnerů opatřit zámkem.

Víme, že se kritizuje mnohdy řada věcí, s tím se nedá nic dělat. Dovolte nám pouze, abychom Vás poprosili o shovívavost k práci těch lidí, kteří opravu různých věcí pro obec provádějí. V případě kontejneru se jedná o lidi, kteří ho opakovaně a v nelibém smradu svářeli, brousili, natírali apod. Ještě bychom se chtěli zmínit o provozování restaurace ve Výprachticích. K výběru nájemce bylo vyhlášeno výběrové řízení, do kterého se přihlásil pouze jediný zájemce. Jedná se o firmu, která již provozuje restauraci v Albrechticích. Budoucí provozovatel má zájem na tom, aby se jednalo o stylovou restauraci na úrovni. Již nyní se objevují informace o tom, že dotyčný zájemce v Jablonném nad Orlicí zkrachoval, jak hodně bude drahé pivo apod. Většina toho jsou informace, které jsou mírně řečeno typu „rádio Jerevan”. Pokud by měl kdokoliv z Výprachtic zájem restauraci provozovat, určitě mu dáme přednost. Bohužel takový člověk se nenašel. Máme tedy možnost buď restauraci zavřít, nebo se spolehnout na toho, který má o provozování restaurace zájem. Někomu se to nemusí líbit a chápeme to, nám však nezbývá nic jiného, než se chopit řešení, které se nabízí. Nový nájemce zajistí vařená jídla. Ta budou nejprve dovážena, později, až se pořídí potřebné zařízení, budou připravována v hospodě. Nájemce zajistí občerstvení rovněž pro větší akce – svatby, pohřby, zábavy apod. Budova již nebude mít v názvu hospoda, ale penzion. Jelikož je tam nyní možnost ubytování, nabízí se proto penzion U Jana.

Tento nájemce hodlá do vybavení restaurace investovat nejen svoji práci, ale také prostředky. Je to nájemce, který ví, o čem provoz restaurace je a hlavně má nápady, jak některé věci zlepšit. Samozřejmě, že obec to bude také něco stát. Většina vybavení se do hospody pořizovala už jako použité a starší. Po mnoha letech provozu jsou tedy již lednice a další věci na vyřazení. Nově pořízené věci v restauraci zůstanou. Nájemní smlouva bude uzavřena tak, aby umožňovala nájem ukončit, pokud se nepodaří nájemci dodržet záměr z výběrového řízení. Nakonec i z doby minulé víme, že se nepodařilo vždy vše ohledně hospody tak, jak bylo naplánováno. Ani nám se nemusí podařit úplně vše. Musíme to však alespoň s někým zkusit. Nakonec stále platí „Kdo nic nedělá, nic nezkazí”. My jsme však byli Vámi voleni možná právě proto, abychom dělali.

Ještě jedna věc, o kterou bychom Vás chtěli poprosit. Množí se stížnosti na chování majitelů psů. Jejich „miláčci” vykonávají potřebu na dětských hřištích. Toto je obecní vyhláškou jednak zakázáno a jednak je to proti zdravému rozumu. Hřiště u školy rozhodně neslouží pro venčení psů. V obci je řada míst, kde tak můžete činit. Na hřištích je to však vyloženě zakázáno. Pokud budete přistiženi, hrozí Vám finanční postih, který může být velice bolestivý. Uvažujeme o tom, že požádáme městské strážníky z Lanškrouna, aby nám na základě smlouvy některé věci pohlídali.

Prosíme Vás všechny dále o to, abyste si všímali různých „šlendriánů”. Na zastávce např. děti ničí zařízení, lidi jdou okolo a nikdo je neokřikne. Začíná se také ve Výprachticích více krást. Ztrácejí se králíci, slepice i další zvířata a věci, kterých si dříve nikdo nevšímal. Prosíme ještě jednou, všímejme si, jednou se může naše nečinnost vymstít komukoliv z nás.

Přejeme Vám, aby se podzim alespoň trochu vydařil, abyste stihli provést úklid na zahrádkách a okolo domů a aby se Vám podařilo zastavit se alespoň na chvíli po tom velkém letním shonu, abyste mohli obdivovat barevnost podzimní krásné přírody, zastavit se při posezení se svými blízkými, případně zajít do kina nebo někam, kde je vám dobře.


Související články:


Komentáře:








Kontrolní obrázek

Opište kód z obrázku


Pravidla a možnosti formátování:

  • Nepoužívejte HTML značky, stránky podporují formátování Texy!. Například nový odstavec získáte 2x odřádkováním, citace započněte znakem >, odkaz: "text odkazu":odkaz, **tučně**, *kurzíva* .
  • Adresy začínající na http:// budou automaticky převedeny na odkazy.
  • Na předchozí komentáře odkazujte zápisem [2].
  • Povinné údaje jsou označeny *.