ZPRÁVY Z RADNICE - SRPEN-ZÁŘÍ 2009

Vydáno: 6.10.2009 (2259 přečtení) | Téma: Zprávy z radnice 2009

Vážení přátelé, v měsících srpnu a září 2009 probíhala v naší obci celá řada investičních i neinvestičních akcí. Byly dokončeny práce na rekonstrukci hasičské zbrojnice Koburk, o kterých jsme Vás informovali podrobně v minulém čísle Výprachtických novin. Náklady akce činily cca 250.000,– Kč.

Pracovalo se i v suterénu Základní školy Jindřicha Pravečka Výprachtice. Po rekonstrukci bývalých šaten tu vznikne „Školní klub“, který bude určen mít široké spektrum využití (cvičení dětí, volnočasové aktivity, kultura apod.). V bývalých šatnách byla realizována opatření proti pronikání zemní vlhkosti. Staré omítky byly otlučeny a nahrazeny novými, byly zhotoveny nové rozvody elektřiny a osvětlení celého prostoru, vybourány některé zdi a nosné části překlenuty traverzami. Zbývá ještě položit podlahy a provést další nezbytné dokončovací práce, jako je malování apod. Náklady celé akce činí cca 340 tis. Kč. Práce byly prováděny pod odborným dohledem firmy OVAZ Luboše Merty.

Naši zaměstnanci, mimo běžných úkolů jako je zpracování palivového dřeva, úpravy místních komunikací, údržby vodojemů, čistírny odpadních vod a dalších prací, museli řešit několik havárií na vodovodním potrubí. Azbestové rozvody vody, které jsou více než 30 let v provozu, jsou ve velice špatném stavu a proto jakýkoliv pohyb půdního podloží má za následek havárii. Projekt na výměnu azbestového potrubí je již zpracován. V dané souvislosti budeme žádat o dotaci na realizaci výměny azbestových rozvodů za plastové. Dosud se nám od některých občanů nevrátily smlouvy, které nutně potřebujeme k tomu, abychom mohli projektovou dokumentaci doplnit o nezbytné přílohy. Ty jsou k podání žádosti o dotaci nutné. Prosíme tedy všechny, kterým byly smlouvy předány k podpisu, aby je buď vrátili s připomínkami nepodepsané, nebo aby smlouvy podepsali a vrátili na obec.

Mimořádným a zcela závažným úkolem byla likvidace dřevomorky v objektu „Staré pošty“.

Bylo nutné provést zásadní stavební úpravy a opatření ve třech bytech. Jednou z příčin výskytu této dřevokazné houby bylo srážení par v rozvodech anténních systémů, které byly taženy v tzv. „husím krku“. V původních stropních konstrukcí, do kterých zatekla voda, pak vzniklo prostředí vhodné pro růst této dřevokazné houby. Další příčinou mohlo být posunutí rosného bodu zdiva jeho zateplením zevnitř místností apod.

V dané souvislosti bylo nutné veškeré dřevěné stropní konstrukce odstranit a nahradit napadené trámy traverzami. Omítky i napadené cihly bylo nutné odstranit a chemicky ošetřit okolí. Samozřejmostí bylo i odstranění stropních podhledů a celá řada dalších prací. To, že se zasáhlo výrazně do běžného života nájemníků, je nepříjemné. Doufáme, že celá záležitost je v současné době uzavřena. Nájemníkům domu čp. 175 se tímto omlouváme. Je nutné, abychom si všichni více všímali různých průvodních jevů, jako je zatékání do objektu, zápach apod., které mohou již dopředu avizovat závadu, kterou je možné řešit i ve stádiu, které si nevyžádá zbytečně vysoké náklady na řešení.

Považujeme za vhodné Vás informovat o přípravě akce „Revitalizace centra obce Výprachtice“. V současné době řešíme některé technické záležitosti spojené s výměnou trasy vodovodního azbestového a litinového potrubí, které bude stavbou dotčeno (zastavěno) a pozdější oprava rozvodů by znehodnotila již hotovou stavbu. Je nutné jednat, na základě provedeného geodetického zaměření, se Správou a údržbou silnic Pardubického kraje o budoucím rozsahu zásahu do pozemků ve vlastnictví Pardubického kraje, totéž se týká dalších institucí jako je Povodí Moravy apod. V pondělí 21. 9. 2009 přijel pan hejtman Radko Martínek podepsat smlouvu o poskytnutí dotace na výše uvedenou akci. Slavnostní akt se konal v naší základní škole. Za přípravu třídy, pohoštění apod. Děkujeme řediteli školy p. Mgr. Fiebigerovi, kuchařkám a dalším.

První týden v září se uskutečnil již tradiční „Běh do vrchu“, který organizačně zajišťoval zejména pan Křenek s rodinou, Jan Kaňka, Jaroslav Katzer, Pavel Krátký a další. Všem pořadatelům patří veliké poděkování za akci, která má svoji tradici a jejím konáním se naše obec dostává do povědomí široké sportovní veřejnosti. Na akci poskytl část prostředků Pardubický kraj.

Za výrazného přispění Pardubického kraje se rovněž opravuje kostel Povýšení sv. Kříže ve Valteřicích. Do prací se aktivně zapojil pan farář Ireneusz Szocinski, obec Výprachtice a celá řada dobrovolníků z řad občanů naší obce a obcí sousedních – Bystřec a Horní Heřmanice.

Ve Valteřicích proběhla tradiční „Valteřická pouť“ , kde pan farář Szocinski uvařil již tradičně polskou specialitu „Bygos“.

Je nutné upozornit na to, že v naší obci se neustále něco koná a to je dobře. Velký podíl na aktivitě naší obce mají zejména zájmová sdružení a spolky. Naši myslivci uspořádali „Zvěřinové hody“, TJ Sokol Výprachtice uspořádal řadu volejbalových turnajů a dalších akcí. Naši důchodci se spolu s důchodci ze sousedních obcí sešli na setkání při dobré hudbě v restauraci U Jana ve Výprachticích. Starší a mladší fotbalisté si to mezi sebou rozdali na hřišti vedle základní školy, a tak by bylo možné ve výčtu různých aktivit dále pokračovat. Děkujeme Vám všem, kteří jste přispěli ke zdárnému konání všech výše uvedených akcí.

Již nyní připravujeme ve spolupráci se základní školou vánoční program, koncert apod.


Související články:


Komentáře:








Kontrolní obrázek

Opište kód z obrázku


Pravidla a možnosti formátování:

  • Nepoužívejte HTML značky, stránky podporují formátování Texy!. Například nový odstavec získáte 2x odřádkováním, citace započněte znakem >, odkaz: "text odkazu":odkaz, **tučně**, *kurzíva* .
  • Adresy začínající na http:// budou automaticky převedeny na odkazy.
  • Na předchozí komentáře odkazujte zápisem [2].
  • Povinné údaje jsou označeny *.