ZPRÁVY Z RADNICE - ÚNOR 2011 - BŘEZEN 2011

Vydáno: 7.4.2011 (2443 přečtení) | Téma: Zprávy z radnice 2011

Obrázek: Znak obce Vážení přátelé, jaro nám již delší dobu klepe na dveře a my si můžeme konečně dopřát více slunečných a teplejších dnů.

V této předvelikonoční době přicházíme opět se zprávami o dění v naší obci. Kromě pozitivních zpráv, např. že se nám podařilo úspěšně projít kontrolou Úřadu regionální rady NUTS Severovýchod v souvislosti s dotací na akci „Revitalizace centra obce Výprachtice“, přinášíme i zprávy negativní, ke kterým se dostaneme později. Obci byla poskytnuta zbývající asi třímilionová dotace na akci „Revitalizace centra obce Výprachtice“. Obec současně ze svých prostředků zajistila potřebnou spoluúčast na tuto akci s tím, že k dnešnímu dni je financování ukončeno, a to bez jakéhokoliv zadlužení naší obce. Poděkování v dané souvislosti patří zaměstnancům úřadu, účetní a dalším pracovníkům, kteří odvedli při realizaci akce velmi dobrou práci.

Zaměstnanci údržby odstraňovali škody po zimě, připravovali dřevo na zimu, uklízeli veřejná prostranství a vůbec konali vše, co je v naší obci potřebné. Mimochodem došlo ke dvěma haváriím na vodovodním řádu ve Výprachticích. V prvním případě v důsledku zamrzání a rozmrzání zeminy prasklo hlavní litinové potrubí v místě za prodejnou potravin Magdy Vaníčkové, v druhém případě pak chatařům z čp. 299 ve Výprachticích praskl přívod vody v objektu.

Jelikož situace s podzemními vodami rozhodně není nejlepší (měsíc nepršelo a jarní tání se vlastně nekonalo), musíme být všichni velmi opatrní. Rozhodně není rozumné odjet na několik měsíců mimo svoji nemovitost a zajistit uzavření vody pouze uvnitř v objektu. Před každým domem bývá většinou uzávěr (jehla), který doporučujeme uzavřít. Není poprvé, kdy obsah vodojemu vytekl do domu, či chalupy. Důležitou událostí byla oslava 20. výročí založení Klubu důchodců ve Výprachticích. Přejeme našim důchodcům ještě dlouhá léta existence jejich klubu a za jejich pomoc a podporu jim děkujeme. V měsíci únoru proběhl rovněž ples SDH Koburk. Byla zde již tradičně velmi vysoká účast, kterou je možné odůvodnit hodnotnou tombolou, zajímavým programem a dobrou hudbou.

Na sále KD „U Jana“ hostoval ochotnický divadelní spolek „BOUDA“, který předvedl dílko z dílny Smoljaka a Svěráka pod názvem „Posel Světla a Vizionář“.

V měsíci březnu proběhly schůze mysliveckého sdru-žení a schůze TJ Sokol Výprachtice. Obě organizace působí v naší obci velice aktivně. Myslivci v tomto roce hodlají měnit okna na své klubovně a TJ Sokol má v úmyslu dokončit rekonstrukci svého zázemí na volejbalovém hřišti. TJ Sokol je znám svými kvalitními sportovními a společenskými akcemi, které jsou v naší vesnici velice populární. Myslivci nás obvykle překvapí svými mysliveckými specialitami.

Obec Výprachtice určitě podpoří úsilí obou organizací a na jejich investice jim poskytne příspěvek. Rovněž Pardubický kraj podpoří dokončení zázemí TJ Sokol Výprachtice.

Na druhé straně, a nyní přijde to negativní, nás trápí vandalismus některých dětí a mladistvých, kteří srdnatě ničí autobusové zastávky a další obecní majetek. Jsou ničeny omítky, podlahy zastávek, na podlahy zastávek jsou např. schválně sypány odpadky z celé vesnice. Chtěli bychom touto cestou požádat rodiče, aby se více zajímali o to, co jejich děti dělají ve volném čase. Do celé věci jsme zasvětili i Policii ČR. V některých případech pak proběhne kontaktování těchto dětí i rodičů pracovníky Policie ČR s tím, že budeme žádat vysvětlení k jejich počínání.

Ve vesnici se nám opět rozmáhají krádeže železa a dalšího materiálu. Obci byly ukradeny litinové poklopy na kanály, a to v úseku „Tírna“ až po zatáčku u Bednářových. V době, kdy ke krádežím došlo, se po obci pohybovala bílá dodávka z Olomouckého kraje, přičemž první čísla v SPZ jsou 77. Kdo z Vás může k tomuto vozidlu, případně k osobám, které Vás kontaktovaly, zajímá je starší nábytek, baterie z vozidel, železo apod., podat jakékoli informace, abyste je předali Obecnímu úřadu ve Výprachticích, případně přímo Policii ČR Lanškroun.

Věříme, že se nám podaří ničení a krádeže majetku nás všech zastavit. Závěrem Vám chci popřát, aby Vám byl dopřán dostatek sluníčka, které mnohdy dokáže vrátit dobrou náladu i dobrou mysl.


Související články:


Komentáře:








Kontrolní obrázek

Opište kód z obrázku


Pravidla a možnosti formátování:

  • Nepoužívejte HTML značky, stránky podporují formátování Texy!. Například nový odstavec získáte 2x odřádkováním, citace započněte znakem >, odkaz: "text odkazu":odkaz, **tučně**, *kurzíva* .
  • Adresy začínající na http:// budou automaticky převedeny na odkazy.
  • Na předchozí komentáře odkazujte zápisem [2].
  • Povinné údaje jsou označeny *.