ZPRÁVY Z RADNICE - ÚNOR 2012 - BŘEZEN 2012

Vydáno: 4.4.2012 (2110 přečtení) | Téma: Zprávy z radnice 2012

Obrázek: Znak obceVážení přátelé, nastaly krásné jarní dny, které nám přinášejí konečně více radosti nežli zima. Ta se zřejmě líbila dětem, lyžařům a provozovatelům zimních atrakcí, nás ostatní však v lednu i únoru pořádně potrápila.

Obec se musela vypořádat se zamrzlým vodojemem, opakovaně porouchaným traktorem a dalšími problémy a závadami, např. zamrzlým a prasklým topením, poruchami na rozvodech vody a topení v bytech apod. S těmito opravami pomáhal Josef Krátký, Petr Skalický, Jirka Pfeifer a další. Následně se ve škole v době největších mrazů porouchal kotel Variamatik. S ohledem na uplynulé záruky a rozsah opravy bylo nutné provést takřka generálku. Vyměněn byl pohyblivý rošt kotle za 60 tis. Kč a další navazující součásti a příslušenství, přičemž celková cena opravy se vyšplhala na více než 100 tis. Kč. Kladem je, že se panu školníkovi podařilo zprovoznit odstavený starší kotel, a tak mohla výuka ve škole mohla být (možná ne k velké radosti dětí) dále probíhat.

Pokud se týká dalších havárií, je za tím někdy i určité lajdáctví některých lidí užívajících obecní byty. Není přece možné v době mrazů byt nevytápět, nechávat otevřené venkovní dveře na chodbu apod. Některé byty, které se nám vracejí po nájemcích (neplatičích), bývají často takřka vybydlené. Pro obec, tj. pro nás všechny, to znamená značné náklady a hodně zbytečné práce. Ukazuje se, že bude nutné daleko tvrději postupovat proti praktikám některých nájemníků. Byty rozhodně nejsou levnou záležitostí. Pokud v domě někdo bydlí, měl by se starat o úklid společných prostor a o úklid před domem. Argument, já platím nájem, nechť se stará obec, určitě není na místě. Nakonec řada z Vás ví, kolik ho stojí práce i peněz, bydlet ve svém domě, případně vlastním bytě, kolik vynakládá na údržbu, provoz a opravy. Nikdo za Vás přitom nic neudělá ani nezplatí.

Pokud se ptáte na to, co ještě se dělo v této době na obci, je nutné uvést, že se pracovalo na žádostech o dotace. Jednalo se o žádosti o nový obecní rozhlas, který se bude realizovat prostřednictvím Dobrovolného svazku obcí pod Bukovou horou, dále pak o dotaci na obecní vodovod, dotace pro SDH Výprachtice a další dotace, které jsou potřebné pro další rozvoj a udržitelnost některých základních činností a služeb v naší obci.

Obec bohužel ke konci února již neměla téměř žádné zaměstnance prostřednictvím úřadu práce. Zaměstnanci, kteří zde na základě dotací úřadu práce pracovali od jara minulého roku, v únoru končili, případně si vybírali před ukončením práce dovolenou. Úkoly ohledně úklidu a údržby obce byly zabezpečovány tedy převážně jedním zaměstnancem, starostou a stavebním úřadem, případně na základě dohody o provedení práce.

Udržet obec ve stavu, aby nebyla plná odpadků, se zničenými zastávkami apod., dá spoustu úsilí. Mimochodem někdy čteme na internetu dotazy, proč je čekárna na autobus plná odpadků. Naši zaměstanci přece tyto odpadky do čekáren nevyhazují, rovněž nerozbíjejí okna, nešpiní zdi, nestříkají barvu po čekárnách ani nevyhazují odpadky po vesnici. Tyto věci se stávají ze dne na den. Jeden den uklidíte a druhý den můžete pokračovat, je to stejné. Nejsou za tím náhodou něčí děti, případně jiní konkrétní lidé??? Ještě jsme zatím nezaznamenali, že by se někdo zajímal o to, kdo vlastně tyto věci dělá, kdo vyhazuje potraviny v igelitových taškách k popelnicím na tříděný odpad, kdo ničí zastávky a poškozuje další majetek nás všech. Domníváme se, že od toho bychom měli začít. Víte, počátek všeho je v drobnostech a končí to jednáním, které mnohdy spadá do agendy policie a justice. Pokud si přestaneme všímat toho, kdo vyhrnuje sníh, ale naopak upozorníme na ty, kteří ničí majetek, znečišťují obec, kradou naftu apod., možná, že se nám zde bude žít mnohem lépe. Na druhé straně je potřebné zmínit se o věcech pozitivních a ty tato obec jednoznačně také má. Pěkné bylo koncertní vystoupení dětí ZŠ Výprachtice, velkou pochvalu zaslouží paní Míša Košťálová, paní ředitelka školy Hana Chládková a rovněž pak učinkující děti. Děti nejenom vystoupily, ale uklidily si sál před vystoupením i po něm. Chválíme také organizátory pytliády, kterou pořádali výprachtičtí hasiči pro naše děti.

Velkým úspěchem se mohou pochlubit hasiči z Koburku. Ples byl nejenže již tradičně velmi dobře organizován, ale byly zde zajímavé soutěže a další program, který má opakovaně schopnost přitáhnout dostatek zájemců o pěknou kulturní akci. Na koburský ples SDH přišlo více než 300 platících, zejména mladých lidí. Tito lidé, a z toho máme největší radost, byli nejenom pěkně oblečeni a uměli krásně tancovat (přestože, vzhledem k vysoké účasti, bylo málo prostoru), ale vůbec se chovali způsobně. A tento pohled na úspěšný “vesnický ples” máme od lidí zvenku, kteří se plesu zúčastnili. Tito lidé nám opakovaně děkují za pěkný zážitek a o organizátorech se vyjadřují velice pochvalně. Řada měst by mohla údajně, co do organizace akce, koburským závidět. To jsou věci, které nás těší, ze kterých máme radost a pro které má cenu v naší obci žít a být tady rád. Děkujeme také našim muzikantům, kteří udělali radost všem výprachtickým Pepíkům. Určitě se jim jejich “rozdávání radosti” vrací formou poděkování od nás všech.

To, že věci nejsou jenom špatné nebo dobré, je nakonec jenom dobře, život je zajímavý možná proto, že obsahuje spoustu situací, zvratů, štěstí, smutku i radosti, je prostě “vícebarevný”. Stále se máme na co těšit a možná i na co se netěšit. Přejeme Vám, aby těch dobrých chvil a radosti bylo ve Vašem životě co nejvíce. Jarní sluníčko je možná právě jednou z radostí, na kterou se můžeme spolehlivě těšit a užívat si ji.


Související články:


Komentáře:








Kontrolní obrázek

Opište kód z obrázku


Pravidla a možnosti formátování:

  • Nepoužívejte HTML značky, stránky podporují formátování Texy!. Například nový odstavec získáte 2x odřádkováním, citace započněte znakem >, odkaz: "text odkazu":odkaz, **tučně**, *kurzíva* .
  • Adresy začínající na http:// budou automaticky převedeny na odkazy.
  • Na předchozí komentáře odkazujte zápisem [2].
  • Povinné údaje jsou označeny *.