ZPRÁVY Z RADNICE - ÚNOR 2013 - BŘEZEN 2013

Vydáno: 5.4.2013 (2007 přečtení) | Téma: Zprávy z radnice 2013

Obrázek: Znak obceVážení přátelé, zima složila své zbraně a je tu konečně vytoužené jaro, které k nám letos dorazilo již 20. března.

Celkový obraz letošní zimy byl velice mírný. Nenapadá nás v dané souvislosti žádná pranostika, která by na základě mírné zimy odkázala na to, jaké bude léto. Naopak na průběh jara jsme našli pranostik několik. Jedna říká, že vlhké jaro přivádí chladné léto a suché jaro naopak předznamenává léto horké. No, raději se necháme překvapit.

V každém případě jaro je obdobím, na které se každý těší. Je to období kvetení, období, kdy se rodí spousta živého tvorstva, je to čas, kdy den získává převahu nad nocí, je to čas převahy života nad smrtí.

Vraťme se ještě alespoň v krátkosti k uplynulému zimnímu období. Zaměstnanci obce v únoru a v březnu zajišťovali vytápění obecních objektů. Bylo nutné dále zajistit vyhrnování sněhu, provádět posyp komunikací, zajišťovat dovoz paliva, provádět úklid obce a vůbec činit vše, abychom zimu šťastně přečkali.

V obecních objektech bylo nutné provádět údržbu, malovat některé prostory, vyměnit vodoměry apod. Bylo také provedeno doteplení půd některých budov.

Do základní školy byla pořízena nová myčka, neboť ta původní byla cca 20 let stará. V případě profesionálních myček se přitom nejedná o levné záležitosti. Levné myčky do stravovacích provozů lze pořídit za cca 40 tisíc korun. Ty dražší se pohybují okolo 100 tis. Kč.

V celé řadě obecních bytů a objektů bylo nutné vyměnit stávající bojlery za nové, což si vyžádalo rovněž nemalé investice.

V letošním roce bychom chtěli řešit některé dlouhodobé problémy, které např. trápí občany bydlící v bytech v přízemí bývalé mateřské školky.

Po zkušenostech, které jsme s obecními byty získali, se nám jeví jako důležité, aby každý nájemník měl možnost ovlivnit jak vytápění bytu, tak i ohřev teplé vody.

Jelikož nainstalované velkokapacitní zásobníky na vodu, které byly určeny pro více bytů, jsou na hranici životnosti – více než 10 let – počítáme v letošním roce s tím, že do každého bytu nainstalujeme bojler a přímotopy. Smlouvy s dodavateli elektrické energie budou uzavírány přímo s nájemcem. Odpadnou pak tahanice kolem vyúčtování spotřeby teplé vody a nákladů na vytápění. V letošním roce nás čeká celá řada dalších investičních a neinvestičních akcí.

Chtěli bychom např. změnit systém vytápění obecního úřadu a provést nový zkušební vrt v souvislosti s potřebou nalezení a uvedení do provozu nových zdrojů vody. Investovat bude nutné do veřejného osvětlení a do obecního vodovodu. O průběhu všech akcí Vás budeme pravidelně informovat.

V letošním roce bychom také chtěli dokončit výstavbu zázemí nad restaurací kulturního domu. Máme zájem na tom, aby sál kulturního domu získal novou podlahu. Určité investice bude nutné vynaložit na opatření spojená s odvedením vody, která poškozuje rovněž některé objekty (starou poštu apod.). Nelíbí se nám, a předpokládáme že ani Vám, stávající autobusové zastávky. V letošním roce bychom proto chtěli zadat vyprojektování nových zastávek a v příštím roce náš návrh zrealizovat. Na druhé straně nás velmi mrzí dlouhodobé poškozování zastávek, a to zejména U Fary. Běžte se podívat, jak vypadá makrolon, který jsme použili poté, co zasklená okna byla každý týden rozbitá. Vykopnuté ohrazení u zastávky se stává téměř pravidlem. Stáváme se čím dál více neteční k řádění vandalů. Vše po vzoru „Co tě nepálí, nehas”! Cílem se pak následně stává majetek mnohých z nás. Uvažujeme o tom, že na exponovaná místa umístíme techniku, která umožní řádění některých „občanů” zdokumentovat.

Vraťme se však k potřebám obce v letošním roce. Rádi bychom také zahájili opravu domu čp. 13 (objekt bývalé zmrzliny). Žádost na výstavbu dvou bytových jednotek byla nakonec včas a řádně podána. Předpokládáme proto, že se ji podaří úspěšně vyřídit.

Na druhé straně nebudeme schopni letos zahájit stavbu vodovodu v lokalitě Hoblovna. Jednak zdroj ve Vlčím dole, se kterým bylo původně uvažováno jako se zdrojem, na který bude napojen právě nový vodovod, vykazuje v letních měsících a za sucha menší vydatnost, než tomu bylo v minulých letech.

Je nutné si uvědomit, že vrty ve Výprachticích, vzhledem k propustnému podloží, nebudou mít nikdy takové parametry, aby bylo možné dlouhodobě počítat s tím, že se jimi zajistí spolehlivě zásobování vesnice na dlouhá léta. Toto by byl schopen vyřešit pouze vodovod z Horní Čermné, který je zásoben právě z vydatného podzemního jezera v Dolní Čermné. Tento projekt byl řadou z Vás odmítnut. Pravdou je, že Výprachtice by měly dražší vodu, ale bylo by jí dost. Proti vodovodu se tehdy také postavili někteří vlastníci nemovitostí z Horní Čermné, ale to je u takovýchto staveb běžné.

I přes určité problémy se budeme snažit pro Výprachtice zajistit dostatek vody. Máme vytipovány další tři zdroje, které mají vydatnost cca jeden vteřinový litr/sec. I tady se však můžeme setkat s potížemi ohledně vstupů na pozemky a zejména s potížemi spojenými s umístěním technologie vrtu na cizích pozemcích.

Zásobování vesnice vodou je úkol nejenom zásadní, ale také trvalý. Nebudeme se rozepisovat ohledně stavu obecních komunikací a dalších problémů, které nás tíží, je jich mnoho.

Věříme však, že některé problémy s Vaší pomocí překonáme a zvládneme.

Děkujeme všem občanům, kteří místo slov dokáží přiložit více ruku k dílu, je jich sice stále méně, ale jsme rádi, že existují.

Přejeme Vám všem, aby Vás jarní sluníčko pohladilo na duši, abyste při něm pookřáli a zotavili se po zimě, která je již naštěstí minulostí.


Související články:


Komentáře:








Kontrolní obrázek

Opište kód z obrázku


Pravidla a možnosti formátování:

  • Nepoužívejte HTML značky, stránky podporují formátování Texy!. Například nový odstavec získáte 2x odřádkováním, citace započněte znakem >, odkaz: "text odkazu":odkaz, **tučně**, *kurzíva* .
  • Adresy začínající na http:// budou automaticky převedeny na odkazy.
  • Na předchozí komentáře odkazujte zápisem [2].
  • Povinné údaje jsou označeny *.