ZPRÁVY Z VÝPRACHTICKÉHO ODDÍLU JUDA PŘI ZŠ JINDŘICHA PRAVEČKA A POZVÁNKA NA LETNÍ DĚTSKÝ TÁBOR

Vydáno: 2.4.2010 (2180 přečtení) | Téma: Sport

Zima se s námi pomalu loučí, blíží se už všemi tak dlouho očekávané jaro, příroda se probouzí a i do nás, judistů, se začíná vlévat nová energie a elán do nadcházejících měsíců. Čeká nás spousta práce, „dřiny“, povinností, ale i věcí příjemných, o tom však až za chvíli.

Nejprve si pojďme trochu zrekapitulovat situaci v oddíle.

Stálých členů, kteří pravidelně navštěvují tréninky, je okolo 20. Jsou to převážně děti z naší, výprachtické základní školy, další 3 děti dojíždějí ze ZŠ Horní Heřmanice. Děti jsou rozděleny do dvou skupin – první skupinu tvoří žáci I. stupně, tedy do 10 let, druhá skupina jsou děti starší, od 11 let výše.

Mimo juda se na trénincích pravidelně věnujeme i technikám ju-jitsu – prvkům reálné sebeobrany – podle hesla – vše se někdy může hodit – natož to, co nám někdy může pomoci dostat se např. z nepříjemné či nebezpečné situace, ne-li třeba rovnou zachránit i zdraví nebo dokonce život. Samozřejmě si ale zároveň přejeme a doufáme, že se do takovéto situace nikdy nedostaneme.

Nedávno náš trénink navštívili naši „kolegové“ a kamarádi judisté z oddílu Judo Letovice, aby zhlédli, čemu všemu jsme se již, za ty bezmála 3 roky, co náš oddíl juda funguje, naučili. Kromě toho nám také nabídli možnost zúčastnit se letního výcvikového tábora, který jako oddíl každoročně pořádají v Čenkovicích. Tábor bude trvat 11 dnů, což je dost dlouhá doba na to, abychom si stihli vše zopakovat a zdokonalit se v tom, co jsme se v oddíle naučili, vyzkoušeli si pár věcí nových, zažili spoustu dobrodružství, poznali nové kamarády a mnoho dalšího. Podrobné informace o táboře najdete v přiložených propozicích.

Tábor je samozřejmě otevřen pro všechny zájemce, tedy i děti, které oddíl juda nenavštěvují. Každý je vítán, na všechny se moc těšíme a doufáme, že účast bude hojná.

Na závěr bych rád vzpomenul ještě jedno moudré rčení a sice: „Cvičení, nebo, chcete-li, opakování dělá mistra.“ Toto rčení je velice pravdivé a platí pro všechny a všechno, školní vzdělávání nevyjímaje. Ve sportu to pak platí doslova a dvojnásob a já, jako trenér oddílu, který se bojovými uměními aktivně zabývám prakticky celý svůj život, bych rád zdůraznil to, že cvičení a trénink v jakémkoli druhu sportu, tedy i v judu a ju-jitsu, je záležitost poměrně náročná jak na fyzickou, tak i na psychickou stránku člověka a vyžaduje určitou vůli, sebekázeň a disciplínu.

Není to cesta pro každého, ale na druhou stranu ten, kdo ve svém úsilí vytrvá, i když to není vždy zrovna procházka růžovým sadem, pak může být na sebe právem hrdý, ovšem pozor, měl by být a zůstat zdravě hrdý. Ale o tom zase až někdy příště.

Autor: Jaromír Pokorný, trenér oddílu


Komentáře:








Kontrolní obrázek

Opište kód z obrázku


Pravidla a možnosti formátování:

  • Nepoužívejte HTML značky, stránky podporují formátování Texy!. Například nový odstavec získáte 2x odřádkováním, citace započněte znakem >, odkaz: "text odkazu":odkaz, **tučně**, *kurzíva* .
  • Adresy začínající na http:// budou automaticky převedeny na odkazy.
  • Na předchozí komentáře odkazujte zápisem [2].
  • Povinné údaje jsou označeny *.