AKTUÁLNÍ INFO Z NAŠÍ OBCE - SITUACE S UPRCHLÍKY Z UKRAJINY

Vydáno: 22.3.2022 (590 přečtení) | Téma: Informace

Aktuální info z obce

Situace s uprchlíky z Ukrajiny

V současné době je v naší obci 12 uprchlíků z Ukrajiny. Momentálně jsou ubytovaní u svých příbuzných či známých. Zatím máme žádost na jeden byt pro 2 ženy a 2 děti, ale až později, děti by měly nastoupit v průběhu dubna do naší školky, maminky chtějí nastoupit do práce, mají už něco sehnané, vyřizuje se povolení a další věci s tím spojené. U další rodiny je i paní učitelka z Ukrajiny, jsem s nimi také v kontaktu.

Situace se vyvíjí každý den, uprchlíků míří do naší republiky velké množství. Naprostá většina má zájem se ihned zapojit do pracovního procesu, a děti chtějí do školy. Vše koordinujeme s městem Lanškroun a odborem školství. Všechny školy v ORP a zřizovatelé byli požádáni o zjištění volné kapacity škol. V současné době jsme domluveni na možném přijetí cca 20 až 30 dětí do naší školy. Vše se však musí připravit tak, aby to mělo co nejmenší dopad na výuku, tedy včetně asistentů či tlumočníků a výuky českého jazyka pro děti uprchlé z Ukrajiny. Z MŠMT chodí metodiky k výuce dětí, ukrajinské ministerstvo vzdělávání vysílá denně on-line výuku v ukrajinštině. Řeší se případná doprava dětí do školy, platby za obědy.

Celý postup je koordinován s ředitelkami MŠ i ZŠ a zaměstnanci škol. Školy na Lanškrounsku už děti z Ukrajiny ve školách mají a vypadá to, že vše probíhá bez problémů.

Ve škole jsou momentálně 3 ukrajinské děti, které jsou ubytované v Čenkovicích.

O dalším vývoji Vás budu informovat.

Přeji hezký den

Luděk Skalický, starosta obce Výprachtice


Komentáře:








Kontrolní obrázek

Opište kód z obrázku


Pravidla a možnosti formátování:

  • Nepoužívejte HTML značky, stránky podporují formátování Texy!. Například nový odstavec získáte 2x odřádkováním, citace započněte znakem >, odkaz: "text odkazu":odkaz, **tučně**, *kurzíva* .
  • Adresy začínající na http:// budou automaticky převedeny na odkazy.
  • Na předchozí komentáře odkazujte zápisem [2].
  • Povinné údaje jsou označeny *.