DALŠÍ EKOLOGICKÁ AKCE VÝPRACHTIC

Vydáno: 15.5.2006 (2323 přečtení) | Téma: Akce v obci

Dopoledne 13. května bylo opět ve znamení úklidu obce a okolí. Úklid uspořádala obec Výprachtice ve spolupráci se Základní školou Jindřicha Pravečka Výprachtice a Dětským domovem v Horní Čermné. Tentokrát byl středem pozornosti nepořádek v lese okolo silnic z Výprachtic na Nepomuky a na Bystřec. Ten zde zanechávají neukáznění jedinci, kteří se snaží takto jednoduše zbavit nepohodlného odpadu. Nejhorší situace byla ve směru na Bystřec, kde se říká „v Tiscích“, tam děti z Výprachtické základní školy, kteří se akce v hojném počtu zúčastnily, s překvapením zjistily, že se tam povalují pneumatiky, našly se takové kuriozity jako televize nebo použité dětské pleny a mnohé další harampádí. Svoz sebraného materiálu si vzala na starost obec.

Starosta obce Miroslav Stejskal a ředitel základní školy Peter Fiebiger byli velmi rozladěni množstvím nashromážděného odpadu a dali svůj názor patřičně najevo. Oba vyjádřili politování nad tím, že za nepořádné občany sbírají odpad děti, kterým by měli jít právě dospělí příkladem.

Necelé tři hodiny stačily na to, aby se naplnil celý traktorový vlek i větší přívěs. Starosta ocenil práci všech zúčastněných a vyslovil všem velké poděkování.

Přišlo více než 80 pomocníků. Zúčastnily se děti i učitelé z místní Základní školy Jindřicha Pravečka a děti z Dětského domova v Horní Čermné se svými vychovatelkami. Nechyběli ani dobrovolníci z řad občanů, přičemž nejstarší účastnicí byla paní Jiřina Pfeiferová, která dosáhla již 75 let. S dopravou všech zúčastněných pomohli místní hasiči.

Pro všechny brigádníky byl připraven na závěr chutný oběd.

Vyvrcholením dne se stala diskotéka, která je jednou z prvních akcí připravených v souvislosti s oslavami 100.výročí Výprachtické obecné a měšťanské školy. Nad akcí převzal záštitu pan radní Ing. Petr Šilar, který přislíbil obci příspěvek na likvidaci nasbíraných odpadů.