HISTORIE KLUBU DŮCHODCŮ VÝPRACHTICE

Vydáno: 13.11.2005 (4824 přečtení) | Téma: Klub důchodců

Klub důchodců byl ve Výprachticích založen v roce 1992 na návrh několika nadšených důchodců, kteří pocítili nutnost, aby se lidé v obci, kteří jsou už v důchodu, občas sešli, popovídali si o svých zájmech, radostech i starostech, zazpívali si a dozvěděli se něco nového. Zakládajících členů bylo asi 20 a scházeli se jen občas, a to střídavě v jedné i druhé hospodě. Většinou se chodilo na procházky po blízkém okolí a přitom se vzpomínalo na dětství, mladá léta a na vše, co je už minulostí.

S přibývajícími roky však přibývalo i zdravotních potíží a o procházky už nebyl zájem. Začalo se jezdit na zájezdy a exkurze. Podívali jsme se na různé hrady a zámky, do jeskyní, parků a zahrad, ZOO, do různých měst a zhlédli jejich za-jímavosti. Byli jsme také pozváni do mateřské a základní školy v naší obci i v Horních Heřmanicích a do dětského domova v Horní Čermné.

Prvním vedoucím byl pan Adolf Šebrle, později tuto funkci převzal jeho bratr pan Josef Šebrle. Od roku 1997 vede náš Klub paní Anna Besperátová, které pomáhá její manžel Josef. Tato funkce vyžaduje hodně obětavé práce, času a zkušeností, což se odráží na kvalitě práce. Koníčkem naší vedoucí je pečlivé vedení kroniky našeho Klubu, v níž je, mimo popisu a různých článků, hodně fotografií.

Scházíme se pravidelně jednou za 14 dní a naše řady se rozšířily až na 50 registrovaných členů. Na každé schůzce se dozvíme nejnovější politické a kulturní aktuality a různé novinky ze všech oblastí našeho života. Nezapomínáme ani na zpívání. Tímto způsobem blahopřejeme našim členům k jejich svátkům a narozeninám. Rádi se také zasmějeme anekdotám.

Máme dobrou spolupráci s kluby důchodců z okolních obcí našeho regionu. Stalo se dobrým zvykem, že každá obec uspořádá jedenkrát za rok společné posezení všech důchodců z okolí. Při této akci nám hodně pomáhají svými finančními dary a ostatní pomocí podnikatelé v obci a velmi dobrou spolupráci máme s naším obecním úřadem a jeho zastupiteli.

Poznali jsme téměř všechny provozovny výprachtických podnikatelů, uvedu jen ty největší jako jsou OEZ, AGROSPOL, OVAZ atd.

Mezi našimi členy máme několik pamětníků. Někdy se nechce ani věřit, že se narodili před osmdesáti a více lety. Svojí vitalitou často předčí i nás mladší. Máme mezi sebou i několik párů, které oslavily 50 let společného života a tím dávají dobrý příklad mladé generaci. V současné době se řadí náš Klub, co se týče činnosti, hned za Sbor dobrovolných hasičů a TJ Sokol.

Zdroj: Výprachtické noviny - 700 let

Autor: Vávra Daniel