INFORMACE PRO OBČANY KE KVALITĚ VYPOUŠTĚNÝCH ODPADNÍCH VOD DO KANALIZACE PRO VEŘEJNOU POTŘEBU

Vydáno: 4.10.2011 (1849 přečtení) | Téma: Informace

  1. Do kanalizace pro veřejnou potřebu mohou být z jednotlivých domácností vypouštěny běžné splaškové odpadní vody, to jsou odpadní vody z WC, z koupání a mytí, z praní prádla, z mytí nádobí a úklidu, zbytky jídla tekutého nebo kašovitého charakteru (ne pevné kusy a ne tuky a oleje ve větším množství např. z fritovacích hrnců) apod., jedná se o netoxický a snadno biologicky rozložitelný materiál. Není přípustné splachovat do WC např. vlhčené textilní ubrousky, hadry a jiné hygienické a sanitární potřeby biologicky nerozložitelné, plastové obaly nebo kusy obalů od potravin, kosmetických potřeb apod. Dále je zakázáno vypouštět do kanalizace látky, které nejsou odpadními vodami, tj. jakékoliv barvy, laky a ředidla včetně barev z malování pokojů, žíraviny (silné kyseliny a zásady) a zvlášť nebezpečné látky a nebezpečné látky (toxické látky), které jsou vyjmenovány v kanalizačním řádu této kanalizace, jenž je k nahlédnutí na Obecním úřadě Výprachtice. V kanalizačním řádu jsou uvedeny i limity pro jednotlivé ukazatele splaškových odpadních vod v mg/l.
  2. U odpadních vod vypouštěných z provozoven (od podnikatelských subjektů) se rozlišují splaškové odpadní vody, průmyslové odpadní vody a dešťové vody. Za průmyslové odpadní vody se považují odpadní vody, jejichž původ je odlišný od klasických splaškových vod (viz výše) např. odpadní vody z ramp (mytí automobilů), autoopraven, různých strojírenských výrob apod. nebo odpadní vody s vyšším obsahem některých přípustných látek např. odpadní vody z mléčnic kravínů (mléko), z jídelen a restaurací s vyvařováním jídel (tuky a oleje) nebo odpadních vod s obsahem nepřípustných (toxických) látek, které musí být z těchto vod odstraněny např. u zubních středisek (rtuť). U těchto vod je potřeba ověřit jejich kvalitu ve srovnání s limity pro jednotlivé ukazatele průmyslových odpadních vod (v mg/l) uvedenými v kanalizačním řádu, a to dvouhodinovým směsným vzorkem odebraným ve špičce provozu. V případě nesplnění limitů je třeba předřadit před vtokem těchto vod do kanalizace pro veřejnou potřebu předčistící zařízení např. lapač tuků a olejů, separátor rtuti a pod.

Autor: Geňka Dřímalová, správce kanalizace


Komentáře:








Kontrolní obrázek

Opište kód z obrázku


Pravidla a možnosti formátování:

  • Nepoužívejte HTML značky, stránky podporují formátování Texy!. Například nový odstavec získáte 2x odřádkováním, citace započněte znakem >, odkaz: "text odkazu":odkaz, **tučně**, *kurzíva* .
  • Adresy začínající na http:// budou automaticky převedeny na odkazy.
  • Na předchozí komentáře odkazujte zápisem [2].
  • Povinné údaje jsou označeny *.