OTEVŘENÍ OPRAVENÉ PRODEJNY KONZUMU VE VÝPRACHTICÍCH

Vydáno: 8.2.2010 (2467 přečtení) | Téma: Informace

Obrázek: Konzum Výprachtice Jak již všichni víte, byla dne 27. listopadu 2009 u nás otevřena nově zrekonstruovaná prodejna Konzumu. Chtěla bych se s vámi podělit o několik málo informací o rekonstrukci prodejny, které jsem získala od dřívějšího ředitele pana Ing. Jana Švába, který na místě ředitele působil v letech 1990 – 2009, a pana Ing. Miloslava Hlavsy, který působí jako ředitel nyní. Nejdříve však trochu historie. Původní prodejna byla otevřena již před 37 lety. Dřívější Jednota získala pozemek od ZNZZ. Pozemkem protékal potok, který byl odkloněn do míst, kterými protéká dodnes. Na pozemku stála také stodola. Stavba prodejny začala v roce 1972 a byla dokončena v roce 1974. Veškeré práce se konaly v rámci Akce Z. Jelikož zde byl obtížný terén, musela být plánovaná částka na výstavbu navýšena o 131 000,– Kč. Celková částka, za kterou byla prodejna postavena byla 1 203 000,– Kč. Nad prodejnou se také uvažovalo o zhotovení bytu, které se však nakonec neuskutečnilo.

A nyní něco k nynější rekonstruci.

Náhradní prodej, který se uskutečnil v suterénu místní základní školy, trval 34 dní. Samotná rekonstrukce prodejny trvala 28 dní. Částka stavebních úprav činila 1 mil. Kč, automatické dveře a klimatizace 250 tis. Kč, vybavení prodejny včetně technologiií přišlo na 2 mil. Kč. Celková částka rekonstrukce dosáhla na 3 250 000,– Kč.

Z původní prodejní plochy 90 m2 bylo nyní vytvořeno 186 m2 a sklady se zmenšily na pouhých 66m2. Celková sortimentní nabídka zboží činí přes 3000 položek, což je mimochodem téměř dvojnásobek sortimentu Lidlu nebo Penny marketu.

Prodejna je také napojena na systém platebních terminálů s možností plateb kartou, dobíjení telefonů, výběru hotovosti z vašeho bankovního účtu do výše 1500,–Kč tzv. cashback.

Velkou úlevou pro prodavačky je také změna vytápění. Dříve se topilo pevnými palivy, což představovalo práci navíc pro prodavačky, nyní je prodejna vytápěna tepelným čerpadlem.

Mimo jiné pan ředitel Ing. Miloslav Hlavsa řekl: „ Můžu říci, že jsme celkem dlouho hledali odvahu pustit se do tak rozsáhlé rekonstrukce, ale nakonec převážila naše touha poskytovat co nejlepší služby našim zákazníkům. Co je však problém, je ekonomika provozu. Výprachtice mají tu obrovskou výhodu, že mají téměř 1000 obyvatel, a to již začíná být alespoň o nějaké ekonomice.

Náš obchod je ale trochu jiný. Systematicky upřednostňujeme prodej potravin z našeho regionu, který tvoří již více než 50% našeho obratu. A to nejen proto, že nám připadají kvalitnější a chutnější, ale i proto, že nám připadá správné podporovat místní firmy a zaměstnanost v regionu.

Jako nemilou perličku musím uvést, že ne vše proběhlo bez problémů a že se najdou i lidé, kteří dokážou využít každé příležitosti. Když jsme v zájmu nepřerušení provozu využili možnosti pronájmu prostor v místní škole k náhradnímu prodeji, tak nás dokázali vykrást a odnést si lup za více než 40 tis. Kč.“

I nás velice mrzí tato nepříjemná událost, ale jak již řekl pan ředitel, najdou se lidé, kteří dokážou využít každé příležitosti.

V letošním roce se také plánuje oprava parkoviště u Konzumu, které si to, jak jste si jistě všimli, opravdu zaslouží.

Závěrem bych chtěla poděkovat panu Ing. Miloslavu Hlavsovi a také panu Ing. Janu Švábovi, že dali naší obci takovou důvěru a rozhodli se prodejnu v takovém rozsahu zrekonstruovat. To značí, že naše obec vzkvétá a rozvíjí se ku prospěchu našich občanů.

Všem zákazníkům přejeme pěkné a příjemné nakupování v nové prodejně.


Fotografie z nově otevřeného marketu najdete ve fotogalerii.

Autor: Jandejsková Věra