POMOC POSTIŽENÝM POVODNÍ 2013

Vydáno: 6.6.2013 (1875 přečtení) | Téma: Pomoc obce

V souvislosti s povodněmi se na mne obrátili hasiči z Koburku a Výprachtic, abych jim pomohl kontaktovat obec, která je postižená povodněmi a přitom má zájem o vyslání dobrovolníků. Pomoc by spočívala ve vyslání cca až 8 osob, kteří by pomohli odklízet bláto a další odpad.

Obec na svém nejbližším zasedání ZO schválí určitou pomoc postiženým povodněmi. SDH Koburk pořádá dne 7.6.2013 v době od 19.00 hod, do 20.00 hod. sbírku úklidových prostředků. Stejně tak je možné donést prostředky na obecní úřad v běžnou pracovní dobu. Případné vyslání dobrovolníků bude realizováno s podporou obce.

V současné době jsme registrováni na KOPIS (Krajské operační středisko) s nabídkou pomoci. Seznam obcí, které potřebují pomoc, je uveden na stránkách Pardubického kraje v rubrice „POVODNĚ“ a předáme je rovněž starostům hasičů. Máme vytipovanou obec Křešice u Litoměřic, kde slíbili, že se ozvou.

Pomoc však potřebují i obce na území Královéhradeckého kraje, který je nám nejblíž. Dobrovolníci se mohou hlásit obecnímu úřadu. Nabídku pomoci následně předáme příslušným starostům obcí, krizovým štábům apod. Pomoc bude potřebná zejména až v době, kdy opadne hladina vody. Proto jsme zatím nabádáni ke zdrženlivosti.

S pozdravem Miroslav Stejskal, starosta obce


Dnes ráno, tj. 7.6.2013 v 7.00 hod. jsem se spojil s krizovým štábem obce Křešice u Litoměřic. Potřebují hlavně velká kalová čerpadla na odčerpání vody z lagun, které se po povodních v obci vytvořily. Do obce bude možný přístup nejdříve od pondí 10.6.2013. Zatím tam mají ještě hodně vody. Případnou pomoc tedy bude možné vyslat až příští týden. Hasiči z Koburku i Výprachtic jsou připraveni pomoci, což mne velice těší a za jejich přístup jim patří poděkování.

Obec velké kalové čerpadlo nemá. Dnes jsme jedno objednali a hned pro něho jede až do Zlína náš zaměstnanec a místostarosta hasičů Luděk Skalický se starostou hasičů Petrem Pfeiferem, jedná se o velké motorové kalové čerpadlo Heron EMPH 80 E9. Na tento typ čerpadla se hodí takzvaná béčkové hadice, kterou běžně užívají naši hasiči. Jedná se o velké kalové čerpadlo na odčerpávání lagun a znečištěné vody ze sklepů apod. Čerpadlo využijeme i v případě obdobné situace v okolí. Nákup čerpadla byl plánován na příští rok, povodeň nákup čerpadla urychlila.

S pozdravem Miroslav Stejskal, starosta obce


Úklidové prostředky (SAVO, košťata, hadry, lopaty apod.) můžete ještě poskytnout na povodně v prostorách obecního úřadu Výprachtice u paní Havelkové, a to v pondělí dne 10.6.2013 v době od 7.00 hod. do 17.00 hod. Vozidlo, které pojede na pomoc postiženým povodní, by věci, které budou od Vás darovány v pondělí 10.6.2013 do 12.00 hod., vzalo sebou, ostatní pošleme poštou přímo postižené obci Křešice u Litoměřic.

S pozdravem Miroslav Stejskal, starosta obce

Naši hasiči jedou do Dolan u Kralup nad Vltavou, obec Křešice již pomoc nepožaduje. Najelo jim tam více dobrovolných sborů hasičů než bylo potřeba. Starosta Dolan u Kralup nad Vltavou pomoc našich hasičů velice ocenil. Zatím vše řeší sami, bez pomoci hasičské techniky. Za poskytnutou pomoc Koburským a Výprachtickým hasičům předem děkuje. Pomoc občanů, je dle zpráv od starostů postižených obcí, velice spontální. Hlásí se více dobrovolníků než je potřeba. V dané souvislosti děkujeme všem, kteří jste přispěli úklidovými prostředky a dalším nářadím na pomoc postiženým povodněmi.

S pozdravem Miroslav Stejskal, starosta obce


Komentáře:








Kontrolní obrázek

Opište kód z obrázku


Pravidla a možnosti formátování:

  • Nepoužívejte HTML značky, stránky podporují formátování Texy!. Například nový odstavec získáte 2x odřádkováním, citace započněte znakem >, odkaz: "text odkazu":odkaz, **tučně**, *kurzíva* .
  • Adresy začínající na http:// budou automaticky převedeny na odkazy.
  • Na předchozí komentáře odkazujte zápisem [2].
  • Povinné údaje jsou označeny *.