PORADNA PRO PEČUJÍCÍ - NOVÁ SLUŽBA CHARITY Z ÚSTÍ NAD ORLICÍ

Vydáno: 7.2.2023 (265 přečtení) | Téma: Informace

PORADNA PRO PEČUJÍCÍ ZAHAJUJE NA ORLICKOÚSTECKU

V lednu 2023 otevřela Oblastní charita Ústí nad Orlicí novou službu – Poradnu pro pečující. Řada lidí sice pečuje doma o své blízké, ale neví, že mají třeba nárok na podporu od státu, že si mohou v zaměstnání zařídit volno na ošetřování člena rodiny, půjčit si chodítko, postel nebo toaletní vozík, anebo využít další návazné služby, které jim péči usnadní. Nová služba je tedy rozcestník, který pečujícím ukáže další cestu.

Vedoucí pracovnice, absolventka zdravotnické školy se sociální specializací Mgr. Michaela Pražáková, uvádí: „Už z názvu služby vyplývá, že budeme radou nápomocni lidem, kteří se chystají pečovat doma o svého blízkého. Když si třeba z nemocnice přivážejí domů babičku nebo dědečka, kteří vyžadují ošetřování, jsou často bezradní. Lékař většinou nemá čas s nimi rozebrat jejich situaci, takže lidé nevědí, co je čeká, čím začít, co a jak zařídit, jaké mají možnosti. Když nás v tuto chvíli budou kontaktovat, my jim poradíme, jak dál.“

Poradna pro pečující je bezplatná. Služba je ambulantní i terénní, takže její pracovnice může zajíždět do domácností, kde bude lidem nápomocna přímo v jejich podmínkách. Poradí, jak si péči doma prakticky zorganizovat, zda je možné využít případně další služby, které výrazně pomohou v péči o nemocného. V sídle poradny je zároveň k dispozici nácviková místnost, kde se zájemcům předvedou praktické činnosti – jak používat chodítko a jaký typ je vhodný pro konkrétního pacienta, jak funguje elektrická postel nebo oxygenerátor, jak pacienta vhodně polohovat, krmit nebo mýt.

Péče o blízkého člověka je náročná. Na druhou stranu bývá vyvážená pocitem smysluplnosti a neopakovatelnými okamžiky blízkosti mezi pečujícím a pacientem. Pečujícím se může stát každý z nás a nová služba lidem poradí, jak na to.

KONTAKT: Taušlova 714, Letohrad, Tel. 731 420 344, e-mail: pecujici@uo.hk.caritas.cz,

nebo: https://uo.charita.cz/…ro-pecujici/?…


Komentáře:








Kontrolní obrázek

Opište kód z obrázku


Pravidla a možnosti formátování:

  • Nepoužívejte HTML značky, stránky podporují formátování Texy!. Například nový odstavec získáte 2x odřádkováním, citace započněte znakem >, odkaz: "text odkazu":odkaz, **tučně**, *kurzíva* .
  • Adresy začínající na http:// budou automaticky převedeny na odkazy.
  • Na předchozí komentáře odkazujte zápisem [2].
  • Povinné údaje jsou označeny *.