PŘÍRODO, PŘÍRODO, JAK SE MÁŠ?

Vydáno: 6.2.2008 (2576 přečtení) | Téma: Ostatní

A jak by nám asi odpověděla? Inu, stále hůře, neboť Pán tvorstva – člověk nám neustále ukusuje z našich biotopů a jeho rozpínavost nezná mezí. Přesto díky nadšeným ochráncům přírody se na Zemi rozšiřují oblasti chráněných území, kde je neporušené přírodní prostředí. Mezi tyto patří z části i okolí Výprachtic. Hnízdí zde jinde vzácné druhy ptáků, jako jsou např. čáp černý, chřástal polní, křepelka polní, lejsek malý, skorec vodní, linduška luční a ořešník kropenatý.

A jak to bylo v roce 2007? Tento rok byl na ptáky a s tím spojené zážitky aktivního ornitologa celkem dobrý. Kroužky na nožku dostalo celkem 2264 ptáků a bylo to 61 různých druhů. Mezi nejzajímavější patřilo odchycení velmi vzácného budníčka pruhohlavého. Je to již pátý odchyt pro Česko a můj druhý. Tohoto budníčka se mně podařilo chytit již podruhé. Naposledy před dvěma roky. Zajímavé je, že se chytil přesně ve stejném místě jako v roce 2005. Zdá se, že se v posledních letech zatoulává do ČR častěji, nebo jsou ptáci intenzivněji chytáni a tím se zvětšuje možnost chycení různých rarit. Z dalších chycených ptáků to byla slučka malá. Tato slučka se často přehlédne, neboť až do poslední chvíle zůstane přitisknuta na zemi, a i když několikrát přejdeme kolem, nevzlétne a nechá se přejít. I tento jedinec se zachoval stejně, a tak se ho podařilo chytit do holé ruky. Po okroužkování zapadl do stejných míst, a tak teď budeme jenom čekat, kde jej zase někdo zastihne, ale zpráva o jejím zástihu bývá většinou kusá – byla střelena. Jedna zpráva o slučce přišla v roce 1962. 20. září byla střelena v bažině v Rybisku v Jaroslavské oblasti (bývalého SSSR). V posledních letech se ornitologové zaměřili na odchyt křepelek polních. Loni se jich chytilo 40 kusů, zatím je nikde nestřelili. I ve Výprachticích je křepelek dosti a Roman Chaloupek je s úspěchem chytá. Dříve se křepelky běžně lovily na podzimních honech a bylo jich, alespoň dle vyprávění starých myslivců, „neúrekom”. Snad se do budoucna jejich stavy zvýší tak, že nebude vzácností slyšet její „pět peněz – pět peněz”. Z dalších zajímavějších odchytů bylo sedm sýkořic vousatých. Tyto sýkořice žijí v rákosových porostech a jsou poměrně vzácné. V oblasti Lanškrounska se mně ji podařilo chytit pouze jednou. V roce 1976 se krásně vybarvený samec (má po straně hlavy skutečně pěkné černé vousy) chytil na rybníku v Dolní Čermné. Nejvíce se loni chytilo zvonků zelených, na zahradě u krmítka dostalo kroužky 434 kusů. Zvonky většina z Vás zná, neboť jsou pravidelnými návštěvníky krmítek na ptáky. Zvonek se v krmítku usadí a načepýří se a všechny ostatní návštěvníky krmítka se snaží vyhnat, a to včetně zvonků, pokud se dají. Letos se jich objevilo velké množství a počet 434 odchycených je rekordem za 55 let mého kroužkování, a to už v době, kdy toto píši, je okroužkováno dalších více než 60 ex. I zvonci se potulují a táhnou v zimě. Z více než 2700 označených přišly dvě zprávy z Itálie. Jeden označený v červenci 1964 byl střelen za 7,5 roku v Casalserugo u Padovy. Druhý okroužkovaný v červenci v Lanškrouně u rybníka Krátký byl střelen za tři měsíce v Los-S. Croce Racanati.

Z dalších se jako obyčejně chytilo nejvíce rákosníků a sýkor. Na druhém místě, co do počtu, to byla nejběžnější sýkora koňadra 346 kusů, králíček obecný 229 ex., sýkora modřinka 169 ex., rákosník obecný 146 ex., budníček menší 103 ex. Ostatní se počty udržely pod stokusovou hranicí. Ze zahraničí přišlo několik zpráv o cestě kroužkovanců. Pěnice černohlavá chycená 8. července 2002 byla kontrolována za 115 dní ve vzdálenosti 1024 km v Pineta di Patria u Neapole v Itálii. Rákosník proužkovaný byl po 20 dnech chycen v Crna Mlaka v Chorvatsku vzdáleném 498 km. Další zprávy přišly od strnadů rákosních, a to hned tři. První byl po dvou letech zastižen v Marais de Lavours v oblasti Ain ve Francii ve vzdálenosti 875 km. Druhý byl chycen za 132 dní v Lac de Mison, v regionu Hautes-Alpes ve Francii ve vzdálenosti 970 km. Třetí, kterého jsem chytil s kroužkem SEMPACH, byl okroužkován 8. října 2004 v Aegelsee, Thurgau ve Švýcarsku, já jsem jej chytil 26. dubna 2006, takže za 565 dní ulétl 564 km. Loni se také chytil rákosník obecný s kroužkem, na kterém byl nápis MADRID, čili byl označen ve Španělsku. O tomto rákosníku zatím nemám ze Španělska zprávu.

Na závěr bych rád popřál všem známým a neznámým Výprachťákům pevné zdraví a dobré nervy v tomto roce.

Autor: Štancl František, Rohovládova Bělá