VYCHÁZÍ NOVÁ PUBLIKACE Z POMEZÍ ČECH A MORAVY - MOŽNO ZAKOUPIT NA OÚ VÝPRACHTICE ZA 300,- KČ

Vydáno: 11.7.2016 (1184 přečtení) | Téma: Akce v obci

V červnu tohoto roku se na pultech knihkupectví představila nová obrazová publikace – „Pomezí Čech a Moravy od Suchého vrchu po Lázek na starých pohlednicích a fotografiích“. Na historických snímcích jsou v publikaci zachyceny tři turistické cíle a to Suchý vrch, Severomoravská chata a Lázek. Mezi těmito snímky jsou zachyceny obce poblíž bývalé zemské hranice. Prostřednictvím historických snímků na české straně navštívíme Červenou vodu, Šanov, Křížovou horu, Bílou Vodu, Moravský Karlov, Mlýnický Dvůr, Čenkovice, Valteřice, Výprachtice, Horní a Dolní Heřmanice, Cotkytli a Strážnou. Na moravské straně se zastavíme u Svaté Trojice, v Podlesí, Písařově, Bukovicích, Štítech, Herolticích, Březné, u hotelu Hýbl, v Crhově, Drozdovské Pile a naše putování ukončíme v Hoštejně. V publikaci je také zdokumentován Rudolfův radioaktivní pramen u Svaté Trojice a dále krásné údolí řeky Březné. V knize je celá řada málo známých snímků, např. stavba chaty a rozhledny na Suchém vrchu a prezident Dr.E.Beneš, když zde byl v roce 1937 na návštěvě. Je zde zachycen také interiér chaty a výprava Sokolů a Prahy v roce 1932. Velice zajímavé jsou snímky první Severomoravské chaty před požárem, včetně leteckého snímku. Z Bukovic jsou zde snímky dřevěné zvoničky z roku 1942, kdy z ní byl rekvírován zvon pro válečné účely. Vesnička Valteřice je zde zachycena v době, kdy zde stály původní domy. Po II. světové válce byla většina domů zbourána. Vzácné jsou také snímky výstavby druhé rozhledny na Lázku. Jsou zde také snímky železničních nádraží v Moravské Karlově, ve Štítech a v Hoštejně. Publikace je doplněna historickými razítky, odznaky, turistickými štítky na hole a znaky obcí.

Vydání publikace inicioval šumperský badatel a sběratel pohlednic Petr Možný, který také provedl výběr a uspořádání pohlednic ze své sbírky. Některé další snímky se podařilo vypůjčit od soukromých sběratelů. Znalec tohoto kraje Zdeněk Gába, bývalý dlouhodobý pracovník Vlastivědného muzea v Šumperku, velice poutavě napsal doprovodný text. Tato publikace je již třetí knihou, kterou společně připravili k vydání a vydali v nakladatelství Pavel Ševčík – Veduta Štíty. Kniha jistě potěší všechny obyvatele v uvedených obcích, turisty a návštěvníky tohoto krásného kraje na pomezí Čech a Moravy.

Děkuji za váš zájem

****

Pavel Ševčík


Komentáře:








Kontrolní obrázek

Opište kód z obrázku


Pravidla a možnosti formátování:

  • Nepoužívejte HTML značky, stránky podporují formátování Texy!. Například nový odstavec získáte 2x odřádkováním, citace započněte znakem >, odkaz: "text odkazu":odkaz, **tučně**, *kurzíva* .
  • Adresy začínající na http:// budou automaticky převedeny na odkazy.
  • Na předchozí komentáře odkazujte zápisem [2].
  • Povinné údaje jsou označeny *.