VÝSKYT VLKA OBECNÉHO V NAŠÍ OBCI

Vydáno: 9.8.2023 (355 přečtení) | Téma: Informace

V posledních dnech se v naší obci pravděpodobně vyskytl Vlk obecný. V noci z úterý 8.8. 2023 na středu 9.8.2023 zřejmě napáchal škody v části u Pily, kde roztrhal jednu ovci a jehně bylo odtaženo pryč.

PROSÍM, ZABEZPEČTE SI SVÁ ZVÍŘATA PROTI PŘÍPADNÝM ŠKODÁM.

Vlk obecný je největší psovitá šelma. Spolu s rysem ostrovidem a medvědem hnědým patří k původním druhům naší fauny a v historických dobách se vyskytoval na území celé České republiky. Kvůli postupnému odlesňování krajiny, rozšiřování osídlení a především přímému pronásledování člověkem byl vlk postupně na přelomu 19. a 20. století u nás (a téměř v celé střední Evropě) zcela vyhuben. V posledních letech se však k nám přirozeně vrací.

Odkud k nám přichází

Dlouhodobě se vlk obecný vykytuje v Karpatech. Ze Slovenska k nám vlci přicházejí především do oblasti Beskyd a Bílých Karpat (karpatská populace). Druhá (středoevropská nížinná) populace vlka se od roku 2000 přirozeně rozšířila ze severovýchodního do západního Polska a postupně osídlila i oblast německé Lužice. Odtud se vlci dál šíří na západ i na jih, tedy i do České republiky. Na jihu Čech se zase mohou vyskytovat jedinci z alpské a balkánské populace. Naše území je tedy jakousi genetickou křižovatkou, na které se setkávají různé populace vlka.

Vlk je rodinný typ

Vlci žijí ve smečkách. Smečka se skládá z rodičů a zpravidla dvou generací vlčat, která se rodí vždy na jaře. Starší vlčata pomáhají s péčí o vlčata nově narozená. I když smečka tráví mnoho času spolu, lze pozorovat také jednotlivé vlky. Většina vlků opouští domovský okrsek a svou smečku ve stáří 1–2 let. Putují i stovky kilometrů a hledají nová místa a partnery, se kterými založí novou rodinu.

Čím se živí

Vlk se docela dobře dokáže přizpůsobit širokému spektru potravy. V našich podmínkách se živí převážně kopytníky. Kořistí bývá zejména srnec obecný, jelen evropský a prase divoké. Příležitostně nepohrdne ani drobnějšími obratlovci nebo mršinou.

Může také docházet k útokům na nedostatečně zabezpečená hospodářská zvířata, zejména na ovce, kozy a telata.

Prostředí

Ideálním prostředím pro evropský poddruh vlka obecného je lesnatá krajina. Vlk se ale obejde i bez hlubokých lesů a nedotčené krajiny – důležitý je pro něj dostatek potravy a klid na odchov mláďat.

Vlci mohou přicházet i blíže k vesnicím a obydlím, neboť jejich teritorium na ně často bezprostředně navazuje. Nevyhýbají se lidským stavením či dopravním prostředkům proto, že si je nespojují s člověkem, přesto ke střetům s člověkem nedochází.

Další potřebné informace o prevenci i případné náhradě škod naleznete na https://www.navratvlku.cz/.

https://www.navratvlku.cz/…k-za-krokem/


Komentáře:








Kontrolní obrázek

Opište kód z obrázku


Pravidla a možnosti formátování:

  • Nepoužívejte HTML značky, stránky podporují formátování Texy!. Například nový odstavec získáte 2x odřádkováním, citace započněte znakem >, odkaz: "text odkazu":odkaz, **tučně**, *kurzíva* .
  • Adresy začínající na http:// budou automaticky převedeny na odkazy.
  • Na předchozí komentáře odkazujte zápisem [2].
  • Povinné údaje jsou označeny *.