JAK SE ŽIJE V ZÁVĚTŘÍ HOSPODY

Vydáno: 1.8.2010 (2497 přečtení) | Téma: Názory občanů

Ti, kdo se zúčastnili veřejného zasedání zastupitelstva naší obce dne 15. července t.r., vědí o problému, který se tam řešil. Tímto problémem je nadměrná hlučnost provozované hostinské činnosti po 22. hodině na terase hostince U Jana. Jistě někdo namítne, že hospoda tam stála dřív; a má pravdu. I my, když jsme stavěli v blízkosti rodinný domek, jsme počítali s tím, že občas bude na sále zábava či jiná akce.

V roce 2008 bylo ale rozhodnuto o stavbě terasy, jejíž hlavním záměrem bylo přitáhnout zájem cykloturistů, což potvrdil na veřejném zasedání i starosta obce. Nebyli jsme tímto záměrem nadšeni a v průběhu stavebního řízení jsme vznesli námitky k zajištění terasy a vyslovili jsme i obavy, že bude docházet k rušení nočního klidu ze strany návštěvníků. Stavební úřad vyhověl některým našim námitkám, a ty jsou uvedeny ve stavebním povolení. A tak během následujících měsíců vyrostla na jižní straně objektu terasa, vzdálená pouhých 25 m od okna naší ložnice, a jakmile na ní začal provoz, začaly i problémy. Kdo z Vás, Vážení spoluobčané, by toužil slyšet, i přes zavřené okno, bavící se společnost do 24.00 hodin i déle, a to nejen přes víkend, ale i v pracovní dny? O spaní při otevřeném oknu, zvláště v těchto parných dnech, není ani řeč. Naivně jsme předpokládali, že bude paní hospodská plnit to, co v loňském roce slíbila, leč nestalo se tak, proto události zákonitě vyústily v podání stížnosti na Obecní úřad Výprachtice a Obvodní oddělení Policie ČR Lanškroun. Neděláme si iluze, že se situace kolem terasy rychle vyřeší, přesto nás překvapilo, kolik našich spoluobčanů bylo ochotno podepsat petici paní hospodské a vyjádřit tím nepřímo i souhlas s porušováním zákonem stanovených pravidel. Časové rozmezí nočního klidu je definováno v zákoně č. 258/2000 Sb., zákon o ochraně veřejného zdraví, kde se noční dobou rozumí doba od 22.00 do 6.00 hodin.

Ty, kteří tuto petici v nevědomosti podepsali, bychom závěrem chtěli upozornit, že problém není ve fyzické přítomnosti terasy, ale jen a pouze v dodržování stanovené provozní doby terasy a v respektování doby nočního klidu.

Autor: Jana a Jiří Katzerovi


Komentáře:








Kontrolní obrázek

Opište kód z obrázku


Pravidla a možnosti formátování:

  • Nepoužívejte HTML značky, stránky podporují formátování Texy!. Například nový odstavec získáte 2x odřádkováním, citace započněte znakem >, odkaz: "text odkazu":odkaz, **tučně**, *kurzíva* .
  • Adresy začínající na http:// budou automaticky převedeny na odkazy.
  • Na předchozí komentáře odkazujte zápisem [2].
  • Povinné údaje jsou označeny *.