KAUZA VÝPRACHTICKÉ NOVINY

Vydáno: 26.4.2007 (2313 přečtení) | Téma: Názory občanů

Mnozí jsme věřili, že podzim 1989 předznamenal dobu, která naplní heslo Václav Havla – pravda a láska zvítězí nad lží a nenávistí. Pojďme tedy hledat pravdu.

Ve Výprachtických novinách číslo 4, duben 2007 byl zveřejněn jednak článek Neslouží radniční tisk jen vlastní propagandě?, který byl převzatý z Orlických novin ze dne 22. 3. 2007 a odpověď kolektivu Zastupitelstva obce Výprachtice panu Ladislavu Chládkovi za článek v rubrice Názory občanů. Jak to tady skutečně je?

Otevřená společnost o.p.s. a její partnerské sdružení Oživení o. s. realizovaly projekt nazvaný Radniční listy bez cenzury. Projekt měl odpovědět na několik otázek. V jaké míře jsou radniční periodika zneužívána jako hlásné trouby momentálně vládnoucí politické sestavy? Jaké podoby má cenzura? Kolik nás celkem stojí peněz? Dá se s tím něco dělat? Odpovědi na tyto otázky a stručná doporučení a možná řešení jsou obsažena v závěrečné zprávě tohoto rozsáhlého průzkumu radničních periodik. V závěrečné zprávě je mimo jiné zajímavé věci uvedeno:

Rozsah průzkumu:

V rámci projektu se analyzovalo 500 čísel na 7187 tiskových stranách, vždy po pěti číslech u každého ze 100 různých listů všech krajů a výběru měst i obcí v ČR. Čísla zpravidla z období duben – říjen 2006 musela být zároveň dostupná na webových stránkách.

Skutečnost je tedy taková, že Výprachtické noviny dosáhly tohoto vysokého hodnocení za období, kdy jsem je ještě dělal já. Právě v té době byly zveřejňovány články o větrných elektrárnách, kvůli kterým noviny dosáhly toto hodnocení a kvůli kterým jsem byl z Výprachtických novin vyhozen (je třeba nazývat věci pravými jmény). Bylo by správné, aby starosta obce zveřejnil stejný důvod mého odvolání, který sdělil telefonicky mně. Osobním dopisem jsem jej k tomu vyzval, dosud však nenašel v sobě tolik poctivosti, aby tak učinil. Je jistě něco podivného, když zastupitelstvo obce v odpovědi na článek pana Chládka uvádí, že

„ … žádná písemná smlouva s panem Kaňkou nebyla uzavřena.“ a na veřejném zasedání ze dne 22. 11. 2006 pod bodem 28 zastupitelstvo

„ … souhlasí se zrušením smlouvy s panem Janem Kaňkou na vydávání Výprachtických novin …“. Zdá se, že ve Výprachticích bude pravda a láska jen velmi těžko vítězit nad lží a nenávistí.

Jen ještě dodatek – pod své články jsem se vždy podepisoval svým jménem a neschovával jsem se za jakýsi kolektiv. Bylo by dobře, aby tak činili všichni, kdo do Výprachtických novin píší a přijali plnou osobní zodpovědnost za své názory a za to, co chtějí druhým sdělit. Chápu, že to pro někoho může být velmi těžké.

Pokud se chceš, vážený čtenáři dozvědět více pravdy o projektu Radniční listy, otevři na internetu stránku http://www.otevrete.cz, klikněte na článek Radniční listy bez cenzury (doporučuji přečíst) a tam kliknout na ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA. Doporučuji zejména kolektivu Zastupitelstva obce Výprachtice.

Autor: Kaňka Jan


Komentáře:








Kontrolní obrázek

Opište kód z obrázku


Pravidla a možnosti formátování:

  • Nepoužívejte HTML značky, stránky podporují formátování Texy!. Například nový odstavec získáte 2x odřádkováním, citace započněte znakem >, odkaz: "text odkazu":odkaz, **tučně**, *kurzíva* .
  • Adresy začínající na http:// budou automaticky převedeny na odkazy.
  • Na předchozí komentáře odkazujte zápisem [2].
  • Povinné údaje jsou označeny *.